Roborock ich predstavil na výstave IFA 2023.

Portfólio robotických vysávačov značky Roborock sa rozšírilo o dve novinky – modely Roborock Q8 Max a Roborock Q5 Pro. Oba vysávače sú dostupné v základnej verzii s dokovacou stanicou s funkciou nabíjania a aj vo verzii Plus (Q8 Max+, Q5 Pro+), ktorá obsahuje dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním.

Roborock Q5 Pro s cenou od 349 eur

Roborock Q5 Pro(+) je lacnejší model z predstavených noviniek. Jeho európska cena začína na úrovni 349 eur. Robotický vysávač zaujme dvoma hlavnými kefami, čo je vlastnosť, ktorú Roborock priniesol na trh iba nedávno prostredníctvom vlajkovej lode Roborock S8. Teraz sa táto funkcia dostáva aj do cenovo atraktívneho modelu Q5 Pro.

Prínos dvoch kief oceníte najmä počas vysávania kobercov a chlpov. Vysávač ponúka maximálny sací výkon na úrovni 5500 Pa a disponuje obrovskou nádobkou na prach s objemom 770 ml. S takto veľkou nádobou na prach som sa doteraz nestretol a ocenia ju najmä používatelia, ktorí si kúpia základnú verziu vysávača bez automatického vyprázdňovania. Nádobku na prach vo vysávači budú musieť manuálne vysypať menej často v porovnaní s inými vysávačmi.

Roborock Q5 Pro využíva laserovú navigáciu s LiDARom, takže sa pohybuje inteligentne a systematicky a to aj v tme. Nechýba funkcia mopovania – ide o základné mokré utieranie pomocou mopovacej podložky. Sonické mopovanie, ktoré Roborock ponúka vo vlajkových lodiach radu S, nie je k dispozícii. Nádobka na vodu má objem 180 ml.

Q5 Pro má 5200 mAh batériu, výdrž na jedno nabitie je až 4 hodiny v tichom režime. Vďaka veľkej nádobke na prach dokáže vysávač vysať plochu s rozlohou 350 m2.

Roborock Q8 Max: Dve kefy, vyšší sací výkon a rozpoznávanie objektov

Roborock Q8 Max(+) bude štartovať na cene 499 eur. Ide o nástupcu obľúbeného radu Q7 Max(+). Aj tento vysávač má vo výbave dve hlavné kefy a maximálny sací výkon na úrovni 5500 Pa.

V porovnaní s Q5 Pro je Q8 Max vybavený funkciou rozpoznávania objektov/prekážok na zemi, ktorá dopĺňa laserovú navigáciu s LiDARom. Táto funkcia umožní vysávaču vidieť menšie objekty na zemi, napríklad herný ovládač. Ide o jedno z hlavných zlepšení v porovnaní s modelom Q7 Max.

Q8 Max využíva kombinovanú nádobku na prach a vodu. Tá má objem 470 ml na prach a 350 ml na vodu. Nádobka tiež ponúka funkciu elektrického dávkovania vody, ktorú Q5 Pro vo výbave nemá. Samotné mopovanie je však totožné – ide o základné mopovanie bez funkcie sonického mopovania.

Q8 Max má 5200 mAh batériu s maximálnou výdržou na úrovni 4 hodín. Vysávač dokáže povysávať plochu na úrovni až 300 m2.

Zdroj: Roborock

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit