Najnovšia generácia robotických vysávačov značky Roborock sa konečne dostala aj na slovenský trh.

Rodina robotických vysávačov Roborock S8 je v predaji na Slovensku a dostupná je v troch verziách:

  • Roborock S8 s obyčajnou dokovacou stanicou s funkciou nabíjania – 699 eur
  • Roborock S8+ s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdnením – 899 eur
  • Roborock S8 Pro Ultra so zlepšeným mopovaním v porovnaní s modelmi S8 a S8+, funkciou automatického nadvihnutia dvoch hlavných kief a dokovacou stanicou, ktorá zabezpečuje automatické vyprázdnenie, automatické doplnenie vody do vysávača, automatické umytie a vysušenie mopovacej podložky – 1499 eur

V tejto recenzii sa zameriam na modely Roborock S8 a Roborock S8+, ktoré sa odlišujú iba dokovacou stanicou. Základný model ponúka dokovaciu stanicu iba s funkciou nabíjania. Verzia S8+ má dokovaciu stanicu s automatickým vyprázdňovaním, čo znamená, že vysávač automaticky vysype prach a odpad po skončení vysávania.

Najlepšie vybavenému modelu Roborock S8 Pro Ultra sa budem venovať v samostatnej recenzii, ktorá bude na touchit.sk publikovaná v priebehu najbližších dní (cca okolo 26. júna). Tento model sa od vysávačov S8 a S8+ odlišuje tým, že ponúka zlepšené mopovanie, pretože má dvojnásobný počet vibračných modulov v mopovacej podložke. Takisto má funkciu automatického nadvihnutia dvoch hlavných kief a najlepšie vybavenú dokovaciu stanicu, ktorá zabezpečuje automatické vyprázdnenie, doplnenie vody do vysávača, umytie a vysušenie mopovacej podložky.

Tradičný dizajn a spoľahlivá navigácia s pomocným neviditeľným svetlom

Roborock S8+ má tradičný okrúhly dizajn s rozmermi 350 × 353 × 96,5 mm. Výška 96,5 mm je aj s výčnelkom, v ktorom sa nachádza laser. V praxi to znamená, že vysávač by sa mal zmestiť pod prekážky s výškou 10 cm a viac.

Vysávač využíva laserovú navigáciu s LiDARom a pomáha si prednou infračervenou kamerou a pomocným neviditeľným svetlom. Znamená to, že vysávač nesvieti ako jeho konkurenti, avšak navigácia je aj napriek tomu inteligentná a spoľahlivá a to v dobrých svetelných podmienkach, ale aj v tme. V tomto smere niet čo vytknúť, pohyb robota patrí k absolútnej špičke na trhu. To však platí aj pre starší model Roborock S7 MaxV či pre konkurenčné vysávače Xiaomi Robot Vacuum X10+ a iRobot Roomba j7, resp. Roomba Combo j7.

Roborock S8 na rozdiel od iRobota neposiela fotky neobvyklých objektov na zemi, ale iba ich označí na mape a vyhodnotí pravdepodobnosť, že o akú prekážku ide. A na rozdiel od Roborock S7 MaxV nie je možné aktivovať kameru na diaľku a používať vysávač ako bezpečnostnú kameru, resp. na videohovory.

Roborock S8+Zdroj: TOUCHIT
Roborock S8+ dopĺňa laserovú navigáciu o infračervený senzor a pomocné neviditeľné svetlá

Hlavné medzigeneračné zlepšenie? Dve kefy

Kľúčová novinka v prípade všetkých vysávačov radu Roborock S8 spočíva v tom, že tieto vysávače už ponúkajú dve hlavné kefy. Toto je vlastnosť, ktorú doteraz mali iba vysávače značky iRobot. Ten sa tým vždy chválil a prezentoval to ako konkurenčnú výhodu.

Po novom majú dve kefy aj vysávače radu Roborock S8 a je to reálna výhoda, ak máte doma veľa kobercov. Kombinácia dve kefy + maximálny sací výkon na úrovni až 6000 Pa – tieto parametre neoklamete a nový Roborock vám povysáva koberce lepšie ako väčšina konkurenčných vysávačov. A tiež lepšie ako predchádzajúce generácie modelov značky Roborock.

Prínos dvoch hlavných kief využijete aj mimo kobercov, avšak faktom je, že v prípade kobercov bude rozdiel najvýraznejší. V určitých špecifických situáciách tiež oceníte vysoký sací výkon, avšak v rámci pravidelného vysávania ho netreba používať pri každom jednom upratovaní.

Roborock S8+Zdroj: TOUCHIT
Dve hlavné kefy mal doteraz iba iRobot. Odteraz ich má aj Roborock

Mopovanie je prakticky identické ako v prípade modelov radu S7

Pokiaľ doma nemáte koberce a chcete ušetriť, pokojne by som zvažoval aj kúpu predchádzajúcej generácie Roborock S7 alebo Roborock S7 MaxV a to v závislosti od ich aktuálnej ceny.

Dôvodom je fakt, že technológia mopovania je v prípade modelov Roborock S8, S7 a S7 MaxV prakticky totožná – mopovacia podložka vibruje s frekvenciou až 3000 vibrácií za minútu a zároveň tlačí na podlahu, aby ju nielen utierala, ale v rámci možnosti sa ju snažila čo najlepšie vydrhnúť.

Ide o dobrú technológiu, ktorá dáva zmysel a má prínos, ak necháte vysávač, aby vám pravidelne (napr. raz týždenne) vymopoval podlahu. Treba však počítať s tým, že vysávač si neporadí s úplne všetkými zaschnutými škvrnami a niekedy budete musieť podlahu, resp. jej časť, ručne vydrhnúť.

Bez ohľadu na to, vibračné mopovanie vo vysávačoch Roborock S7 (MaxV) a S8 patrí k tomu najlepšiemu na trhu a to aj vďaka tomu, že mopovacia podložka je pomerne veľká a hrubá. Toto je výhoda v porovnaní s 90 % ostatných robotických vysávačov na trhu. Teoreticky lepšie mopovanie ponúka možnože iba Xiaomi Robot Vacuum X10+ a S10+, ale faktom je, že v určitých špecifických situáciách môže mať navrch Roborock a v iných Xiaomi.

Roborock S8+Zdroj: TOUCHIT
Roborock S8+: Nádobka na vodu má objem 300 ml

Bohaté možnosti nastavenia v aplikácii Roborock

Roborock S8+ môžete používať v režime, že iba vysáva, iba mopouje a vysáva aj mopuje. Odporúčam pohrať sa s týmito nastaveniami, pretože ak necháte vysávač len mopovať, môžete mu nastaviť, aby sa pohyboval hustejšie. Toto je výborný režim, pokiaľ chcete dosiahnuť čo najlepšiu kvalitu mopovania. Počas testovania som nezaznamenal, že by podložka bola nerovnomerne vlhká alebo že by sa objavili šmuhy.

Podobne ako Roborock S7 a S7 MaxV, aj modely radu Roborock S8 majú funkciu, že dokážu automaticky nadvihnúť mopovaciu podložku maximálne o 5 mm, aby nezamokrili koberce. V určitých situáciách to funguje dobre, avšak v prípade vyšších kobercov je vhodnejšie vytvoriť zakázanú zónu počas mopovania alebo vysávaču nastaviť, aby sa vyhol kobercom.

Nastavenie vyhýbať sa kobercom v prípade Roborock S8 platí nielen pre mopovanie, ale aj pre vysávanie. Riešil som to priamo s výrobcom, prečo to tak je, a vysvetlil mi, že to má zabrániť situáciám, kedy by vysávač mohol teoreticky zachytiť koberec a ťahať ho za sebou. Pôvodne to bolo v aplikácii označené inak, ale aj na základe mojej spätnej väzby (za tip ďakujem čitateľovi Danielovi) to Roborock upravil, aby popis nastavenia nespôsoboval zbytočné zmätky.

Roborock S8+: Mobilná aplikácia RoborockZdroj: TOUCHIT
Roborock S8+: Mobilná aplikácia Roborock. Pozrite si nastavenia vysávania, mopovania, vyhýbania sa prekážkam a správania sa na koberci

Vydrží až 3 hodiny a pokryje 300m2

Roborock S8+ má 350 ml nádobku na prach a 300 ml nádobku na vodu. Na základe testovania odhadujem, že v prípade strednej intenzity mopovania s najhustejším pohybom pri mopovaní dokáže vysávač pokryť okolo 100 m2, dokedy bude potrebné doplniť vodu do nádobky. Samozrejme, s nižšou intenzitou a štandardným pohybom, ktorý vysávač používa v režime vysávania, bude táto plocha väčšia.

Opäť odporúčam, aby ste vyskúšali rôzne nastavenia, že ako to bude vychádzať vo vašej domácnosti. V prípade potreby si môžete pomôcť tak, že pošlete vysávač vymopovať iba niektoré izby. Následne mu doplníte vodu a pošlete ho vymopovať zvyšok domácnosti.

V prípade vysávania dokáže robot pokryť plochu až 300 m2 a vydrží fungovať na jedno nabitie až tri hodiny. Táto veľkosť plochy je štandardom v prípade vlajkových vysávačov značiek Roborock, Xiaomi a ďalších a predstavuje konkurenčnú výhodu v porovnaní s aktuálne najnovším vysávačom značky iRobot (Roomba j7, resp. Roomba Combo j7).

Roborock S8+Zdroj: TOUCHIT
Roborock S8+

Spotreba a zopár ďalších postrehov z testovania

Dokovacia stanica modelu Roborock S8+ má rozmery 305 × 440 × 448 mm a obsahuje 2,5-litrové vrecko na prach. To je podľa oficiálnych informácií vhodné meniť po 7 týždňoch, avšak môže vám vydržať aj dlhšie – v závislosti od veľkosti vašej domácnosti, množstva prachu a ďalších premenných. Automatické vyprázdňovanie považujem za jednu z najužitočnejších inovácií za posledné roky. Ak by som si dnes kupoval nový vysávač, vyberal by som si model, ktorý túto funkciu ponúka.

Roborock S8+ ponúka funkcie, ktoré považujem za samozrejmosť, ako je automatické prerušenie, kedy sa vysávač vráti do dokovacej stanice, nabije sa a pokračuje ďalej. Túto funkciu však reálne oceníte iba v prípade, že máte naozaj obrovskú domácnosť. Rovnako je k dispozícii aj funkcia Carpet Boost, ktorá automaticky zvýši intenzitu vysávania na maximum, keď je vysávač na koberci.

Vysávač dokáže prekonať prekážky, ako sú prahy, do výšky 2 cm. K dispozícii je možnosť uložiť si mapu domácnosti pre viaceré poschodia. Chválim, že v rámci vytvárania harmonogramu vysávania si môžete pre každú úlohu prispôsobiť režim vysávania, resp. mopovania.

V rámci aplikácie Roborock, ktorá zatiaľ neponúka slovenskú alebo českú lokalizáciu, si môžete nastaviť aj ekologickejšie nabíjanie v čase mimo špičku. Spotrebu vysávača v dokovacej stanici som nameral na úrovni 0,064 kWh pre dni, kedy neupratoval. Keď vysával trojizbový byt s rozlohou 62 m2 (reálne vysal plochu na úrovni 43 m2) a následne sa dobil, spotreba za daný deň bola 0,09 kWh. Keď upratoval v režime hlbokého mopovania s najhustejším pohybom (reálne vymopoval plochu na úrovni 44 m2), spotreba za daný deň bola 0,105 kWh.

Roborock S8+: Mobilná aplikácia RoborockZdroj: TOUCHIT
Roborock S8+: Mobilná aplikácia Roborock. Zľava pohyb v režime vysávania, v režime hlbokého mopovania, nastavenie harmonogramu vysávania a spotreba za jednotlivé dni

Verdikt

Roborock S8+ je robotický vysávač, ktorý pokračuje v evolúcii vlajkových lodí tejto značky a potvrdzuje postavenie tohto výrobcu medzi lídrami robotických vysávačov. Kľúčovou novinkou sú dve hlavné kefy, ktoré zlepšujú kvalitu vysávania najmä na kobercoch.

Z používateľského hľadiska som ocenil viacero možností navigácie pri mopovaní a celkovú kvalitu mopovania, ktorá stále patrí k špičke na trhu. Vysávač má dobrú výdrž, vysoký sací výkon a v kombinácii s dokovacou stanicou zabezpečuje vysoký komfort robotického upratovania. Vy ako používateľ sa staráte iba o to, aby mal vodu v nádobke a čistý mop, keď ho chcete poslať mopovať.

Cena: 899 eur vo verzii s dokovacou stanicou s automatickým vyprázdnením (Roborock S8+), resp. 699 eur vo verzii s dokovacou stanicou, ktorá iba nabíja (Roborock S8). Roborock zakúpite napríklad na Datacomp.sk.

Zapožičal: WESTech – autorizovaný distribútor značky Roborock

TIP REDAKCIE

Páči sa nám

  • Dve hlavné kefy
  • Spoľahlivá a inteligentná navigácia vo dne aj v noci
  • Vysoká kvalita vysávania
  • Veľká a hrubá mopovacia podložka + celková kvalita mopovania
  • Rôzne režimy pohybu počas mopovania
  • Množstvo nastavení v aplikácii Roborock
  • Automatické nadvihnutie mopu má zmysel, ak máte nízke koberce
  • Dlhá výdrž a pokrytie plochy 300 m2

Nepáči sa nám

  • Niekomu môže prekážať, že aplikácia Roborock nie je v češtine či slovenčine
  • Zlepšené mopovanie ponúka iba model Roborock S8 Pro Ultra
  • Nedá sa nastaviť správanie vysávača na kobercoch zvlášť pre mopovanie a vysávanie

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit