Z 12 pacientov sa nechala polovica operovať robotom.

V oxfordskej nemocnici Johna Radcliffa prebehol prvý pokus, v rámci ktorého operoval ľudské oko robot. Pokusu sa zúčastnilo 12 pacientov, polovicu z nich operoval ľudský chirurg, zvyšná polovica súhlasila s tým, aby sa úkon vykonal za pomoci robota.

Operácia zahŕňala odstránenie membrány zo zadnej časti oka, čo dokázal ľudský chirurg vykonať v priemere za 1 minútu a 20 sekúnd. Robotovi rovnaký úkon trval necelých 5 minút. Jeho pacienti však boli nadšení a operáciu zhodnotili slovami, že ju dokázal chirurg s robotom vykonať efektívnejšie v porovnaní s klasickou metódou. Nuž, nadšenie im rozhodne nechýba, aj keď fakty hovoria niečo iné.

Dôležité však je, že pokus skončil úspešne. Podľa profesora Roberta MacLarena z oxfordskej univerzity ide o dôkaz, že roboty majú veľký potenciál a môžu rozšíriť hranice toho, čo je aktuálne dosiahnuteľné. Ďalším krokom bude využitie robota pri génovej terapii oka. Prvá operácia tohto typu pomocou robotického vybavenia by sa mala uskutočniť začiatkom budúceho roka.

Zdroj: thenextweb

Prečítajte si aj:

Cassie Blue: Dvojnohý robot na prechádzke ohňom

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit