Veľké upratovanie, nielen v domácnostiach, sa nezaobíde bez dôkladného čistenia okien.

Môže to byť práca namáhavá, ale i ľahká. Pre druhú možnosť je tu robotický čistič okien, ktorý bude pracovať za vás. Disponuje špeciálnym systémom prisávania k skleneným povrchom, ale i obkladačkám, ktorých povrchu sa čiastočne prispôsobuje. Na spodnú časť zariadenia sa suchým zipsom pripevní veľká čistiaca utierka (dva druhy v balení), robot sa priloží ku sklu, zapne a výkonný motor (75 W) vytvorí vákuum, ktoré ho drží pevne prisatého ku sklu.

Robot je vybavený GYRO senzorom, laserovými senzormi a navigačným systémom AL-Technology 3.0. Senzory kontrolujú pohyb robota a zabraňujú jeho pádu pri bezrámových povrchoch. Pohyb je vyladený a čistí celú určenú plochu okrem rohov, kde zanecháva cca 2 cm. Robot sa presúva pomocou dvoch priľnavých pásov na okrajoch zariadenia. Ak je čistená plocha príliš vlhká, môžu prešmykovať. Minimálna plocha čistenia je 40 × 40 cm a maximálna 6 × 5 m. Robot sa pohybuje len v zvislej polohe a čistí lineárne. Plochu čistí dvakrát, raz vertikálne, následne horizontálne. Po ukončení čistenia zastaví a oznámi to zvukom.

Disponuje aj vstavanou záložnou batériou, aby nespadol v prípade výpadku elektrickej siete. Nevýhodou je však káblové pripojenie k zdroju napájania. Pri čistení by mal byť zabezpečený ešte aj pribaleným lankom. Nemá síce tendenciu padnúť, ale výrobca to udáva ako nutnosť. Diaľkovým ovládačom z balenia spustíte automatické čistenie alebo môžete robot ovládať smerovými šípkami. Rýchlosť čistenia je cca 2,4 min/m2. Rozmery zariadenia sú 240 × 240 × 100 mm s hmotnosťou 1200 g.

Cena: 279 €
Zapožičal: Datart

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Recenzia a video: Bezdotykové umývanie okien s robotickým čističom – HOBOT 268

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.