Na výstave CES mala tlačovú konferenciu aj spoločnosť ROG (herná značka ASUSu). Prezentovala notebooky určené špeciálne pre hráčov, videli sme ale aj nové monitory, herný router, klávesnice a myši. Hlavnú pozornosť však jednoznačne pútali notebooky, videli sme aj herný tablet.

Bola to čisto on-line akcia a zaujímavé bolo sledovať diskusné príspevky ľudí na predstavené produkty. Vo veľkej väčšine boli produkty prijaté pozitívne. Najčastejšie sa diváci nevedeli dočkať, kedy sa produkty reálne objavia na trhu. Veľa sa diskutovalo o cenách, ktorá až na jednu výnimku neboli zatiaľ prezentované.

ROG Zephyrus Duo 16: vlajková loď pre hráčov

Ide o herný notebook s dvoma displejmi a doslova búra predstavu o tom, čo všetko môže obsahovať mobilné zariadenie. Okrem hlavného displeja je tu totiž aj sekundárny displej ScreenPad Plus. Panel s týmto displejom sa pri otváraní notebooku zdvihne a zároveň aj prisunie k primárnemu displeju. Tým sa vytvára takmer kontinuálna zobrazovacia plocha s tenkými rámčekmi. Za týmto mechanizmom je nový 4-smerový pánt. 16-palcový displej sa pritom v tomto prípade podarilo umiestniť do šasi typického pre 15-palcový notebook. To je zásadné vylepšenie v porovnaní s predchádzajúcou generáciou.

ROG Zephyrus Duo 16Zdroj: ASUS
ROG Zephyrus Duo 16

V prípade hlavného displeja máte dve možnosti. Prvou je mini-LED displej ROG Nebula HDR s rozlíšením QHD a pomerom strán 16:10, ktorý má obnovovaciu frekvenciou 165 Hz, certifikáciu VESA DisplayHDR 1000 s kontrastným pomerom 100 000:1. Doba oneskorenia je len 3 ms a jas je až neuveriteľných 1100 nitov.

Druhá možnosť je ešte zaujímavejšia. ROG ho vyvinul spoločne s firmou BOE a dostal označenie Dual Spec panel. Jeho jedinečná možnosť je v tom, že si ho môžete podľa spôsobu použitia prepínať medzi rozlíšením 4K 120 Hz alebo Full HD 240 Hz. V podstate má splnený sen v tom, že v jednom zariadení máte teraz 4K aj 240 Hz, aj keď nie súčasne. Vyberiete si tú možnosť, ktorú práve preferujete podľa typu hry.

ROG Zephyrus Duo 16Zdroj: ASUS
ROG Zephyrus Duo 16 s externou grafikou

Tento počítač prichádza s operačným systémom Windows 11, poháňa ho procesor AMD Ryzen 9 6980HX a grafický procesor NVIDA GeForce RTX 3080 Ti s výkonom 165 W a funkciou Dynamic Boost. Pripočítajte aj SSD disk Gen4 s kapacitou do 4 TB a 64 GB DDR5 RAM taktovanej na 4800 MHz.

Pri herných zariadeniach je vždy potrebné vyriešiť chladenie a tu sa to realizuje riešením nazvaným Liquid Metal Conductonaut Extreme, ktoré znižuje teplotu procesora až o 15 °C v porovnaní s tradičnými tepelnými pastami. K efektívnemu chladeniu prispieva aj vstup vonkajšieho vzduchu do medzery po zdvihnutí sekundárneho displeja. Takto sa vytvára o 30 % väčší prietok vzduchu k ventilátorom. To všetko dokáže udržať tento systém v tepelnej pohode aj pri úplne špičkových komponentoch.

Aj klávesnica je prispôsobená hernému nasadeniu, klávesy majú zdvih 1,7 mm. Vo vnútri je šesť reproduktorov s podporou Dolby Atmos a Hi-Res audio. Toto všetko je pritom umiestnené do ešte menšieho šasi, ako to bolo v predchádzajúcej generácii. Jedným slovom krása, ktorá naozaj u konkurencie nemá zatiaľ obdobu.

Herný tablet ROG Flow Z13, ktorý sa dá zmeniť na notebook

Toto tu tiež ešte nebolo. ROG Flow Z13 je momentálne najvýkonnejší herný tablet na svete. V tenkom a ľahkom šasi ukrýva skutočný herný výkon. Prichádza s operačným systémom Windows 11 a 13-palcovým displejom. Procesorom je 12. generácia Intel Core i9-12900H, grafický karta NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU, kapacita SSD disku je až do 1 TB a vybavený je 5200 MHz LPDDR5 pamäťou. To všetko je umiestnené v dizajne tabletu inšpirovaného vesmírnymi korábmi.

ROG Flow Z13Zdroj: ASUS
Herný tablet ROG Flow Z13

K dispozícii sú dve možnosti displeja: 4K 60 Hz displej s 85 % pokrytím DCI-P3 alebo Full HD 120 Hz displej so 100 % pokrytím sRGB. Oba majú pomer strán 16:10 a ponúkajú Dolby Vision, ochranu Corning Gorilla glass, Adaptive Sync. Jas v tomto prípade 500 nitov a displeje majú validáciu Pantone pre presnosť farieb.

Na Flow Z13 sa môžete hrať rôznymi spôsobmi. Môže to byť tradičná myš, klávesnica je súčasťou dodávky a tvorí zároveň krytom obrazovky. Na ovládanie ale môžete využiť dotyk alebo gamepad. Tablet aj má aj zabudovaný stojan, ktorý môžete odklopiť do uhla až 170°. Znamená to, že ho môžete pri používaní držať v ruke, ale aj položiť na stôl a ovládať v rôznych uhloch oboma rukami.

ASUS pri tomto tablete využil skúsenosti, ktorá má z notebooku ROG Mothership a všetky jeho výkonné komponenty sú tak umiestnené za displejom a nie pod klávesnicou ako je to bežné. To umožňuje veľmi efektívne chladenie s dostatkom čerstvého vzduchu, čo znižuje teplotu o 5 až 8 °C. Ak pri menej náročných operáciách nie je potrebné ďalšie chladenie, ventilátory sa celkom vypnú a tablet je pri prevádzke celkom nehlučný. Ale aj pri maximálnom chladení ventilátormi je hluk menší ako 40 dB.

ROG Flow Z13Zdroj: ASUS
Plne vybavené herné pracovisko so základom ROG Flow Z13

Ak potrebujete použiť ďalšie porty alebo ďalej zvýšiť herný výkon tohto tabletu, dá sa to pripojením externých grafických kariet z rodiny GPU XG Mobile cez port PCIe. Tieto moduly sú teraz vylepšené a vybavené grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3080. Tohtoročná novinka XG Mobile má dokonca grafickú kartu s výkonom do 165 W. Tieto externé grafické karty sú tiež vybavené USB portom, je tu aj DisplayPort, HDMI a dokonca aj ethernet port.

V maximálnej možnej výbave stojí tento netradičný tablet 1899 USD. Cena bola ohlásená na americkom trhu, čo znamená, že je uvádzaná bez dane.

ROG Zephyrus G14

ROG Zephyrus G14 je výkonný herný stroj v štýlovom vyhotovení s množstvom vylepšení. Nový Zephyrus G14 tak prichádza s operačným systémom Windows 11, procesorom AMD Ryzen 9 séria 6000, grafikou AMD Radeon RX 6800S Laptop GPU ako i prepínačom MUX, ktorý umožňujú obísť integrovanú grafiku na zníženie oneskorenia a zvyšuje tak výkon zhruba o 9 %. Tento prepínač majú všetky notebooky ROG v roku 2022.

Inteligentné chladenie ROG s technológiou Liquid Metal a odparovacou komorou zabezpečuje vysoký výkon aj pri takto náročných komponentoch. Operačná pamäť je DDR5 a kapacita PCIe SSD disku je do 1 TB.

ROG Zephyrus G14Zdroj: ASUS
ROG Zephyrus G14

Zephyrus G14 prichádza v sivej farbe Eclipse Gray alebo bielej farbe Moonlight White. To. čo si na tomto notebooku všimnete ako prvé je vonkajšia strana horného veka. To je totiž pokryté 14 969 otvormi a 1449 mini LED diódami, ktoré môžu teraz vytvárať nielen texty, ale aj teraz aj náročnejšie animácie (technológia AniMe Matrix). Na veku G14 si tak môžete nechať zobraziť texty, notifikácie, animácie založené na hudbe, ale aj vlastné obrázky a pod. Pomocou špecializovaného softvéru si dokonca na tomto animovanom displeji môžete zahrať aj niektoré staršie hry. Na notebooku nájdete tu aj integrovanú web kameru s podporou infračerveného videnia.

ROG Zephyrus G14Zdroj: ASUS
ROG Zephyrus G14 je elegantný herný notebook, ktorý sa určite dobre dá využiť aj mimo herného sveta

Zephyrus G14 je vybavený displejom ROG Nebula, ktorý ponúka 120 Hz pri QHD s jasom 500 nitov, 100 % pokrytím farebného gamutu DCI-P3 a dobou odozvy 3 ms. Tiež je tu podpora pre Dolby Vision, Adaptive Sync a validácia Pantone. Nebula displej má tiež TUV certifikáciu na redukciu blikania a zníženie emisie modrého svetla. Pomer displeja k celkovému telu je teraz až 91 %. Notebook dopĺňa Dolby Atmos, sústava 3D mikrofónov s obojsmerným potlačením šumu pomocou umelej inteligencie a rýchle Wi-Fi 6E.

ROG Zephyrus G14Zdroj: ASUS
ROG Zephyrus G14 v bielom a čiernom vyhotovení

ROG Strix SCAR a Strix G pre esporty

Nový ROG Strix SCAR je navrhnutý pre fanúšikov esportu. Vybavený je systémom Windows 11, displejom s vysokou obnovovacou frekvenciou a inteligentným chladením ROG s technológiou Liquid Metal. Procesorom je Intel Core i9-12900H 12. generácie a grafika NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti.

ROG Strix SCAR si môžete kúpiť v 15-a 17-palcových modeloch. Pre 15-palcový variant je na výber IPS displej v troch vyhotoveniach: QHD 240 Hz, Full HD 300 Hz a QHD 165 Hz. Variant SCAR s uhlopriečkou 17-palcov ponúka QHD 240 Hz alebo Full HD 360 Hz displej. Všetky modely Strix SCAR podporujú Dolby Vision HDR a je tu odozva displeja 3 ms. Výhodou pre ovládanie je aj väčší trackpad.

ROG Strix SCAR 17
ROG Strix SCAR 17

Nový ROG Strix G15 potom ponúka možnosti zobrazenia Full HD 300 Hz a QHD 165 Hz, zatiaľ čo G17 ponúka Full HD 360 Hz a QHD 240 Hz . Všetky notebooky Strix sú vybavené štvoricou reproduktorov a technológiou Dolby Atmos. Obojsmerná funkcia AI Noise Cancelation filtruje šum v pozadí pri prichádzajúcej aj odchádzajúcej komunikácii.
Notebooky Strix sa dodávajú s batériou s kapacitou 90 Wh a 100 W nabíjaním typu C. Wi-Fi 6E a 2,5G LAN poskytujú rýchle sieťové pripojenie.

ROG Strix GZdroj: ASUS
ROG Strix G

Herná myš ROG Chakram X

Tlačová konferencia ROG v skutočnosti začala predstavením práve tejto myši. Je to bezdrôtová herná myš a je vybavená optickým snímačom ROG AimPoint. Prináša to vyššiu presnosť a rýchlosť pri ovládaní pri rozlíšením až 36 000 dpi. Presnosť tejto myši je s odchýlkou CPI menšou ako 1 % , čo je oveľa menej priemer v tomto odvetví 3 %. Úroveň citlivosti snímača môžete nastaviť pomocou tlačidla DPI na spodnej strane myši alebo počas hry pomocou špeciálnej funkcie. Myš Chakram X je vybavená trojrežimovým pripojením prostredníctvom káblového USB rozhrania , 2,4 GHz RF s nízkou latenciou a cez Bluetooth.

Zdroj: ASUS
Herná myš ROG Chakram X

Magnetický horný kryt bez skrutiek a tlačidiel vám, poskytne ľahký prístup k spínačom, pričom logo myši sa dá prispôsobiť. Batériu v tejto myši môžete dobíjať cez USB port alebo cez bezdrôtové pripojenie Qi.

Herné klávesnice ROG Strix Flare II Animate a Strix Flare II

ROG Strix Flare Animate II je prvou klávesnicou s LED displejom AniMe Matrix. Môžete sa tak vyjadriť pomocou obrázkov a animácií priamo na nej. Klávesnica používa kovové multimediálne klávesy, ovládanie hlasitosti je v ľavom hornom rohu a je tu aj ergonomická odnímateľná opierka zápästia. Doba odozvy klávesnice je len 0,125 ms, čo 8× rýchlejšie ako pri konkurencii. Je tiež vybavená vymeniteľnými mechanickými spínačmi ROG NX pre všetky klávesy. To vám umožňuje použiť preferovaný typ spínačov pre konkrétne klávesy.

Zdroj: ASUS
Animácie na klávesnici ROG Strix Flare II Animate

Mechanizmus ROG Switch Stabilizer znižuje trenie, čo zabezpečuje plynulý úder do kláves. Strix Flare Animate II obsahuje port USB passthrough na pohodlné pripojenie k iným zariadeniam.

Herná klávesnica Strix Flare II je podobná klávesnici Strix Flare Animate II, ale nie je vybavená displejom AniMe Matrix LED, vymeniteľnými spínačmi a svetelným difúzorom pre opierku zápästia.

Zdroj: ASUS
Herná klávesnica ROG Strix Flare II Animate

Herný router ROG Rapture GT-AXE16000

ROG Rapture GT-AXE16000 je štvorpásmový herný router WiFi 6E. Využíva potenciál štyroch pásiem: 2,4 GHz, dve 5 GHz pásma a 6 GHz pásmo. Je konštruovaný pre hráčov a s maximálnou priepustnosťou dát. Dosah Wi-Fi signálu sa takto zvyšuje až o 38 % .

Zdroj: ASUS
Wi-Fi Router ROG Rapture GT-AXE16000

Herné náhlavové súpravy ROG Fusion II 500 a 300

Tieto náhlavové súpravy poskytujú virtuálny priestorový zvuk 7.1 a dunivé basy. Komunikácia v hre tak dostáva nové možnosti. Súčasťou výbavy je aj mikrofónom s potlačením šumu AI. Fusion II 500 je vybavený funkciou ovládania hlasitosti Game Chat, ktorá umožňuje uprednostniť zvuk v hre alebo v chate, aby sa dalo jasne komunikovať medzi spoluhráčmi aj v zápale hry. Obsahuje tiež 3,5 mm konektor a ďalej konektory USB-C a USB Type-A.

Fusion II 300 je identický s Fusion II 500 ale je bez 3,5 mm konektora a ovládania hlasitosti Game Chat.

Zdroj: ASUS
Náhlavové súpravy ROG Fusion

Herné monitory ROG Swift OLED PG42UQ a PG48UQ

Swift OLED PG42UQ je 42-palcový herný OLED monitor s povrchovou úpravou Micro-texture, Swift OLED PG48UQ má uhlopriečku 48 palcov. Oba monitory prezentujú obraz v rozlíšení 4K pri frekvencii 120 Hz a naplno využívajú vlastnosti technológie OLED, ako je kontrastný pomer 1 000 000 : 1, doba odozvy 0,1 ms, 10-bitové farby a 98 % pokrytie farieb DCI-P3. Tieto displeje prichádzajú už z výroby vopred nakalibrované na presnosť farieb Delta E < 2.

Displeje ROG Swift OLEDZdroj: ASUS
Displeje ROG Swift OLED

Antireflexná vrstva Micro-texture na povrchu panela znižuje jeho odlesky. Monitory majú tiež vlastný chladič a premyslené vnútorné prúdenie vzduchu. Vďaka tomu si monitory udržujú prevádzkovú teplotu pod 50˚C, pričom dosahujú maximálny jas 900 nitov.

Displeje Swift OLED obsahujú rozhranie HDMI 2.1 FRL, ďalej HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 a rozbočovač USB. Hráči môžu využiť technológiu variabilnej obnovovacej frekvencie a režim automatickej nízkej latencie.

Vyhodnotenie

ROG toho predstavil na tejto tlačovke naozaj veľa. Podľa reakcie divákov sú to produkty, na ktoré herný svet čakal. Hlavne teda v oblasti herných notebookov a najväčšiu pozornosť zaujal tablet ROG Flow Z13.

Tieto nové produkty sa samozrejme dostanú do našej redakcie a vyskúšame ich vlastnosti v praxi.

Zdroje: vlastné, ROG

Prečítajte si tiež


Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.