Internet vecí, virtuálna realita, nositeľná elektronika a ďalšie moderné zariadenia poháňané batériami alebo akumulátormi sa stávajú neodmysliteľnou súčasťou našich životov.

Každý typ zariadenia si pritom žiada iné batérie, pri ktorých sa očakávajú špičkové výkony a stále dlhšia výdrž.

Energia pre inteligentné telefóny

Na poli smartfónov sa odohráva ťažký boj. Na jednej strane je snaha zásobovať stále výkonnejšie mobilné prístroje energiou po čo najdlhšiu dobu, zatiaľ čo na druhej strane je vidina stále tenších konštrukcií prístrojov, do ktorých sa batérie musia vtesnať. Správna voľba batérie je pre mobilné zariadenia kľúčová. Naopak, nevhodný dizajn umiestnenia batérie môže mať na svedomí podobné situácie, ako to bolo v prípade modelu Samsung Galaxy Note 7.

Ako však docieliť to, aby sa zachoval užívateľsky obľúbený minimalizmus a zároveň bola výdrž batérie prijateľná?

Jedným z možných riešení je rozvíjajúca sa technológia rýchlonabíjania, ktorá umožňuje získať dostatok energie na ďalšiu prevádzku už po niekoľkých minútach od pripojenia k nabíjačke. Ďalšie riešenie, na ktorého uvedenie do praxe si však ešte pár rokov počkáme, využíva nové typy kondenzátorov. Tie majú až 20-krát vyššiu kapacitu než súčasné Li-Ion batérie a zvládnu desiatky tisíc dobíjacích cyklov bez znižovania kapacity. Navyše sa nabijú za niekoľko sekúnd. S batériou takýchto parametrov by smartfóny vydržali nabité celé týždne.

Mesiace výdrže pre IoT zariadenia

Rok 2017 sa bude niesť v znamení väčšieho rozmachu zariadení internetu vecí, ako sú napríklad senzory, snímače, meracie prístroje či mini počítače a inteligentné domáce spotrebiče pripojené k internetu. Raketový rast internetu vecí by však nebol možný bez vývoja batérií, ktoré by zariadenia pripojené k bezdrôtovým sieťam poháňali nie týždne, ale celé mesiace. Internet vecí totiž zahŕňa nielen inteligentnú chladničku, ktorá objedná chýbajúce potraviny, alebo detektory dymu vysielajúce oznámenia na mobil majiteľa domu, ale napríklad aj senzory zabudované vo vozovke oznamujúce obsadenosť parkovacieho miesta.

Mnoho zariadení internetu vecí nemožno pripojiť k elektrickej sieti, preto využívajú komunikáciu nielen cez energeticky menej náročnejšie siete ako je Wi-Fi, ale aj cez špeciálne batérie, ktoré ich dokážu poháňať celé mesiace i roky.

Virtuálna realita na vzostupe

Očakáva sa, že zariadenia spájajúce sa s virtuálnou realitou budú v roku 2017 pre bežných užívateľov oveľa dostupnejšie. Zároveň sa ich použitie stane oveľa príjemnejšie.

Súčasné riešenia okuliarov s obrazovkami a slúchadlami totiž vyžadujú káblové pripojenie k počítaču, na ktorom beží aplikácia virtuálnej reality – či už hra, výukový program, alebo napríklad aplikácia prezentujúca produkty v 3D svete virtuálnej reality. Pre používateľov je to nielen nepohodlné, ale aj obmedzujúce v pohybe. Preto sa kľúčové časti hardvérového vybavenia pre prevádzku náročných aplikácií sťahujú priamo do headsetov pre virtuálnu realitu. V závislosti od toho sa odvíjajú požiadavky na batérie. Tie musia poskytovať vysoký výkon, no zároveň nemôžu zásadne zvyšovať hmotnosť headsetu, ktorý musia poháňať najmenej desiatky minút. Ďalšie batérie sú potrebné aj do ovládačov snímajúcich pohyby rúk užívateľa. Toto všetko predstavuje veľkú výzvu pre výrobcov batérií.

Značky: