Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Začiatkom roku 2022 sme mysleli, že pandemická kríza bola jediná, ktorá nás bude v prichádzajúcom roku strašiť. Vysoká inflácia však hneď začiatkom roka naznačila iný vývoj.

Vo februári sa objavila nečakaná bezpečnostná hrozba, ktorá ovplyvnila celý rok 2022 a pokračuje aj v tom aktuálnom. Vojna na Ukrajine, teda priamo u nášho suseda.

Uplynulý rok bol náročnejší, ako by sme si želali. Ale to je život a ten prináša aj takéto zvraty.
Sme radi, že aspoň virtuálnym Slovenskom tieto hrozby a krízy až tak neotriasli, aj keď sa v ňom tiež prejavili.

Virtuálne Slovensko rastie

Rok 2022 bol turbulentný v registráciách a výmazoch domén. Napriek tomu celkový počet .sk domén oproti predošlému roku 2021 opäť vzrástol a pribudlo tak množstvo nového obsahu a služieb.

Pomer obľúbenosti domácej domény je na slovenskom internete oproti priemeru okolitých krajín, dokonca Európy, ďaleko vyšší.

Zatiaľ čo európsky priemer je niečo nad 50 %, až 72,4 % všetkých domén zaregistrovaných Slovákmi má koncovku .sk. Zvyšných 28 % tvoria ostatné ccTLD a tiež gTLD ( .com / .org / .info a podobne).
Druhá najčastejšia koncovka vyberaná Slovákmi má len 8 % podiel.

Zaujímavé je, že aj keď je Slovensko malá krajina, .sk doména je podľa počtu zaregistrovaných domén 51. najväčšia z celkového počtu 340 domén najvyššej úrovne pre krajiny (ccTLD) na svete.

Virtuálne Slovensko v roku 2022 nezaháľalo

Slovenská doména je v zabezpečení službou DNSSEC piata najlepšia na svete (viac ako 239 000 .sk domén, to znamená cca 52,5 % celkového počtu .sk domén). Toto je však len jedna správa z mnohých o tom, čo sa udialo v slovenskom virtuálnom svete.

Viete, že TikTok raketovo valcuje slovenské sociálne siete? Že slovenské organizácie zasahuje priemerne 800 kyberútokov týždenne? Že odosielanie e-mailov bola aj v roku 2022 najpopulárnejšia aktivita Slovákov na internete?

Ohliadnite sa spolu s nami za predošlým rokom a pozrite si štatistiky a zaujímavosti, ktoré sme pre vás pripravili vo Výročnej správe o Internete na Slovensku.

Rok 2023 sa už začal. Všetci veríme, že bude pokojný a bezpečný. Veríme, že keď budeme písať nasledujúcu výročnú správu o internete, neobjavia sa v nej žiadne nové krízy či nepríjemné udalosti.

Značky: