Okolo vlastnej virtuálnej meny Ruska sa písalo v posledných mesiacoch v zahraničí dosť. Teraz však prichádzajú ďalšie informácie, ktoré naznačujú, že jej príchod nemusí byť až tak ďaleko za dverami.

Ešte v júli tohto roka oznámila zástupkyňa gubernátora centrálnej banky Ruskej federácie Olga Skorobogatova, že je nutné, aby Rusko malo svoju vlastnú virtuálnu menu, ktorá by bola podobná menám, ako je Bitcoin, či Ethereum. Otázkou však stále ostáva, či Rusko vydá takúto menu skôr ako Čína alebo India.

Vyhlásenie Skorobogatovej sa udialo tento rok na Medzinárodnom ekonomickom fóre v ruskom Petrohrade, kde mal prezident Ruska, Vladimir Putin, osobné stretnutie so spoluzakladateľom známej kryptomeny Ethereum, Vitalikom Buterinom. Obsah stretnutia nebol zverejnený, dá sa ale domnievať, o čom sa pravdepodobne rozprávali, vzhľadom na vyjadrenie zástupkyne gubernátora. Buterin už dlhšie pracoval na prijatí blockchainovej technológie v Rusku.

Dodnes stále nevieme veľa o CryptoRuble, ale ako píše CoinTelegraph, máme tu prvé náznaky z vyjadrení ministra komunikácie a masmédií Nikolaya Nikiforova, ktorý sa vyjadril, že CryptoRuble by mal byť čoskoro spustený, najmä z dôvodu súperenia s inými krajinami, v ktorom chce Rusko vyhrať.

CryptoRuble bude ukážkou využitia blockchainovej technológie pre virtuálnu menu. Od klasických kryptomien, ako je Bitcoin alebo Ethereum, má relatívne ďaleko. Virtuálna mena sa totiž nebude dať ťažiť, ale bude centralizovaná, pričom jediný eminent bude štát.

Klasické ruble a CryptoRuble budú vzájomne vymeniteľné. Pokiaľ však vlastník CryptoRuble nebude vedieť dokázať ich pôvod, tak na transakciu sa bude uplatňovať daň vo výške 13 percent.

Zdroj: Neowin

Značky: