Podľa informácií z ruského vedenia krajina plánuje odstrihnúť svojich obyvateľov od globálneho internetu. Stať by sa tak malo 11. marca. Posilní sa tzv. RusNet.

Ako to obmedzí Rusov?

Znamená to, že obyvateľ Ruska by sa po novom nemal dostať na medzinárodné sociálne siete ako je Facebook, Instagram, ale dokonca nie ani na čínsky TikTok. Zároveň pre Rusov prestane fungovať navigácia cez Google Maps, posielanie e-mailov cez Gmail, vyhľadávanie na Google, prehrávanie videí na YouTube a pod.

Realizácia tohto kroku sa má uskutočniť na najvyššej úrovni ruského peeringového centra, výnimku by zatiaľ malo mať zo všetkých krajín len Bielorusko. Nepomôže ani vytvorenie stránky s koncovkou .ru geograficky umiestnenej mimo Ruska. V Rusku ale môžu fungovať aj stránky, ktoré síce nemajú koncovku .ru, ale sú prevádzkované z Ruska a viaže sa na nich ruská legislatíva. V prvom kroku by malo „špekulantom“ pomôcť použitie VPN, je ale možné, že sa na území Ruska zakročí časom aj proti týmto krokom.

Mimochodom, Rusi si vypnutie svetového internetu vyskúšali už v roku 2019 a fungovalo im to. Krajina sa na tento krok dlhodobo pripravuje a nie je to rozhodnutie z dňa na deň.

Na čo je to dobré?

Cieľom je zaistiť pre obyvateľov v Rusku internetový prístup len na nimi schválené informácie, ktoré sú v súlade s oficiálnou politickou doktrínou. Pripomeňme, že Štátna duma Ruskej federácie schválila tresty až do 15 rokov väzenia za šírenie „nepravdivých“ informácií o Ruskej armáde. Údajne sa toto pravidlo v Rusku dôsledne uplatňuje, ale tresty na hornej úrovni sa neudeľujú. Informovať dnes v Rusku s tým, že máte iný názor, ako je oficiálny je tak skôr hra s ohňom.

Čo to znamená pre ostatných?

Samozrejme, tento krok postihne nielen Rusov žijúcich na území Ruska, ale aj mimo neho. Znamená to napr. že Rusi dlhodobo žijúci v západnej Európe alebo v USA, budú mať výrazne sťaženú možnosť komunikácie so svojimi blízkymi cez tradičné kanály. Očakáva sa výrazné posilnenie sociálnych sietí, ktoré sú ruské ako napr. VK. Ruská vláda údajne investuje aj do rozšírenia ponuky ruských stránok, ktoré by zatiaľ mali byť dostupné aj zvonka.

Klasické telefonické kontakty s Ruskom alebo posielanie SMS by v tejto fáze nemalo byť nijako obmedzené. WhatsApp či Facebook Messenger pravdepodobne však v Rusku fungovať nebudú. Otázka visí nad aplikáciou Telegram, ktorej centrála je v Spojených Arabských Emirátoch, ale táto služba má isté prepojenie s VK.

Má to niekde obdobu?

Áno, internet v podobe štátneho intranetu dlhodobo funguje napr. v Severnej Kórei. Obyvatelia tejto krajiny dnes síce môžu používať smartfóny, ale nemajú na nich dostupné svetové služby a rovnako je obmedzené ich telefonovanie do zahraničia. Istý stupeň obmedzenia služieb je aj v Číne. Tu nie sú dostupné napr. Facebook alebo vyhľadávanie cez Google či prehrávanie videí na YouTube. Výsledkom je výrazné posilnenie vlastných internetových služieb.

Situáciu budeme naďalej sledovať.

Zdroje: vlastné, The Guardian, Wall Street Journal

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.