Cenzúra pokračuje.

Ruská invázia na Ukrajinu sa čoraz výraznejšie prejavuje aj v online svete a vo svete technológií. Viacero technologických gigantov obmedzilo alebo pozastavilo svoje aktivity v Rusku a Bielorusku a Rusko sa rozhodlo cenzurovať svetový internet vyplo Facebook, Twitter a posilnilo svoj „ruský internet“ s názvom RusNet.

Najnovším krokom ruskej cenzúry je vypnutie sociálnej siete Instagram. Rusko tento plán oznámilo už pred pár dňami ako reakciu na to, že používatelia na Facebooku a Instagrame vyzývali na násilie proti ruským vojakom. Instagram takisto využívali aj niektorí Rusi, aby zdieľali anti-Putinovské názory – napríklad Sofia Abramovičová alebo Oleg Tinkov.

Vypnutie Instagramu v Rusku je od 14. marca realitou. Upozornili na to viaceré svetové weby vrátane The Verge. Túto sociálnu sieť používa podľa približných informácií 80 miliónov Rusov, 80 % z nich sleduje aj zahraničné účty.

Na vypnutie Instagramu v Rusku reagovali aj ruskí influenceri. Pre mnohých z nich je Instagram hlavným zdrojom príjmu. Nie je teda prekvapujúce, že v slzách odkazovali svojim fanúšikom, aby ich sledovali cez iné sociálne siete, alebo aby pomocou VPN služby obišli ruskú cenzúru.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit