Minulý týždeň sme sa zúčastnili na predstavení novej technológie šírenia Wi-Fi signálu, ktorú v rámci testovania nasadila do vagónov prvej a druhej triedy Železničná spoločnosť Slovensko.

Takto to vyzerá v pilotnej kabíne rýchlovlaku z letiska do centra mesta

Otázok týkajúcich sa rýchlejšieho internetu pre cestujúcich vlakmi ZSSK sme mali hneď niekoľko, preto sme sa na doplňujúce informácie spýtali Tomáša Kováča (T.K.), hovorcu a riaditeľa odboru komunikácie ZSSR.

TOUCHIT: Zaujíma nás, či bude existovať v rámci rýchleho Wi-Fi pripojenia aj platený prístup s možnosťou využívania ďalších doplnkových služieb? Budú mať cestujúci v prvej triede väčšiu kvalitu internetových/zábavných služieb než cestujúci v druhej triede?

T.K.: Novú technológiu testujeme vo vozňoch prvej triedy (vozne radu Apeer) i druhej triedy (vozne radu Bmpeer a Bdghmeer). O nových službách budeme informovať podrobnejšie v čase, keď bude pripravené ich spustenie. Wi-Fi s technickými parametrami, ktoré sa využívajú v súčasnosti, však plánujeme zachovať ako bezplatnú službu.

Tu sú dva moduly od Huawei na zaistenie kvalitného Wi-Fi signálu

TOUCHIT: Prenesie sa internetové spojenie aj do čakacích priestorov stanice? Možno očakávať prípadne inú čakáreň pre cestujúcich prvou triedou v Bratislave?

T.K.: Toto je otázka pre správcu infraštruktúry, ŽSR. V ZSSK sme pripravení poskytnúť akúkoľvek súčinnosť pre zväčšenie komfortu našich cestujúcich.

TOUCHIT: Dočkáme sa v blízkej budúcnosti samostatnej mobilnej aplikácie pre nákup lístkov na vlaky ZSSK? Zatiaľ je totiž možné použiť len stránku www.slovakrail.sk. Objednať cez ňu lístok z mobilu je problematické a navyše, v tomto prípade je iný spôsob platenia za lístok.

T.K.: V súčasnosti realizujeme kroky na vývoj mobilnej aplikácie pre mobilné telefóny a tablety. Dúfame, že čoskoro budeme môcť oznámiť presný termín jej spustenia. Termín sa momentálne odhaduje na druhý kvartál 2017.

Prečítajte si aj: ZSSK nahradí RegioJet. Lístky na vlak sa budú dať kúpiť aj cez mobilnú aplikáciu, najneskôr v júni

TOUCHIT: Bude existovať aj SMS lístok na vlak ZSSK?

T.K.:  Cestujúci už teraz môžu využiť SMS lístky vo vlakoch ZSSK na vybraných tratiach. SMS lístok je k dispozícii vo Vysokých Tatrách (trasy Štrba – Štrbské Pleso, Poprad Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso, Starý Smokovec – Tatranská Lomnica a Tatranská Lomnica – Studený Potok – Poprad Tatry). V rámci pilotného projektu môžu cestujúci využiť SMS lístok aj pri ceste zo staníc na troch regionálnych trasách (Trnava – Kúty, Čadca – Makov a Humenné – Stakčín). Tento SMS lístok plánujeme výrazne inovovať.

TOUCHIT: Kedy budú nasadené vlaky s novým, nedávno prezentovaným spôsobom pripojenia na internet na domácich linkách – na trati Bratislava – Žilina a Bratislava – Banská Bystrica?

T.K.:  Definitívne rozhodnutie o tom, na ktoré trasy bude nasadených všetkých 20 vozňov, ešte nepadlo. Určite pôjde o diaľkové a primárne medzinárodné trasy. Môžeme už oznámiť, že prvý vozeň plánujeme zaradiť tento týždeň na trase Žilina – Praha.

Viac o bezplatnom internete vo vlakoch ŽSSR

VIDEO TOUCHIT: Ak budete potrebovať rýchle Wi-Fi pripojenie, stačí nastúpiť do vlaku ZSSK. Alebo ako železnice menia svoju tvár

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.