Domáca sieť sa nezaobíde bez poriadneho routera. Teraz nemáme na mysli zariadenia do 20 eur, ktoré odstavíte niekoľkými dátovými tokmi a viacerými pokusmi na pripojenie počas najvyššej záťaže. Testovali sme multimediálny router a rozširovač signálu. Obe zariadenia poskytnú stabilný dátový tok, na hranici možností nimi podporovaných štandardov.

ASUS RT-AC56U

ASUS1200AC_nowat

TOP_produkt_nowatDizajnová lahôdka od ASUSu nielen, že dobre vyzerá, ale je to skutočne výnimočný router hneď v niekoľkých oblastiach. Páčilo sa nám, že má štyri interné antény s možnosťou smerovania intenzity signálu podľa toho, kde sa nachádzajú zariadenia pripojené do jeho Wi-Fi siete. Maximálna rýchlosť je 1200 Mbps a má 10/100/1000 Mbps WAN porty a rovnako rýchle štyri LAN porty. Vedľa nich na zadnej strane nájdete aj USB 2.0 a USB 3.0 port. Do nich môžete okrem externých diskov a tlačiarní zapojiť aj 3G/4G USB modem. Vytvoríte si tak duálne pripojenie, ktoré sa aktivuje v prípade zlyhania primárneho WAN pripojenia.

Prvý kontakt s routerom bol mimoriadne príjemný. Nielen pre jeho grafické rozhranie, zvané ASUSWRT, ale najmä pre jeho výnimočne rýchle sprevádzkovanie. Po rozbalení sa dá hneď používať, no v prípade potreby, nastaví sprievodca pripojením všetko potrebné. Pokročilí používatelia isto uvítajú možnosti vlastnej konfigurácie a minimálne reštarty kvôli detailom v nastaveniach. Tu treba jednoznačne podotknúť, že router dáva používateľovi voľnú ruku v nastaveniach. A  mnohí vedia, aké ťažké býva niekedy prekonať tzv. „easy setup“. Akonáhle chcete po zariadení niečo iné, než zamýšľal výrobca, poriadne sa zapotíte. V tomto prípade je definovanie vlastných bezdrôtových sietí jednoduché a najmä, router máte pripravený do niekoľkých minút. Rozhranie je špičkové. Je rýchle, prepínanie medzi voľbami je takmer okamžité a navyše máte dokonalý prehľad o sieti, koľko klientov je pripojených k routeru, aké zariadenia máte v USB portoch, sledovať môžete aj vyťaženie CPU a RAM.

Kvalita signálu je zvýšená technológiou AiRadar, ktorá presne smeruje a zosilňuje vysielanie smerom k pripojeným počítačom alebo napríklad tabletom. Funguje aj na miestach, kde základný router nezvláda vysielať svoj signál. Treba priznať, že 5 GHz sieť občas vypadávala, no 2,4 GHz bola stabilná aj s jednou „paličkou“ na ukazovateli vo Windows. ASUS AiCloud 2.0 je zase aplikácia, ktorá aj bez sieťových znalostí umožní pristupovať k vašej domácej sieti odkiaľkoľvek z internetu. Ak ste na dovolenke a potrebujete sa dostať k súborom na domácom disku, žiadny problém, dokonca aj cez smartfón. Aplikácia je dostupná pre Android aj iOS. Nastavenie adaptívneho QoS môžete prepnúť na úroveň monitorovania aplikácií. V prípade zariadení metódou Drag&Drop posúvate štítky so slovným vyjadrením rýchlosti na zoznam pripojených zariadení. Toto pochopí každý a navyše je to nadmieru jednoduché.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:
High-end sieťové komponenty
Test bluetooth klávesnice

Prenosové rýchlosti zodpovedajú maximu podporovaných štandardov. Na priamu viditeľnosť sme prenášali v AC sieti rýchlosťou 21 MB/s stabilne. Druhým pozitívom je aj rýchle pripojenie klientov k routeru. Žiadne predĺžené pripájanie, ani neúspešné pokusy, ak bol signál dostatočný.

Hodnotenie:
+ dizajn, dva USB porty, možnosť pripojiť záložný 3G/4G USB modem, prepracované rozhranie, vhodný pre začiatočníkov aj profesionálov, stabilita signálu na dlhé vzdialenosti, cena
– žiadne podstatné

Cena: 99 EUR
Zapožičal: ASUS

TP-Link RE200

RE200-L-3

Používatelia, ktorí nejaký ten router už majú a potrebujú hlavne predĺžiť jeho dosah, majú možnosť využiť takéto zariadenie. Na rozdiel od mnohých routerov, podporuje napojenie na pôvodný zdroj signálu, teda Wi-Fi router, bezdrôtovo. Ak by ste na rozšírenie signálu chceli použiť dva routery, bolo by ich s najväčšou pravdepodobnosťou treba prepojiť cez eternetové káble.

Tento extender má výhodu v tom, že je duálny a teda podporuje 2,4 GHz aj 5 GHz sieť. Ak ho teda napojíte na multimediálny router typu AC, môžete sprevádzkovať obe siete. Môžete, ale nemusíte. Nie je to nutnou požiadavkou na jeho sprevádzkovanie. My sme využili obe siete, keďže sme ho testovali v zapojení s routerom, testovaným v tomto článku. Podporuje rýchlosť až do 750 Mbps. Využiť môžete automatické napojenie na existujúcu sieť tlačidlom WPS priamo na zariadení. Na tele má v spodnej časti aj eternetový konektor s rýchlosťou 10/100 Mbps. Vhodný je na zapojenie sieťovej tlačiarne, ak ho použijete v kancelárii. V domácnosti môžete do takéhoto konektora pripojiť sieťový HDD, NAS, tiež aj TV alebo konzolu.

Priamo na extenderi sú ukazovatele kvality signálu. V prípade, že pri oboch popisoch typov sietí sú rozsvietené zelené LED diódy, je kvalita signálu dostatočná. V prípade, že začnú svietiť na červeno, je kvalita signálu k routeru slabá a treba dať zariadenie bližšie. Aj takto bez počítača, viete správne umiestniť predlžovač signálu.

My sme si vyskúšali sprievodcu cez počítač. Toto bude pokročilým používateľov vyhovovať viac. Po pripojení tohto zariadenia k Wi-Fi, sa spustí hľadanie 2,4 GHz sietí a vyberiete si tú vašu. Zariadenie sa na ňu napojí a máte možnosť vybrať aj názov siete – SSID. Buď prevezmete názov z routera a v celom objekte bude jedna sieť s rovnakým názvom, alebo si vytvoríte vlastný názov. Volili sme aj v prípade 5 GHz siete druhú možnosť. Vďaka tomu jasne vieme, na ktorú sieť sme napojení a lepšie sa k tomu stavajú aj smartfóny a tablety. Vďaka trom interným anténam sme dosiahli lepšie pokrytie v miestach, kde sme už nemali pôvodný signál. Rýchlosť prenosu dát sa pohybovala na úrovni 9,2 MB/s v 5 GHz sieti. Vynikajúci výkon na dosah 5 metrov k extenderu a od neho zhruba 8 metrov s jednou stenou k AC routeru.

Hodnotenie:
+ napojenie na router aj bez počítača. LAN konektor, kvalita a stabilita prenosov
– AC extender by využil aj LAN 10/100/1000 Mbps port

Cena: 55 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Verdikt touchIT

ASUS RT-AC56U je moderný router pre náročné multimediálne domácnosti. Testovali sme ho dva mesiace a za ten čas sme ani nevedeli, že ho máme. Rozhodne je to špička na trhu a nie je to zariadenie, ktoré na seba púta pozornosť výpadkami a neželanými reštartmi.

TP-Link RE200 je extender, ktorý sme, spolu s testovaným routerom, veľmi dobre využili. Hodí sa všade, kde potrebuje stabilný AC signál a chcete zariadenie, ktoré spustíte aj bez potreby konfigurovania cez počítač.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.