Prvý rolovateľný PC displej sa natiahne až na 17,3-palcovú veľkosť.

Skladateľné notebooky aj smartfóny sú už v predaji a videli sme aj rolovateľný smartfón. Čo teda nasleduje ďalej v rámci technologických inovácií v počítačovom svete? Áno, je to rolovateľný notebook. Alebo tablet, či jednoducho povedané, počítač.

Samsung a Intel ukázali svetu prototyp takéhoto zariadenia. Zatiaľ nejde o plnohodnotný počítač či tablet, ale iba o počítačový displej, ako ho označuje JS Choi, riaditeľ a CEO spoločnosti Samsung Display. V štandardom režime má 13 palcov, avšak vďaka rolovateľnému mechanizmu sa dokáže natiahnuť na uhlopriečku až 17,3 palca. Funguje to takmer identicky ako v prípade rolovateľného smartfónu Oppo X 2021 – hlavný rozdiel spočíva vo veľkosti obrazovky.

Samsung neprezradil žiadne ďalšie technické špecifikácie, ako je rozlíšenie či obnovovacia frekvencia a ani to, kedy a či sa bude dať takéto zariadenie kúpiť. Náš odhad je, že rolovateľný PC displej sa nedostane do predaja a slúži iba ako ukážka toho, čo je dnes možné dosiahnuť. Ďalším krokom bude zakomponovanie počítačových komponentov priamo do jeho konštrukcie, aby sa z neho stal plnohodnotný počítač.

To, ako sa dokáže rolovateľný počítačový displej zväčšiť, si môžete pozrieť v priloženom YouTube videu v čase od 10:22:

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit