Skladateľné smartfóny nie sú lacnými hračkami. Samsung však môže tento trh zmeniť.

Azda nikomu netreba predstavovať modelové rady Galaxy Z od spoločnosti Samsung. Práve táto spoločnosť stojí za popularizáciou skladateľných smartfónov, pričom hlavnými smermi sú telefóny v tvare knihy či vyklápacie „véčka“. V kruhoch Samsungu sa tieto dva smery nazývajú Fold pre knihové rozkladanie a Flip pre kompaktnejšie modely.

Skladateľné smartfóny sú však stále otázkou cenovky na úrovni viac ako 1000 eur. Len málokto je pritom ochotný za takéto smartfóny so skladateľným displejom zaplatiť takúto sumu. Samsung však má mať eso v rukáve, na čo poukázal portál sammobile.com.

Lacnejší Galaxy Z Flip má byť na ceste

Ak má spoločnosť Samsung pripraviť lacnejší model so skladateľným displejom, tak pôjde bezpochyby o model typu Flip. Tieto telefóny sú spravidla lacnejšie a aj ich displeje nestoja toľko ako väčšie displeje vo Foldoch. Juhokórejský výrobca telefónov, ktorý spopularizoval skladateľné modely aj na Slovensku, by mal spojiť modelový rad Galaxy Z Flip so sériou FE, teda s fanúšikovskými edíciami.

Samsung Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5

Zatiaľ nie je jasné, kedy Samsung prinesie údajnú fanúšikovskú edíciu skladateľného modelu typu Flip. Rovnako je však aj otázkou, na čom výrobca ušetrí. V prípade displeja sa totiž veľmi šetriť nedá, keďže sú pomerne drahé a potrebujú byť aj funkčné. V Samsungu by však mohli ušetriť napríklad na menej výkonnom čipsete, slabšom fotoaparáte či iných súčastiach.

Samsung sa má inšpirovať konkurenciou

Ďalším výrobcom, ktorý by mal na trhu ponúknuť lacnejší skladateľný smartfón, je čínsky Huawei. Aj napriek aktuálne menšej popularite v rámci globálneho trhu je Huawei čoraz väčšou značkou v Číne. A práve v Číne by sa mal už v priebehu roku 2024 objaviť model s označením Huawei Pocket P. Tento smartfón sa má podobať na Huawei Pocket S, ktorý sa na trhu objavil minulý rok a zároveň získať cenovku nižšiu ako 735 amerických dolárov.

Lacnejšie skladateľné smartfóny by mohli odštartovať ich slávnejšie časy. S nižšou cenou by sa mohli priblížiť bežným používateľom, či už teda pôjde o modely od spoločnosti Samsung, Huawei alebo iného výrobcu.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.