Nemá síce výkonu na rozdávanie, ale svoju prácu si spraví dobre.

Dnešný trend je neúprosný. K nemu sa snažia čoraz viac priblížiť aj nové smartfóny, ktorým displeje rastú veľmi rýchlym tempom. Do redakcie sa nám dostal smartfón, ktorý do strednej triedy ešte nepatrí, ale medzi najlacnejšími by vynikal vo veľkom množstve parametrov a hlavne cenou.

Čo očakávať od smartfónu za 209 eur? Hneď na začiatku vám prezradíme, že tento model vyniká kvalitnou, aj keď plastovou konštrukciou, nadštandardnou batériou a veľkým displejom. 

Dizajn a prevedenie

Samsung Galaxy A21s recenzia

Po konštrukčnej stránke nemáme telefónu v rámci triedy čo vytknúť. Telo smartfónu je pomerne veľké, ale pri pomere displeja je stále veľmi dobre uchopitelné aj jednou rukou. Rozmery sú 163,7 × 75,3 × 8,9 mm a pri hmotnosti 192 gramov (+ prípadné ochranné puzdro) už ide o smartfón, o ktorom budete vo svojom vrecku vedieť. 

Ovládacie prvky sú rozložené tak, ako sa nám to páči, teda všetky na pravej strane. Tlačidlo napájania je nižšie a nad ním je umiestnená kolíska na ovládanie hlasitosti. Tlačidlá aj napriek nízkemu zdvihu majú presné ovládanie. Ľavá bočná stena sa zhostila slotu pre dve SIM karty a jednu pamäťovú kartu. Je potešujúce, že Galaxy A21s nemá hybridný slot, ale plnohodnotný duálny s ďalším miestom pre MicroSD kartu.

Spodná hrana si na ľavej strane zachovala tradičný 3,5 mm jack, v strede USB-C port a v pravej časti je vidieť mriežku hlavného reproduktora a malú dierku mikrofónu. Sekundárny sa nachádza presne oproti v hornej hrane, kde okrem neho už nič nie je.

Chrbát Galaxy A21s je plastový, ale má zaujímavé povrchové prevedenie. Telefón sa v ruke nešmýka. Keďže tento smartfón patrí do kategórie lacnejších, čítačka odtlačkov prstov je klasická. Nad ňou už môžeme vidieť zostavu štyroch fotoaparátov a LED blesk.

V prípade čítačky nemáme k jej rýchlosti žiadne výhrady, je rýchla. Jej rýchlosť je však limitovaná celkovým výkonom, ktorý sem-tam zaváha. Pre ešte pohodlnejšie odomykanie odporúčame vložiť smartfón do ochranného obalu, aby nahmatanie čítačky bolo oveľa istejšie, lebo je takmer zarovnaná so zadnou stenou. 

Ako alternatívnu možnosť na odomykanie môžete použiť aj odomknutie pomocou tváre, ktoré je takisto rýchle, ibaže pre svoje spoľahlivé fungovanie potrebuje dostatok svetla.

Displej

Samsung Galaxy A21s recenzia

Miernym sklamaním je 6,5-palcový LPS TFT HD displej s rozlíšením 720 ×1600 pixelov, ktorý síce ponúka vynikajúce pozorovacie uhly, ale farebné podanie je nevýrazné aj na túto kategóriu smartfónov. Paradoxne nám vôbec neprekážalo HD rozlíšenie ani na takto veľkom displeji.

Fotoaparáty

Samsung Galaxy A21s recenzia

V duchu modernizovaného dizajnu Samsung smartfónov je aj rozloženie zostavy štyroch fotoaparátov. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 48 Mpx, f/2.0, ultraširokouhlý 8 Mpx  f/2.2, 123˚. Tieto dva hlavné fotoaparáty dopĺňajú ešte dva 2 Mpx, f/2.4 senzory na meranie hĺbky a na vytváranie makro fotografií. Video je možné nahrávať do rozlíšenie 1080p pri 30 fps.

Hlavný fotoaparát podáva veľmi dobré a vyrovnané výsledky. Fotografie sú dostatočne ostré a netrpia na prepaľovanie scény alebo zlé vyváženie bielej. Veľmi decentne sa do úpravy scény pridáva aj automatické HDR, ktoré dokáže aj náročnú svetelnú scénu zachrániť. 

Ukážkové fotografie

Nočné fotografie sú z hlavného fotoaparátu pomerne dobré, len vo výsledku je už badať vyšší šum a stratu farieb. O poznanie horšie je na tom v noci ultraširokouhlý fotoaparát, ktorý za hlavným výrazne zaostáva. Pokým denné fotografie sú v akomsi “normále” triedy, tak tie nočné strácajú na detailoch a zvýši sa aj šum.

Detailistov pravdepodobne poteší makro fotoaparát, ktorý je určený na fotografovanie z 3 – 5 cm. Samotná aplikácia fotoaparátu je na tom pomerne dobre. Nepatrí medzi vyslovene rýchle, ale práca s ňou nás vôbec nezdržiavala. 

Softvér

Samsung Galaxy A21s recenzia

Prechod na smartfón za 209 eur z vlajkovej lode je cítiť, ale po dni používania sme prestali byť nároční a aj prostredie Galaxy A21s sa stabilizovalo a neprišlo nám už tak pomalé ako na začiatku. Pri prezeraní internetu a spúštaní náročnejších aplikácií bolo vidieť určité zaváhania, ale nebolo to nič, čo by bránilo pri bežnom používaní. 

V Galaxy A21s je nainštalovaný Android 10 spolu s používateľským prostredím One UI vo verzii 2.1. Bezpečnostná aktualizácia v čase písania článku bola k 1. máju 2020.

Batéria

Obrovská 5000 mAh batéria dávala už na začiatku testovania tušiť, že výdrž bude veľmi dobrá. Smartfón sme nabili v pondelok na obed a opätovne sme ho pripojili k nabíjačke až vo štvrtok poobede, kedy batéria klesla pod 20 %. Používali sme ho ako primárne zariadenie so zapnutými dátami, synchronizáciou a pod.

Aj keď SOT nebolo počas testovania najvyššie (niečo cez 6 hodín), správa spotreby batérie je veľmi dobrá. Zariadenie podporuje aj rýchle 15 W nabíjanie. 

Samsung Galaxy A21s recenzia

Záver

Na začiatku testovania sme mali zmiešané pocity, pretože sme do rúk dostali veľký smartfón v plastovom prevedení, s trochu vyblednutým displejom. Rozpačitý začiatok nakoniec dopadol happy-endom a Galaxy A21s nás odmenil prekvapivo dobrými dennými fotografiami, dlhou výdržou na jedno nabitie a vyrovnaným výkonom, na ktorý sme si veľmi rýchlo zvykli. V cenovej kategórii okolo 200 eur to bude mať Galaxy A21s síce veľmi ťažké, ale za vyskúšanie určite stojí.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Kvalitná konštrukcia
  • Kvalitné fotografie za dobrých svetelných podmienok
  • Výdrž batérie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Bledšie podanie farieb displeja
  • Pomalšie reakcie
  • Nočné fotografie z ultraširokouhlého fotoaparátu

Cena: 209 eur (verzia 3/32 GB)

Zapožičal: Samsung

Prečítajte si aj:

OnePlus 8 Pro: Nekompromisný v každom ohľade (RECENZIA)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.