Evolučný vývoj, veľmi jemný, rovnako ako u konkurencie. Nečakajte zázraky, ani dôvod, prečo nahradiť minuloročnú S21+.

Samsung sa pri tomto smartfóne sústredil na nočné fotografie. Vyzerajú veľmi dobre a je to prirodzený vývoj dopredu. Vymyslieť každý rok niečo prelomové je skutočne problém a výrobcovia to nemajú ľahké. Galaxy S22+ je dobrá voľba spomedzi trojice predstavených telefónov. Je to zlatá stredná cesta, čomu odpovedajú aj parametre.

Dizajnovo na mňa pôsobí ako telefóny spred niekoľkých rokov, hranatý dizajn je niečo, čo aplikovalo viacero výrobcov v tomto roku. Je to otázka vkusu, nemá zmysel sa tomu venovať. Dobre sa drží v ruke, istejšie to ale bude s obalom. Ten si treba kúpiť, Samsung do balenia obaly nepridáva. Potom sa telefón lepšie ovláda položený na stole a nekýve sa o trojicu vystúpených fotoaparátov. Zadná strana je matná a nezachytávajú sa na nej odtlačky.

Zdroj: TOUCHIT

Výkon ako samozrejmosť

Používanie tohto telefónu je príjemné a je poznať, že máte v rukách rýchly telefón na rok 2022. Po tejto stránke nemám výhrady a je to prvotriedny kus. Už po niekoľkých dňoch som si uvedomil, ako všetko bezchybne fungovalo a k tomu celému sa pridalo plynulé rozhranie a rýchle spúšťanie či prepínanie aplikácií. Je to telefón za vyše 1000 eur, asi nemá zmysel venovať sa tomu, aký má výkon. Je to zrejmé aj z použitého procesoru Exynos 2200, ktorý je priamou konkurenciu pre Snapdragon 8 Gen 1. Motorola edge 30 Pro ale získala o viac ako 60 000 bodov v teste AnTuTu viac. Sterilné testy ale nie sú všetko a spomínaná Motorola nemá napríklad vodoodolnosť, ako má práve tento Galaxy telefón.

Displej má adaptívnu 120 Hz frekvenciu. Takto som ju nechal nastavenú a plynulosť obrazu je riadená na základe vašej aktivity. K tomuto som nemal výhrady, fungovalo to dobre a oceňujem práve tento krok, priniesť vysokú frekvenciu obnovovania do AMOLED displeja. Takisto sa mi páčila technológia VisionBooster na zlepšenie viditeľnosti za priameho slnečného svetla. Dochádza k posunu zobrazenia farieb, čo budete vidieť najmä na ikonách aplikácií. Poznáte ich a viete, že takýto odtieň nemajú. To len ako poznatok, inak je to skutočne prínosná funkcia.

Rovnako tak treba upozorniť na to, že nový Galaxy má podporu Wi-Fi 6E, čo je zatiaľ najrýchlejšia Wi-Fi sieť. K hotspotu s touto podporou som sa ale nemal kde pripojiť, takže toto úplne otestované nemám. Je to ale budúcnosť a rozhodne nie je na škodu byť na toto pripravený.

Zážitok z používania

S22+ je z tých väčších telefónov do ruky, dnes chápaný skôr ako „taký akurát“. Kto chce niečo menšie, má možnosť kúpiť si S22. Ten je z novej trojice naozaj viditeľne najmenší. Výhodou tohto modelu je batéria, ktorá vydrží pri vyššej záťaži celý deň. Toto bolo niečo, čo som si odsledoval, nakoľko som telefón testoval počas cestovania a celodenných pohybov bez možnosti alebo minimálnymi možnosťami, ako ho nabíjať. V presnejšom prepočte je to tých 12 hodín zo 100 % batérie pod 10 %. Keď je treba ísť ešte za túto hranicu, pomáha šetriaci režim s obmedzením výkonu CPU na 70 %. Toto si pri aplikáciách ani nevšimnete, poznať to môžu hráči najnáročnejších hier.

Telefón spolupracuje so službou DeX ako aj Prepojenie s Windows. Výborná vec, ak máte rýchlu Wi-Fi sieť. Občas som mal problém telefón presvedčiť, že by som chcel toto spojenie cez kábel. Boli teda situácie, kedy sa prepojenie nedalo využiť, práve kvôli vytrvalému vyžadovaniu Wi-Fi prepojenia.

Fotografovanie

Téma fotenia je rozobratá v samostatnom článku. Výhodou je umiestnenie fotoaparátov do jedného celku a tak sa bude okolo ich kruhového rámu zachytávať menej prachu.

Bez nabíjačky

Výrobca sa rozhodol pokračovať v nastolenom trende. Je pravda, že nabíjačku veľmi nepotrebujeme. Asi sme si ale nevšimli zlacnenie telefónov tým, že v nich nie je nabíjačka. Toto ale od začiatku nebol spôsob, ako priniesť lacnejší telefón. Ide o ekológiu. Škoda len, že sme ešte nestihli dostať tie rýchlonabíjačky k telefónom, kým s týmto prestal. Tí z vás, ktorí máte novšie telefóny, ako napríklad Galaxy S20 Ultra, máte trochu viac šťastia. V praxi sa bez nabíjačky dá žiť. Mne sa ale rýchle nabíjanie páči. Samsung ale oficiálne hovorí o šetrení životnosti batérie, aby sa dal telefón rozumne používať viac rokov.

Audio konektor netreba veľmi spomínať. Tu ho nenájdete a mne nechýbal. Kto nakrúca video a potrebuje tento typ konektora má na výber, buď si kúpi iný smartfón alebo redukciu z USB-C. Takto to chodí. Druhá voľba bude lepšia, keďže z pohľadu tvorby sa oplatí mať nový S22+.

Verdikt

Samsung Galaxy S22+ má najväčší prínos v nočnom fotografovaní a tvorení videa. Výrobca zapracoval na lepšej optickej stabilizácii, a vďaka rýchlemu čipu je fotografovanie svižné. Pri denných fotkách je to otázka zlomku sekundy.

Mať jeden z najlepších smartfónov na trhu v tomto roku je silné lákadlo. Dostanete to najlepšie, či už z výkonu, technologických možností alebo displeja. Otázkou je skôr, čo so starým smartfónom. Ak je váš starý smartfón S20, je tu priestor na úvahy. Kto ale máte S21+, reálne asi veľa dôvodov pre kúpu nového modelu nenájdete. Vylepšení nie je toľko a ani sa tomu nečudujem. Priniesť zmysluplné vylepšenia, ktoré vás naozaj prekvapia nie je jednoduché. Teda minimálne nie každý rok.

Keď už máte peniaze na nový telefón, odporúčam kúpiť verziu 8 / 256 GB. Nie je tu slot na pamäťovú kartu a priplatíte si len 50 eur. Pravdepodobne aj Samsung takto rozmýšľal a chcel vás k vyššej pamäťovej verzii naviesť touto drahou verziou za 128 GB úložisko.

Cena: 1049 eur za verziu 8 / 128 GB

Zapožičal: Samsung

Technické parametre

Model telefónuSamsung Galaxy S22+
Operačný systémAndroid 12, aktualizácie 1. 3. 2022
Podpora 5Gáno
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128
Procesor [max. frekvencia]Exynos 2200, 8-jadrový
Displej, počet farieb, HDRDynamic AMOLED 2X, 120 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,6 / 1080 × 2400
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.2, ABGNac6E, nie, nie, áno
Hlavný fotoaparát, max. Mpx, počet50 Mpx, f/1.8, 3×
Predný fotoaparát, max. Mpx10 Mpx, f/2.2
Vymeniteľná batéria a vlastnosti4500 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 76 × 8 / 196
VodeodolnosťIP62
Bezdrôtové nabíjanieáno, 15 W
KonektorUSB-C, 45 W
BenchmarkyVýsledky
AnTuTu Benchmark – Total score844863
PCMark for Android – Performance11766
3DMark Wild Life7399

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.