Tento variant by však mohol byť určený iba pre vybrané trhy.

Telefóny série Galaxy S, ktorých súčasťou je označenie FE, sú lacnejšími alternatívami k vlajkovým modelom. Spravidla ponúkajú väčšinu vlajkových funkcií, avšak vždy sa pri nich objaví nejaký kompromis, vďaka ktorému majú tieto zariadenia lepšiu cenu, ako ich vlajkoví súrodenci. 

Prvým modelom tejto série bol Galaxy S20 FE, po ktorom nasledoval Galaxy S21 FE, avšak spoločnosť sa rozhodla, že v roku 2022 žiadny FE model neuvedie. V súvislosti s pripravovaným Galaxy S23 FE sa objavilo pomerne veľa špekulácií, pričom jedna z nich pripúšťala aj možnosť použitia “globálneho” čipsetu z minuloročnej série Galaxy S22, ktorým bol neslávny Exynos 2200. To sa neskôr aj vďaka porovnávacej platforme Geekbench potvrdilo. 

Portál Notebookcheck však zverejnil aj správu, ktorá naznačuje, že Exynos 2200 nemusí byť jediným čipsetom, ktorý sa bude s modelom Galaxy S23 FE dodávať. Na porovnávacej platforme Geekbench bol totiž spozorovaný druhý variant Galaxy S23 FE s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 1. V jedno a viacjadrových testoch tento čipset dosiahol 1549 a 3718 bodov. Súčasťou výbavy testovaného smartfónu Galaxy S23 FE je aj 8 GB pamäte RAM.

Testovaná verzia s čipom Snapdragon 8 Gen 1 má označenie Samsung SM-S711U1, pričom jeho prítomnosť potvrdzuje aj základná doska (Taro) a taktovacie frekvencie jednotlivých jadier. Zariadenie okrem toho dosahuje výsledky, ktoré sú porovnateľné s inými smartfónmi s čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 1. 

Samsung Galaxy S23 FE so Snapdragonom 8 Gen 1 na porovnávacej platforme GeekbenchZdroj: Notebookcheck
Samsung Galaxy S23 FE so Snapdragonom 8 Gen 1 na porovnávacej platforme Geekbench

Trochu neistoty do celej záležitosti prináša písmeno U v kódovom označení Galaxy S23 FE. To by mohlo naznačovať, že tento model môže byť určený výhradne iba pre USA, hoci existuje vysoká šanca, že sa dostane aj na iné trhy, nie však na náš.

Z prostredia spoločnosti sa dokonca objavili aj správy, že existujúce zásoby čipových sád Exynos 2200 a Snapdragon 8 Gen 1 sú vyčerpané, čo znamená, že Samsung obnovil ich výrobu len kvôli modelu Galaxy S23 FE. To zároveň vyvracia špekulácie o plných skladoch Exynosu 2200, ktorých sa musí Samsung v čo najkratšom čase zbaviť.

Zdroj: Notebookcheck

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.