Medzigeneračný nárast by mal byť tentoraz výraznejší ako zvyčajne.

Len pred niečo viac ako mesiacom sme sa konečne dočkali oficiálneho predstavenia top smartfónu Samsung Galaxy S23 a už tu máme prvé fámy o jeho budúcoročnom nástupcovi. „Leaker“ RgcloudS totiž na sociálnej sieti Twitter zverejnil pár informácií o plánovanom čipsete Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, ktorý vraj čaká veľké medzigeneračné zvýšenie výkonu.

Vďaka tomu by mal byť budúci Galaxy S24, ktorý ho bude obsahovať, podstatne rýchlejší. Pochopiteľne, nárast výkonu sa akosi automaticky očakáva od každého nového telefónu najvyššej triedy, ale v tomto prípade vraj naozaj pôjde o nezanedbateľný nárast.

Ako zhrnul portál Wccfetech.com, Snapdragon 8 Gen 3 by mal mať ako hlavné procesorové jadro Cortex-X4 s frekvenciou 3,7 GHz. Podobne ako Snapdragon 8 Gen 2, aj tento novší procesor od Qualcommu by toto hlavné jadro podporoval štyrmi výkonnostnými jadrami a tromi jadrami na zvýšenie energetickej efektivity v čase, keď nie je potrebný maximálny výkon. Práve využitie tohto konceptu u Snapdragonu 8 Gen 2 podľa odborníkov zabezpečilo aktuálnej generáciu podstatné vylepšenia v porovnaní s predchodcami.

Ak by boli správy o taktovacej frekvencii na úrovni 3,7 GHz presné, znamenalo by to 15-percentný nárast oproti taktovacej frekvencii 3,2 GHz súčasného čipu Snapdragon 8 Gen 2. Nová generácia by bola dokonca rýchlejšia ako špeciálna verzia Snapdragon 8 Gen určená pre telefóny Samsung Galaxy S23, ktorá ponúka zvýšenú taktovaciu frekvenciu 3,36 GHz.

Nový čipset od Qualcommu sa teda zrejme pokúsi definitívne zmazať náskok, ktorý mala na poli procesorov spoločnosť Apple so svojimi čipmi (v prípade iPhone 14 Pro je to A16 Bionic). Avšak A17 Bionic má byť vyrábaný už efektívnejším 3 nm výrobným procesom na rozdiel od nového Snapdragonu 8 Gen 3, ktorý zostane pri 4 nm. Tento nedostatok ale môže procesor od Qualcommu zmazať práve vyšším taktom a RgcloudsS je presvedčený, že „papierovo“ pôjde o výkonnejší kúsok.

Samozrejme, do úvahy musíme brať aj to, že v Apple si sami navrhujú procesory, telefóny aj softvér a vďaka tomu dokážu všetko ako celok dobre vyladiť. V každom prípade to vyzerá na poriadny súboj medzi výrobcami čipsetov, čo je pre zákazníkov len dobre.

Zdroj: Wccfetech.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.