Nabíjanie je slabinou Samsung telefónov, ale vraj by sa to mohlo zmeniť už budúci rok.

Telefóny radu Samsung Galaxy S ako špičkový rad výrobcu nemávajú veľa slabín, ale ak by sme nejakú výraznejšiu chceli nájsť, určite by to bola rýchlosť nabíjania. Ak sa pozrieme na aktuálny rad Galaxy S23, tak dva základné modely podporujú len 25-wattové káblové a 15-wattové bezdrôtové nabíjanie.

Najvyšší model Galaxy S23 Ultra je na tom so 45-wattovým káblovým nabíjaním o čosi lepšie (bezdrôtové je rovnaké), ale v porovnaní s kadejakými čínskymi značkami, ktoré sa predháňajú aj vo vyše 200-wattovom nabíjaní, je to už pre Samsung naozaj zahanbujúce.

Zmeniť by sa to mohlo s príchodom budúcoročnej série Galaxy S24. Podľa tvrdení „leakera“, ktorý si na Twitteri hovorí RgcloudS, vraj bude mať nielen Galaxy S24 Ultra, ale aj S24 Plus rýchlejšie, 65-wattové nabíjanie.

Umožniť to má aj nová konštrukcia batérie, ktorá by bola na spôsob elektromobilov skladaná či vrstvená, teda zložená z viacerých samostatných blokov. Vývoj nových batérií je podľa citovaného zdroja na dobrej ceste a naznačuje, že toto riešenie by umožnilo rýchlejšie 65-wattové káblové nabíjanie telefónov Samsung už budúci rok.

Samozrejme, takáto rýchlosť nabíjania dnes nie je ničím výnimočným a mali ju už telefóny v roku 2020. Dnes aj rôzne telefóny strednej triedy majú nezriedka 80-wattové či rýchlejšie nabíjanie. Ale, ako sme povedali na začiatku, Samsung by v tomto smere aspoň trochu dohnal konkurenciu.

Skladané či stohované batérie sú celkovo zaujímavým riešením, pretože okrem rýchlejšieho nabíjania je do nich možné uložiť pri rovnakej veľkosti o niečo viac energie a tým zvýšiť kapacitu bez zaberania cenného miesta v telefónoch, ktorého nikdy nie je dosť. Môžu tiež prispieť k vyššej životnosti batérie.

To, či budú mať aspoň dva spomínané telefóny radu Galaxy S24 rýchlejšie nabíjanie, je však zatiaľ neisté, keďže citovaný zdroj nepatrí práve k tým, ktoré majú vždy presné informácie. Na druhej strane, aj pri predstavení Galaxy S23 veľká časť výčitiek smerovala práve k rýchlosti nabíjania a vysvetľovanie predstaviteľov Samsungu o šetrení batérie vyznievalo až smiešne.

Výrobca si musí byť vedomý, že v tejto oblasti mu doslova ušiel vlak a preto je pravdepodobné, že S24 naozaj bude mať o niečo rýchlejšie nabíjanie. Navyše, Samsung sa o spomínanú novú technológiu výroby batérií preukázateľne zaujímal aj v minulosti, čo je ďalší nepriamy argument v prospech skorého príchodu rýchlejšieho nabíjania.

Zdroj: Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.