Po rokoch bude mať najvyšší model od Samsungu možno menej fotoaparátov.

Topmodel od Samsungu, Galaxy S Ultra, má posledné roky vždy štvoricu zadných fotoaparátov. Okrem hlavného a širokouhlého snímača je to dvojica teleobjektívov s trojnásobným a desaťnásobným optickým priblížením (je tam síce aj piaty „objektív“, ale to je len laserové zaostrovanie).

Ako ale informuje portál AndroidHeadlines.com, dva na sebe nezávislé zdroje potvrdili, že jeden z dvojice objektívov u Galaxy S24 už nebude prítomný. Zo zostavy údajne vypadne fotoaparát s trojnásobným optickým priblížením.

Na rozdiel od napríklad Vivo X90 Pro, kde v porovnaní s minuloročným modelom bez náhrady vypadol päťnásobný periskopový teleobjektív, pôjde vraj Samsung úplne opačnou cestou a svoj budúcoročný topmodel vybaví ešte lepším teleobjektívom. Má ísť práve o periskopový teleobjektív s až desaťnásobným variabilným zoomom.

Druhý, trojnásobný optický zoom, by sa tak stal úplne zbytočným. V súčasnosti má totiž Galaxy S23 (a rovnako aj S22 a S21) spomínané dva teleobjektívy, ktoré majú ale napevno danú ohniskovú vzdialenosť a sú teda zaostrené na trojnásobné a desaťnásobné priblíženie. Akákoľvek iná hodnota medzi týmito dvomi úrovňami je iba digitálne priblíženie, čo negatívne ovplyvňuje kvalitu výsledných fotografií. To je zásadná nevýhoda väčšiny smartfónov oproti klasickým fotoaparátom, ktoré už pred rokmi mali možnosť kontinuálneho preostrovania.

Ide o jeden z posledných väčších nedostatkov mobilných fotoaparátov, ale výrobcovia pracujú na tom, aby ho odstránili a posunuli fotenie telefónmi na ešte vyššiu úroveň. Spoločnosť LG, ktorá už síce smartfóny nevyrába, ale je jedným z dôležitých dodávateľov komponentov, nedávno oznámila objektív s možnosťou kontinuálneho optického zoomu od štvornásobného až po deväťnásobné priblíženie.

Nový periskopový objektív od Samsungu by mal ísť v tomto smere ešte o krok ďalej a umožniť preostrovanie od trojnásobného až po desaťnásobné priblíženie. Jediný fotoaparát by tak zvládol prácu obidvoch teleobjektívov, ktoré sú v súčasnosti v Galaxy S21 až S23.

Na to, aké fotoaparáty napokon bude mať Galaxy S23 Ultra, si budeme musieť počkať až do februára budúceho roka. Veď napríklad nedávna fáma hovorila o tom, že fotoaparáty v celom rade Galaxy S24 sa príliš meniť nebudú. V danom prípade sa ale spomínali snímače, čo sa s príchodom nového zoomu nijako nevylučuje

Navyše, keďže hovorí o tom, že periskopový objektív chce implementovať aj najväčší rival Samsungu Apple, zvyšuje to šance, že juhokórejská spoločnosť nebude chcieť v tomto smere zaostať.

Zdroje: AndroidHeadlines.com, Weibo.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.