Nové hodinky od Samsungu sú tým najlepším doplnkom k Android smartfónu, pokiaľ sú pre vás najdôležitejšie inteligentné funkcie a prepojenie s telefónom.

Samsung a Google to takmer dokázali. Konečne vytvorili inteligentné hodinky, ktoré môžu konkurovať hodinkám Apple Watch. Zážitok síce ešte nedosahuje rovnako vysokú úroveň, ale už sme skoro tam – stačí odstrániť zopár drobných nedostatkov. Bez ohľadu na to, prepojenie Samsung Galaxy Watch4 + ľubovoľný Android telefón je aktuálne bezkonkurenčné z hľadiska inteligentných funkcií vo svete Androidu.

Priznám sa, že som bol prekvapený, keď som videl prvé špekulácie o tom, že Samsung pripravuje hodinky so systémom Wear OS. Nedávalo mi to zmysel, nakoľko jeho predchádzajúce hodinky využívali platformu Tizen a všetko fungovalo perfektne.

Je pravda, že Tizen neponúkal až tak bohatú podporu aplikácií tretích strán ako Wear OS, avšak Samsung to vo svojich predchádzajúcich hodinkách vynahradil lepšou výdržou batérie a dostatočne pokročilými funkciami na prepojenie so smartfónom.

Používateľské rozhranie (skoro) ako v hodinkách s Tizenom

Už prvé minúty používania hodiniek Galaxy Watch4 však naznačili, že toto bude iný Wear OS, než na aký som bol doteraz zvyknutý. Hodinky spárujete s telefónom pomocou aplikácie Galaxy Wearable a nie pomocou aplikácie Wear OS, ako tomu bolo v prípade predchádzajúcich Wear OS hodiniek.

Proces párovania pripomína predošlé hodinky od Samsungu, ktoré využívali operačný systém Tizen. A v rovnakom duchu sa nesie aj celý používateľský zážitok. Ak by mi niekto ukázal displeje hodiniek Galaxy Watch3 a 4 a listoval by niektorými obrazovkami, nepoznal by som rozdiel a tvrdil by som, že obe hodinky využívajú Tizen.

Jediný rozdiel si všimnete, keď otvoríte obrazovku s aplikáciami. Dizajn tejto obrazovky sa zmenil a nájdete tu aj niekoľko ikoniek, ktoré by ste v hodinkách s Tizenom hľadali zbytočne. Mám na mysli najmä ikony aplikácií Google Play a Mapy Google. Vitajte v novom svete inteligentných hodiniek.

Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm

Dve verzie, dve veľkosti

Galaxy Watch4 sú dostupné v dvoch verziách a každá verzia má dve veľkosti. Dokopy si teda môžete vyberať zo štyroch modelov. Základný model je dostupný v 40 a 44 mm veľkosti. Má hliníkové puzdro, dotykovú (virtuálnu) lunetu a považujem ho za nástupcu radu Galaxy Watch Active, ktorý je určený športovejšie zameraným používateľom.

Verzia Classic má telo z nerezovej ocele a veľkosti 42 a 46 mm. V prípade týchto modelov je k dispozícii aj fyzická otočná luneta nad displejom. Hodinky radu Classic majú elegantnejší dizajn, ktorý sa viac hodí k saku, avšak vo výsledku bude záležať najmä na vašich osobných preferenciách.

Jednotlivé hodinky sa odlišujú aj hrúbkou a hmotnosťou, detaily nájdete v tabuľke na konci článku. Osobne by som vybral 46 mm hodinky Classic alebo štandardnú verziu. Ak by som si však mal vybrať z menších modelov, preferoval by som štandardnú verziu.

Na test som mal 42 mm verziu Classic a táto kombinácia mi je najmenej sympatická – hodinky sú z hľadiska priemeru pomerne kompaktné, avšak kvôli fyzickej lunete sa mi zdajú byť zbytočne hrubé a masívne. V prípade 46 mm verzie to vyzerá lepšie.

Galaxy Watch4 Classic 42mm
Galaxy Watch4 Classic 42mm

Kombinácia dvoch svetov

Bez ohľadu na výber modelu, všetky hodinky radu Galaxy Watch4 majú totožnú funkcionalitu. Odlišujú sa iba dizajnom a veľkosťou displeja a teoreticky aj výdržou batérie. V jej prípade je to tak, že Samsung uvádza výdrž až 40 hodín pre všetky verzie.

Galaxy Watch4 kombinujú to najlepšie zo sveta Samsungu aj Googlu. Znamená to už spomenuté používateľské rozhranie, ktoré je takmer na nerozoznanie od predchádzajúcich hodiniek so systémom Tizen a ovládanie pomocou otočnej alebo virtuálnej lunety. Tá predstavuje unikátnu vlastnosť v segmente inteligentných hodiniek.

Zo sveta Googlu a Wear OS si Galaxy Watch4 berú najmä pokročilý ekosystém služieb a aplikácií tretích strán, ktorý nemá v segmente hodiniek pre Android konkurenciu. Samsung síce dohodol pár partnerstiev pre svoje hodinky so systémom Tizen, avšak ponuka aplikácií pre Wear OS je niekde úplne inde.

Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm a Galaxy Watch3 (vpravo)

Drobné chybičky sa nájdu

V praxi to znamená, že si do Galaxy Watch4 nainštalujete platobnú aplikáciu Google Pay a pomocou nej môžete hodinkami bezkontaktne platiť aj na Slovensku. Aplikácia Mapy Google vám uľahčí navigáciu, pokyny si môžete skontrolovať cez hodinky. A rovnako je tomu v prípade aplikácie Komoot, ak radi chodíte na turistiku či spoznávate okolie trailovými behmi.

Do hodiniek si uložíte vernostné karty (Stocard), pripomienky (Reminders od Samsungu alebo iné aplikácie), či poznámky (Google Keep) a skontrolujete si aj športové výsledky (SofaScore). Používal som aj aplikáciu Spotify, ktorá v dobe publikovania tejto recenzie dostala offline režim. Ten na rozdiel od verzie pre Tizen funguje spoľahlivo.

Počas používania aplikácií tretích strán som si však všimol drobné chybičky. Dúfam, že ich vývojári čoskoro odstránia. Fyzická luneta funguje na 99 % spoľahlivo, avšak v niektorých aplikáciách tretích strán jej používanie nerobí nič. Tiež som zaznamenal zopár prípadov, kedy aplikácia Google Keep neustále synchronizovala poznámky alebo kedy aplikácia Citymapper v hodinkách nedokázala korektne komunikovať so smartfónom.

Takýchto nedostatkov je minimum, avšak zriedkavo sa objavia a práve tie sa podpisujú pod to, že Galaxy Watch4 síce ponúkajú najlepší zážitok vo svete Androidu, avšak ten ešte stále nedosahuje úrovne a spoľahlivosti prepojenia hodiniek Apple Watch s iPhonom.

Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm

Telefonovanie z hodiniek aj reagovanie na správy

Samsung Galaxy Watch4 obsahujú mikrofón aj reproduktor. Vďaka tomu umožňujú používanie virtuálneho asistenta Bixby a takisto telefonovanie priamo z hodiniek. Podmienkou je, aby boli cez Bluetooth pripojené k spárovanému telefónu. Takýmto spôsobom môžete prijať prichádzajúci hovor a vybaviť ho cez hodinky alebo zavolať hocikomu priamo z hodiniek – bez nutnosti chytiť telefón do ruky.

Súčasťou pokročilých inteligentných funkcií sú tiež pokročilé možnosti z hľadiska notifikácií, ktoré sa zrkadlia z pripojeného telefónu. Podpora diakritiky či smajlíkov je bezchybná a k dispozícii je tiež možnosť reagovať na správy alebo emaily priamo z hodiniek.

V tomto smere máte niekoľko možností. Môžete využiť zabudovanú klávesnicu, ktorej používanie pripomína písanie správ na starých tlačidlových mobilných telefónoch. Prípadne text napíšete prstom a hodinky rozpoznajú, ktoré písmeno ste nakreslili. Tieto dve formy zadávania textu podporujú aj slovenčinu, avšak ich používanie vyžaduje trpezlivosť a je výrazne pomalšie v porovnaní s písaním na klávesnici smartfónu.

Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm

Diktovanie zatiaľ slovenčinu nepodporuje

Ďalšou formou reakcie je diktovanie. Bohužiaľ, zabudovaná klávesnica od Samsungu nepodporuje slovenčinu z hľadiska automatického prepisu hovoreného slova do písaného textu a aj v prípade angličtiny mi to nefungovalo vždy korektne. Niekedy som síce zadával hlasový povel, avšak hodinky sa tvárili, že je okolo nich ticho.

Bez ohľadu na to, podporu slovenčiny z hľadiska písania textu, či už gestami alebo cez zabudovanú klávesnicu, považujem za úspech. Gboard je síce k dispozícii aj pre Wear OS, avšak zatiaľ vôbec nepodporuje slovenčinu a preto odporúčam využívať klávesnicu od Samsungu.

K dispozícii sú takisto rýchle odpovede, ktoré si môžete predpripraviť a rýchlo ich poslať ako reakciu na správu či email. Nastavíte si ich v mobilnej aplikácii Galaxy Wearable. A hodinky umožňujú reagovať aj poslaním smajlíkov.

Galaxy Watch4 Classic 42mm
Galaxy Watch4 Classic 42mm

Výdrž batérie a Always On displej

Ako som už spomenul, Samsung udáva výdrž batérie pre hodinky radu Galaxy Watch4 na úrovni až 40 hodín. Reálna výdrž bude závislá od toho, ako používate hodinky, ako často športujete a ako máte nastavené celodňové monitorovanie tepu, stresu a spánku. Výdrž batérie ovplyvňuje aj Always On displej, avšak nie je to také výrazné ako v prípade hodiniek od Garminu či Fitbitu, kde táto funkcia výrazne skráti výdrž na jedno nabitie.

Ja som počas testovania nabíjal hodinky raz za 24 hodín. Počas prvých dvoch dní som išiel vyslovene „nadoraz„, pretože hodinky mali po príchode domov iba 1 % batérie. Následne sa ako keby aklimatizovali a v rámci takmer identického používania mali dostatočnú rezervu na úrovni cca 20 %.

Každopádne, moje skúsenosti s výdržou batérie 42 mm verzie Classic sú s nastaveniami – celodňové monitorovanie tepu každých 10 minút, celodňové meranie stresu, analýza spánku a meranie SpO2 počas spánku – nasledovné:

  • Always On displej vypnutý: cca 22 až 26 hodín
  • Always On displej zapnutý: cca 18 až 22 hodín
  • Neustále monitorovanie GPS aktivity cez hodinky: cca 4 až 6 hodín
  • Monitorovanie GPS aktivity + počúvanie hudby cez hodinky: cca 3 hodiny

Doplnené: Hodinky vedia získavať GPS dáta aj z pripojeného telefónu, v takom prípade je výdrž lepšia. Presné údaje však nemám namerané.

Pripomínam, že ide o výdrž menšej verzie počas môjho testovania. Sám som zvedavý, akú výdrž v GPS režime ponúkajú väčšie modely radu Galaxy Watch4.

Doplnené: Podľa poznatkov ostatných používateľov by mala väčšia verzia ponúknuť výdrž pri používaní GPS na úrovni cca 7 až 9 hodín, resp. cca 4 hodiny pri používaní GPS a prehrávaní hudby.

Úplné nabitie hodiniek trvá pomocou priloženej nabíjačky takmer 2 hodiny, avšak z hľadiska bežného používania častokrát postačí položiť hodinky na nabíjačku na polhodinu až hodinu.

V závislosti od spôsobu používania hodiniek sa však môže stať, že ich budete počas niektorých dní dobíjať aj dvakrát denne – ráno počas sprchy a hygieny a následne podvečer, keď sa vrátite z práce a budete si chcieť ísť s hodinkami ešte zabehať. Pre istotu, aby sa počas behu nevybili.

Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm

Špeciálny režim s výdržou až jeden týždeň

Vyššie uvedené hodnoty výdrže sa týkajú štandardného používania hodiniek v normálnom prevádzkovom režime. Hodinky ponúkajú aj režim šetrenia batérie, ktorý môže v určitých situáciách pomôcť a mierne predĺžiť výdrž. Nečakajte však zázraky.

Alternatívne môžete hodinky prepnúť do leteckého režimu a predĺžiť si výdrž aj takýmto spôsobom – pokiaľ chcete používať iba zdravotné funkcie a nepotrebujete práve zobrazovať notifikácie z telefónu. Prípadne môžete využiť kombináciu leteckého a šetriaceho režimu.

K dispozícii je tiež režim ultradlhej výdrže. V tomto režime sa hodinky premenia na hlúpe digitálky – všetky funkcie sa vypnú a hodinky budú ukazovať iba číslice s aktuálnym časom. Výdrž batérie v tomto režime dosahuje jeden týždeň.

Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm

Zdravotné funkcie s niekoľkými novinkami

Samsung Galaxy Watch4 ponúkajú zdravotné funkcie, ktoré boli k dispozícii aj v prípade predchádzajúcich generácií. Konkrétne ide o spomenuté monitorovanie tepu a stresu počas dňa a analýzu spánku. K dispozícii je tiež meranie okysličenia krvi SpO2 a to na úrovni manuálneho merania alebo automatického merania počas spánku.

Nechýba meranie tlaku a EKG. Tieto dve funkcie sú exkluzívne pre používateľov Samsung telefónov. Pokiaľ máte hodinky Galaxy Watch4 spárované s iným Android telefónom, nevyužijete ich. Hodinky vám síce meranie tlaku a EKG ponúknu, avšak k fungovaniu vyžadujú, aby ste si stiahli aplikáciu Samsung Health Monitor do telefónu. A tá je k dispozícii iba v obchode Galaxy Store.

Novými funkciami je analýza telesnej kompozície – túto funkciu poznáte napríklad z inteligentných váh a takisto monitorovanie chrápania počas spánku. Meranie telesnej kompozície funguje rýchlo a jednoducho. Stačí priložiť prostredník a prstenník k tlačidlám na hodinkách a počkať niekoľko sekúnd.

Presnosť merania neviem posúdiť, nakoľko som nemal k dispozícii medicínske zariadenie, s ktorým by som výsledky porovnal. Táto funkcia však môže byť prínosom pre používateľov, ktorí nemajú doma inteligentnú váhu – hmotnosť si zmerajú pomocou tradičnej váhy, tento údaj zadajú do hodiniek a tie následne zanalyzujú telesnú kompozíciu. Všetky dáta sa následne uložia do mobilnej aplikácie Samsung Health.

Galaxy Watch4 Classic 42mm
Galaxy Watch4 Classic 42mm

Analýza spánku potrebuje zoptimalizovať

Monitorovanie chrápania funguje jednoducho a automaticky, avšak treba splniť niekoľko podmienok. Tou hlavnou je, aby ste mali na nočnom stolíku telefón, s ktorým sú spárované hodinky a tento telefón bol pripojený do napájania. Keď zaspíte, hodinky aktivujú monitorovanie chrápania pomocou aplikácie Samsung Health – zapne sa mikrofón v telefóne a ten bude zaznamenávať, že chrápete.

Ak by vám to prekážalo, nahrávanie chrápania si môžete vypnúť. Takisto si môžete zadefinovať, ako dlho majú byť nahrávky s chrápaním uložené. Monitorovanie chrápania funguje so všetkými Android telefónmi, takže aj s tými, ktoré nie sú od Samsungu. Podmienkou je už spomenuté pripojenie telefónu do nabíjačky.

Galaxy Watch4 dokážu relatívne presne merať základné informácie o spánku (doba zaspávania a vstávania, bdelosť počas noci) a vyhodnocujú aj jednotlivé fázy spánku. V ich prípade však neviem posúdiť presnosť. Hodinky vám takisto dajú skóre, ako dobre ste sa vyspali a v tomto smere by mal Samsung zoptimalizovať algoritmus.

Niektoré noci som dostal hodnotenie na úrovni 40 či 60 bodov zo 100 a pritom som sa vyspal veľmi dobre. Konkurenčné zariadenia (Garmin Venu2 a Oura Ring) ohodnotili spánok počas daných nocí na úrovni 80 až 90 bodov, čo viac zodpovedalo aj môjmu pocitu.

Galaxy Watch4 Classic 42mm
Galaxy Watch4 Classic 42mm

Presnosť merania tepu je veľmi dobrá

Galaxy Watch4 majú totožný senzor tepu ako Galaxy Watch3. Samsung ho však dokázal zoptimalizovať do takej miery, že funguje dobre a spoľahlivo. Nedostatky predchádzajúcej generácie sú z hľadiska merania tepu minulosťou a hoci sa môžu sem-tam objaviť krátkodobé odchýlky, senzor tepu funguje presne.

Hodinky som porovnával s Garmin Venu2 a hrudným pásom Polar H10 a výsledky ma príjemne potešili. Z hľadiska behania či pohybových cvičení je presnosť veľmi dobrá a hodinky si spoľahlivo poradili aj so zmenou intenzity cvičenia.

Rovnako je tomu aj v prípade HIIT cvičenia – v tomto prípade síce mali Galaxy Watch4 v niektorých situáciách drobné problémy, avšak rovnako je tomu aj v prípade ostatných inteligentných hodiniek.

Samsung Galaxy Watch4 vs. Garmin Venu2 vs. hrudný pás Polar H10 – presnosť merania tepu:

  • Samsung Galaxy Watch4 - Presnosť merania tepu
  • Samsung Galaxy Watch4 - Presnosť merania tepu
  • Samsung Galaxy Watch4 - Presnosť merania tepu
  • Samsung Galaxy Watch4 - Presnosť merania tepu

GPS je Achillova päta

Z hľadiska merania, resp. záznamu GPS trasy však budem prísnejší. Zabudovaná aplikácia Samsung Health má problém pri zázname GPS trasy na miestach, kde výraznejšie meníte smer pohybu, resp. na bežeckých ováloch. Neviem, či je problém v hardvéri alebo v spracovaní dát, avšak Samsung hodinky mi 6 km beh na bežeckom ovále vyhodnotili ako 5,3 km beh a to je pomerne výrazná odchýlka.

Spomenutých 6 km mi namerali hodinky Garmin Venu2 a takisto aj iPhone 12, takže ide o dve zariadenia proti jednému. Skracovanie prejdenej vzdialenosti som si však všimol aj na ďalších miestach, kde som výraznejšie menil smer pohybu, alebo som sa točil dokola. V prípade rovnej trasy bol záznam GPS trate presný.

Tento problém som riešil použitím aplikácií tretích strán. Na hodinkách som použil napríklad aplikáciu Strava a v jej prípade bola odchýlka o poznanie menšia – 5,1 km trať podľa Garmin Venu2 mi Strava na hodinkách Galaxy Watch4 vyhodnotila ako 5 km beh. Predpokladám teda, že ide skôr o softvérový nedostatok ako hardvérový.

Doplnené: Tento nedostatok je teoreticky možné riešiť aj takým spôsobom, že budete mať pri sebe spárovaný telefón a z neho sa budú získavať GPS dáta. V tomto prípade sa takisto predĺži výdrž hodiniek z hľadiska monitorovania vonkajšieho cvičenia. Osobne mi však nosenie telefónu pri behaní prekáža.

Samsung Galaxy Watch4 vs. Garmin Venu 2 – presnosť merania GPS. Garmin hodinky sú čiernou/tmavou farbou, Galaxy Watch4 sú červenou, resp. fialovou farbou:

  • Samsung Galaxy Watch4 - Presnosť záznamu GPS
  • Samsung Galaxy Watch4 - Presnosť záznamu GPS
  • Samsung Galaxy Watch4 - Presnosť záznamu GPS

Galaxy Watch4 v kombinácii so Samsung vs. ne-Samsung telefónom

Pokiaľ zvažujete kúpu hodiniek Samsung Galaxy Watch4, pravdepodobne vás zaujíma, aký je rozdiel v používateľskom zážitku v kombinácii so Samsung a ne-Samsung telefónom. Realita je taká, že zážitok je v oboch prípadoch výborný, avšak ak používate Samsung telefón, získate niečo navyše.

Konkrétne ide o už spomenuté funkcie merania EKG a tlaku. Tie fungujú iba v kombinácii so Samsung telefónom. Užitočnou vlastnosťou je tiež automatická synchronizácia niektorých nastavení a budíkov – pokiaľ na Samsung telefóne aktivujete alebo deaktivujete režim nerušiť, zmena sa automaticky prejaví aj na hodinkách a naopak.

Galaxy Watch4 však ponúkajú aj tzv. režim spánku, kedy sa vypnú notifikácie a displej sa uspí a pre tento režim si môžete nastaviť vlastný harmonogram – nebojte sa teda, že by ste si museli manuálne aktivovať režim nerušiť každý večer a každé ráno, ak nemáte Samsung telefón.

A v neposlednom rade získate automatickú synchronizáciu niektorých dát, ako sú napríklad poznámky a pripomienky, ktoré sa zdieľajú medzi systémovými aplikáciami v Samsung telefóne a hodinkách. Pokiaľ však na tento účel používate aplikácie tretích strán, potom získate podobný zážitok aj s ne-Samsung telefónom.

Galaxy Watch4 Classic 42mm
Galaxy Watch4 Classic 42mm

Verdikt

Samsung Galaxy Watch4 sú momentálne najlepšie hodinky, ktoré si môžete kúpiť k Android telefónu, ak vyžadujete pokročilé inteligentné funkcie a najlepšiu možnú podporu aplikácií tretích strán. S týmito hodinkami takisto získate viacero základných a pokročilých funkcií na monitorovanie zdravia a športovania.

Faktom je, že meranie EKG, tlaku, kompozície tela a všetky štandardné funkcie (tep, stres, SpO2, spánok) nenájdete nikde inde v jednom balení. Je otázne, či tieto funkcie využijete, avšak osobne ich považujem za príjemnú pridanú hodnotu a nie za primárny dôvod, prečo si kúpiť práve tieto hodinky.

Galaxy Watch4 majú výdrž na úrovni jedného dňa, resp. na úrovni 2,5 až 4 hodín aktívneho záznamu GPS a počúvania/nepočúvania hudby. Pre niekoho je to málo, avšak s tým sa nedá nič robiť – takto funkciami nabité hodinky majú jednoducho výdrž na úrovni jedného dňa a platí to aj pre Apple Watch.

Galaxy Watch4 nie sú bezchybné. Samsung by mal zoptimalizovať analýzu spánku a najmä spracovanie GPS dát. Ak patríte k náročným športovcom a tieto hodinky chcete, potom vám odporúčam využívať aplikácie tretích strán na monitorovanie behania, až dokedy Samsung odstráni problém. Skreslené údaje o odbehnutej trati negatívne ovplyvňujú aj ostatné parametre výkonu, ktoré vám hodinky vyhodnotia.

Alebo môžete behať s telefónom, z ktorého sa budú zaznamenávať GPS dáta, avšak to mňa osobne otravuje. Rovnako bude potrebná aj drobná optimalizácia na Wear OS 3 a na ovládanie pomocou lunety – to z hľadiska niekoľkých vzácnych prípadov aplikácií tretích strán, ktoré mi nefungovali na hodinkách Galaxy Watch4 na 100 %, ale iba na 95 či 99 %.

Bez ohľadu na tieto drobnosti, Galaxy Watch4 sa v segmente Android telefónov priblížili ku konkurenčným Apple Watch tak blízko, ako zatiaľ žiadne iné hodinky na trhu – a odporúčam ich aj používateľom ne-Samsung telefónov. A pokiaľ pre vás nie sú inteligentné funkcie a aplikácie tretích strán až tak dôležité a preferujete radšej dlhšiu výdrž batérie a kvalitné zdravotné funkcie/monitorovanie aktivity, zvážte Garmin Venu2.

Zapožičal: Samsung

Cena:

  • Galaxy Watch4 40 mm – 269 eur
  • Galaxy Watch4 44 mm – 299 eur
  • Galaxy Watch4 Classic 42 mm – 369 eur
  • Galaxy Watch4 Classic 46 mm – 399 eur
  • Galaxy Watch4 Classic 46 mm LTE – 449 eur
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm
  • Galaxy Watch4 Classic 42mm

Páči sa nám

  • Kvalitný a jasný AMOLED displej
  • Štyri verzie na výber
  • Najlepší ekosystém aplikácií tretích strán vďaka Wear OS
  • Platenie cez Google Pay
  • Pohodlné ovládanie lunetou
  • Prémiové spracovanie hodiniek
  • Rýchle a svižné reakcie hodiniek
  • Presné snímanie tepu
  • Množstvo zdravotných funkcií
  • Možnosť reagovať na notifikácie priamo z hodiniek
  • Telefonovanie cez hodinky
  • Atraktívna cena základného modelu v oboch veľkostiach

Nepáči sa nám

  • Krátka výdrž batérie
  • Kompletné nabitie hodiniek trvá takmer 2 hodiny
  • Analýza spánku potrebuje zoptimalizovať
  • Nepresný záznam GPS pri zmene pohybu (dá sa to zmierniť použitím aplikácie tretej strany, napr. Strava)
  • Písanie na zabudovanej klávesnici je pomalé a nepohodlné (platí to pre všetky hodinky na trhu)
  • Diktovanie nepodporuje slovenčinu
  • Meranie EKG a tlaku vyžaduje Samsung telefón
  • Veľmi zriedkavé nedostatky v aplikáciách tretích strán (napr. nefunguje ovládanie lunetou korektne, resp. problém so synchronizáciou s telefónom)

Technické špecifikácie:

 Samsung Galaxy Watch4 / Classic
Typ a veľkost displeja44 mm / 46 mm Classic – 1,4″, 450 × 450 px, Super AMOLED
40 mm / 42 mm Classic – 1,2″, 396 × 396 px, Super AMOLED
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / áno
Barometer / GPSÁno / Áno (GPS + GLONASS + Galileo + Beidou)
Odolnosť voči vode5 ATM + IP68
NFC platby / úložisko na hudbuÁno, Google Pay / Áno, cca 8 GB k dispozícii
Výdrž batérieUdávaná výdrž: Až 40 hodín, resp. 7 dní (režim dlhej výdrže, kedy sú vypnuté všetky funkcie a hodinky zobrazujú iba čas)
Výdrž počas môjho testovania: cca 22 hodín (Always On vypnutý), resp. 18 hodín (Always On zapnutý)
GPS: cca 4 hodiny, GPS + hudba: necelé 3 hodiny (42 mm Classic)
Extra funkcieobchod Google Play a inštalácia aplikácií, meranie EKG a tlaku (vyžaduje Samsung telefón), meranie kompozície tela, monitorovanie chrápania, Spotify offline, platby cez Google Pay a ďalšie
Rozmery / hmotnosťGalaxy Watch4 – Hliníkové puzdro
44 mm: 44,4 × 43,3 × 9,8 mm, 30,3 g
40 mm: 40,4 × 39,3 × 9,8 mm, 25,9 g
Galaxy Watch4 Classic – Nerezové puzdro
46 mm: 45,5 × 45,5 × 11,0 mm, 52 g
42 mm: 41,5 × 41,5 × 11,2 mm, 46,5 g
CenaGalaxy Watch4 40 mm – 269 eur                                                  
Galaxy Watch4 44 mm – 299 eur                                                            
Galaxy Watch4 Classic 42 mm – 369 eur                                             
Galaxy Watch4 Classic 46 mm – 399 eur                                                   
Galaxy Watch4 Classic 46 mm LTE – 449 eur

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/ako-funguje-meranie-tlaku-a-ekg-na-hodinkach-samsung-galaxy-watch/333313

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit