Týmto krokom chce zachovať svoje displeje čo najdlhšie nepoškodené.

Už v roku 2015 uviedol Samsung svoje prvá zakrivené displeje a musíme poznamenať, že dizajnový prvok má jednu odvrátenú stránku. Zakrivené ochranné sklo Gorilla Glass je totiž pomerne náchylné na poškodenie už pri menších pádoch. Určite aj vy vo svojom okolí máte niekoho, kto nosí “pavučinu na edge” displeji.

Podľa agentúry WIPO (Svetová organizácia duševného vlastníctva) sa kórejská spoločnosť rozhodla zobrať celú vec do vlastných rúk a patentovala si samoopraviteľnú oleofóbnu vrstvu, ktorá sa aplikuje na sklo Gorilla Glass.

Patent naznačuje využitie aj pri flexibilných displejoch

Oleofóbna vrstva napomáha hladšiemu pohybu prstov po displeji a zabezpečuje aj menšie zachytávanie nečistôt. Na druhej strane, pokiaľ sa displej znečistí, dokážete ho veľmi ľahko dostať do pôvodného stavu. Nevýhodou je, že táto vrstva sa pri bežnom používaní časom vytratí. 

Samsung v súčasnosti používa štandardné oleofóbne vrstvy, ktoré chránia sklenené plochy s Gorilla Glass 5. S príchodom novej oleofóbnej vrstvy by sa mal znížiť nielen počet odtlačkov, ale samo-uvoľňujúca látka by mala v priebehu času poskytovať ešte hladší povrch displeja. Samoregenerujúca vrstva môže byť tiež riešením pri flexibilných displejoch, čo naznačuje aj samotná patentová prihláška.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Facebook má patent na technológiu, ktorá odpočúva okolie cez mikrofón smartfónu

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.