Novinka by sa mala objaviť už v modeloch Galaxy Z Fold5 a Flip5.

Skladacie telefóny sú vďaka ich konštrukcii oveľa náchylnejšie na poškodenie ako klasické smartfóny. Aj preto veľa modelov s týmto dizajnom nie je odolných voči vode a prachu. Hoci sa spoločnosti Samsung s príchodom telefónov Galaxy Z Fold3 a Z Fold4 podarilo tento problém sčasti vyriešiť, tak zvýšená odolnosť platí iba pre vodu. Má teda označenie IPX8.

To sa má vraj s príchodom modelov Galaxy Z Fold5 a Galaxy Z Flip5 zmeniť, pretože spoločnosť ich má údajne vybaviť zvýšenou odolnosťou voči prachu. Zdá sa, že táto cesta nebola vôbec jednoduchá. Krátko po predstavení prvého Galaxy Z Fold sa používatelia sťažovali na jednoduché poškodenie tohto telefónu prachom.

Po revízii prvej generácie sa odolnosť nijako rapídne nezvýšila. Zásadná zmena prišla až s príchodom modelov Galaxy Z Fold3 a Fold4, ktoré získali aspoň odolnosť voči vode. Aj preto je možné generáciu telefónov Galaxy Z Fold5 a Z Flip5 považovať za prelomovú.

O novinke informovala leaker chunvn8888 na Twitteri. Tvrdí, že Galaxy Z Fold5 a Flip5 budú odolné voči prachu a vode podľa štandardu IP58, čo je oproti odolnosti IPX8 určite dobrá správa. Hoci sa v označení odolnosti nachádza “iba” číslo 5, tak je to po prvýkrát, čo skladacie zariadenie (od spoločnosti Samsung) získava tento rating. 

Pokým predchádzajúce modely používali kefky v pántoch, aby sa zabránilo vniknutiu prachu dovnútra, tak skutočná odolnosť proti prachu je ťažká úloha, najmä vzhľadom na predchádzajúce konštrukcie skladacích Galaxy smartfónov.

Aj keď odolnosť väčšiny smartfónov sa už pred rokmi dostala na úroveň IP68, tak v prípade skladacích modelov je aj IP58 obrovský skok vpred.  Jedinou konkurenciou v segmente skladacích telefónov je Motorola Rarz 40 Ultra, ktorá má odolnosť na úrovni IP52. Ďalšie skladacie modely od Huawei alebo Xiaomi zvýšenú odolnosť neponúkajú.

Samsung skladacie novinky Galaxy Z Fold5 a Z Flip5 predstaví koncom júla.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.