Do predstavenie novej série Galaxy Note10 zostáva necelý mesiac. 

Dátum predstavenia je stanovený na 7. augusta. Je tak vysoko pravdepodobné, že po tomto termíne sa budeme čím ďalej tým viac venovať blížiacemu sa príchodu modelového radu Galaxy S11. Za celé obdobie série Galaxy S sme si zvykli na to, že tieto smartfóny sú “úplne obyčajné” telefóny, čo sa môže budúci rok výrazne zmeniť a môžeme zostať prekvapení.

Spoločnosť Samsung každoročne registruje veľké množstvo patentov na ochranu budúcich dizajnov a technológií smartfónov. Niekedy sú návrhy tak futuristické, že skutočné uvedenie na trh bude trvať roky, alebo sa ho vôbec nedočkáme. Tentokrát však kórejský výrobca podal patent na dizajn, ktorý sa zdá byť uskutočniteľný o niečo ľahšie, ako ostatné. Týmto spôsobom by sme veľmi jednoducho zmestili aj veľký displej do vrecka.

Keďže ide o patent, zatiaľ neexistujú ďalšie podrobné informácie o tom, ako by tento smartfón fungoval v reálnom prostredí, takže na jeho podrobný “rozbor” si budeme musieť ešte chvíľu počkať.

Čo je ale zrejmé už na prvý pohľad je to, že displej Galaxy S11 sa bude dať zväčšiť na dvojnásobok svojej plochy, iba vysunutím vnútornej časti zariadenia. Toto riešenie aj veľmi dobre chráni ukrytý panel pred mechanickým poškodením. Podobný patent si Samsung registroval už počas roka 2018.

Je veľmi pravdepodobné, že smartfón využíva koľajnicový mechanizmus, ktorý je aj k flexibilným displejom oveľa šetrnejší ako tie skladateľné, ktoré sa ohýbajú iba v jednej línii. Výrazným dizajnovým prvkom tohto riešenia je duálna selfie kamera, ktorá je umiestnená v strede displeja, z čoho vyplýva, že táto časť displeja bude nepohyblivá. Z renderov je vidieť, že smartfón sa roztvára iba smerom doprava, takže rolovateľná časť displeja sa môže navíjať na mechanizmus, ktorý je ukrytý v puzdre.

Fotoaparáty na zadnej strane boli netypicky (pre Samsung) premiestnené na pravú stranu kvôli tomu, že na druhej strane sa nachádza spomínaný mechanizmus roztiahnuteľného displeja. 

Patent Samsungu síce neuvádza, koľko objektívov bude v skutočnosti použitých, pričom pre vytvorenie 3D renderov v LetsGoDigital použili podobnú zostavu objektívov, aké v súčasnosti kórejský výrobca používa pri svojich vlajkových modeloch. 

Aj napriek tomu, že ide o patentovú prihlášku, vyzerá to tak, že tento koncept zariadenia by sme mohli čoskoro vidieť aj v reálnej podobe. Takisto je to za posledné mesiace aj jeden z najzaujímavejších nápadov, aké sa k nám dostali. Veríme, že tohto zariadenia sa dočkáme v najbližších mesiacoch. Žeby už pri modelovom rade Galaxy S11?

Zdroj: LetsGoDigital

Prečítajte si aj:

Takto vyzerá Samsung Galaxy Note 10 v celej svojej kráse

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.