Zdá sa, že ide o nový trend, s ktorým sa budeme stretávať najbližšie roky.

O tom, že niektorý z veľkých výrobcov smartfónov, čoskoro na trh uvedie zariadenie bez tlačidiel, už vieme pomerne dlho. Momentálne všetky telefóny majú vo svojej výbave fyzické tlačidlá hlasitosti, napájacie tlačidlo alebo ďalšie špeciálne tlačidlá. Vieme však, že už v roku 2019 sme mohli vidieť prvé telefóny od Vivo a Meizu, ktoré sa mali zaobísť bez fyzických tlačidiel. Nová správa z portálu Phandroid nás teraz informuje, že aj konzervatívny výrobca, akým Samsung je, sa chystá v blízkej budúcnosti predstaviť beztlačidlový telefón.

Okrem hardvéru je však potrebné prispôsobiť aj softvér. Zdroj však informuje, že tejto zmeny by sme sa nemali dočkať pri Galaxy telefónoch, ktoré budú na trh uvedené v roku 2023. Správa naznačuje, že príde až s modelom Galaxy S25, ktorý sa na trhu objaví približne o 3 roky.

Meizu Zero: Svetovo prvý smartfón bez tlačidiel, reproduktorov a portov, výhradne s podporou e-SIM

Aj napriek tomu, že koncept beztlačidlového telefónu nám môže momentálne znieť ako šialený koncept, pripomeňme si, ako sa nám nepáčilo postupné odstraňovanie rôznych fyzických tlačidiel z prednej časti telefónu vrátane domovského tlačidla. Tak, ako sa vyvíja hardvér a softvér, tak sa vyvíjajú aj používateľské zručnosti majiteľov telefónov, ktorí sa už o pár rokov budú na túto zmenu pozerať celkom inak

Medzi ďalšími výrobcami smartfónov, ktorí by mohli v blízkej budúcnosti na trh uviesť telefón bez tlačidiel, by mohli patriť napríklad Apple alebo Huawei. Okrem nového dizajnu, táto zmena prinesie aj nespočetné výhody, ktoré bude možné dosiahnuť vďaka odstráneniu fyzických mechanizmov z pripravovaných telefónov.

Či už pôjde o vyššiu odolnosť voči vode a prachu, tak ďalších výrazných zmien sa určite dočkáme aj pri ovládaní telefónov a ich zobrazovacích možnostiach. Čoho všetkého sa nakoniec dočkáme, ukáže až nie tak vzdialená budúcnosť.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.