Spoločnosť predstavila priekopnícku technológiu.

Prezentácia sa konala na Samsung Developer Conference v San Franciscu. Môže to znieť ako ďalší zbytočný krok, no nová technológia by mohla mať obrovský pozitívny prínos pre ľudí so zdravotným postihnutím, konkrétne pre osoby s poruchami pohybového aparátu. Samsung tvrdí, že výskum Project Pontis môže pomôcť používateľom s fyzickými obmedzeniami prepínať kanály a upravovať hlasitosť zariadení, iba svojim mozgom.

Spoločnosť Samsung spustila projekt Pontis pred tromi mesiacmi, pričom sa spojila s Centrom neuroprotetiky Švajčiarskeho federálneho technologického inštitútu v Lausanne, aby spolu vytvorili softvér, ktorý bude možné ovládať iba pomocou mozgových vĺn.

Prvá vec, ktorú museli vývojári spraviť hneď na začiatku, je zozbieranie informácií o tom, ako sa mozog správa v prípade, keď chce používateľ vykonať nejaký úkon. Napríklad vybrať televíznu reláciu alebo film. Akonáhle je k dispozícii dostatok údajov o tom, ako funguje mozog používateľa, ktorý v rôznych situáciách generuje odlišné mozgové vlny, tak tie sa môžu následne použiť na vytvorenie presného modelu. V kombinácii so strojovým vzdelávaním vzniká softvér, ktorý dokáže reagovať na rôzne správanie mozgu – v tomto prípade ovládanie smart televízie.

Prototyp náhlavnej súpravy, ktorý bol predstavený na konferencii, využíva až 64 senzorov na sledovanie očí. Tie umožnia strojovým učením vytvoriť po výbere programu individuálne profily pre filmy, ktoré má používateľ rád. Všetko funguje aj vďaka umelej inteligencii.

Spoločnosť Samsung dúfa, že v budúcnosti bude môcť vytvoriť systém, ktorý bude závislý už iba od mozgových signálov, nakoľko technológia sledovanie očí nebude funkčná v prípade, ak má používateľ problémy práve s ovládaním očných svalov.

Vývoj tejto technológie je v podstate v plienkach a ani neočakávame, že by sa mohla v blízkej budúcnosti objaviť na trhu. Na druhej strane je rozhodne zaujímavé sledovať smer, kam sa môžu technológie v budúcnosti uberať.

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Samsung ukazuje ohýbateľný a skladací displej. Posilňuje Bixby a internet vecí (video)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.