Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Špičkový výkon, väčšia prenosová rýchlosť a menšie oneskorenie pri počítačoch a pracovných staniciach. To všetko ponúka nový SSD disk Samsung 950 PRO s kapacitou 512 a 256 GB.

Spoločnosť Samsung Electronics Co., Ltd. uvádza na trh SSD disk Samsung 950 PRO, ktorý spĺňa požiadavky vysoko výkonných spotrebiteľských aj podnikových notebookov a PC. Vďaka rozhraniu disku M.2 získavajú užívatelia s ultratenkými notebookmi a pracovnými stanicami najvyššiu odolnosť, spoľahlivosť a energetickú efektivitu na trhu.

Samsung 950 PRO je prvý SSD pre spotrebiteľov s rozhraním Non-Volatile Memory Express (NVMe)* M.2 a vertikálnou NAND (V NAND) technológiou. Súčasne podporuje rozhranie Component Interconnect Express (PCIe) 3.0. Vďaka NVMe, prvému protokolu optimalizovanému pre SSD, má disk Samsung 950 PRO väčší výkon a úsporu energie. Potenciálne tak môže zvyšovať životnosť batérie, a naopak znižovať prevádzkové náklady.

Samsung 950 PRO je určený profesionálom, ktorí hľadajú špičkový výkon, väčšiu prenosovú rýchlosť a nižšie meškania u svojich high-end počítačov a pracovných staníc. Jeho kvality ocenia užívatelia napríklad pri práci na projektoch, ako sú počítačom navrhovaný dizajn, analýza dát a technické simulácie. Kompaktné rozhranie M.2 2280 zabezpečuje kompatibilitu s nastávajúcimi generáciami stolných a mobilných platforiem, ktoré majú slot a rozhranie PCIe M.2.

„Vďaka SSD 950 PRO, ktorý je založený na NVMe a PCIe, sme schopní zákazníkom poskytnúť pamäť potrebnú pre budúce výpočtové systémy, ktoré musia zvládať vysoké požiadavky na ukladanie dát,“ povedal Un-Soo Kim, Senior Viceprezident divízie pamäťových zariadení v spoločnosti Samsung Electronics, a dodal: „Spotrebitelia aj firmy tak získavajú profesionálny výkon a výhody, ako sú rýchlosť, odolnosť a energetická efektívnosť, na podporu aj tých najnáročnejších programov. Samsung 950 PRO je ďalším príkladom značkových pamäťových zariadení, ktoré naďalej vylepšujú naše produktové portfólio a potvrdzujú vedúce postavenie spoločnosti Samsung v tomto odvetví.“

Samsung 950 PRO s rozhraním PCIe Gen.3×4 a protokolom NVMe dosahuje vyššie rýchlosti pri náhodnom aj sekvenčnom prenose dát. Dôvodom je použitie zberníc SATA (Serial Advanced Technology Attachment), ktoré využívajú protokol AHCI (Advanced Host Controller Interface). Používatelia aplikácií s vysokým počtom vstupných/výstupných operácií za sekundu (IOPS) si tak užijú až štyrikrát vyšší výkon než u tradičných SATA SSD.

Samsung SSD 950 PRO je uvedený na trh v kapacitách 512 GB a 256 GB. Verzia 512 GB má sekvenčnú rýchlosť čítania až 2500 Mb/s a zápisu až 1500 Mb/s. Náhodné čítanie prebieha rýchlosťou až 300 000 IOPS a zápis až 110 000 IOPS. Hlavný vplyv na tom má druhá generácia čipu MLC V NAND s 32 vrstvami, 128GB, UBX regulátorom a Magician softvérom spoločnosti Samsung.

Disk je zostavený tak, aby bol odolný. Šifrovanie Full Disk Encryption AES 256 bit chráni dáta a Dynamic Thermal Guard zaisťuje ochranu dát i zariadení v nepriaznivých teplotných podmienkach od 0 do 70 stupňov Celzia. SSD Samsung 950 PRO je tiež odolný proti nárazom o sile až 1500 g/0,5 ms a vibráciám až 20 G.

V prípade SSD 950 PRO s kapacitou 256 GB zaručuje Samsung výdrž až 200 TBW (celkovo zapísaných bajtov) po dobu piatich rokov. U verzie s kapacitou 512 GB je to až 400 TBW počas piatich rokov. Na slovenskom trhu budú dostupné v druhej polovici októbra. Ceny pre európsky trh zatiaľ neboli stanovené. Ceny pre US trh sme zverejnili v našom článku.

Pre viac informácií navštívte www.samsung.com/950PRO.

*Poznámka: NVM Express (Non-Volatile Memory Express; obvykle skrátené ako NVMe) je optimalizované, vysokovýkonné, škálovateľné rozhranie hostiteľského radiča s produnicovým rozhraním registra a balíkom príkazov navrhnutých pre podnikové a klientske systémy, ktoré používajú PCIe SSD. Pre viac informácií navštívte www.nvmexpress.org.

Značky: