Samsung na CESe predstavil jednak televízory MicroLED a o deň neskôr to bola nová verzia televízorov QLED 8K. Stalo sa tak na špeciálnej tlačovke, kam sa nám podarilo dostať.

Ako prvé Samsung oznámil, že už od jari ponúknu modely smart televízorov pre rok 2019 podporu služieb iTunes Movies & TV Shows a Apple AirPlay 2. Modely z roku 2018 budú môcť tieto funkcie získať prostredníctvom aktualizácie firmwaru. To sa bude dať reálne využiť aj na Slovensku.

Vďaka aplikácii iTunes Movies and TV Shows si môžete na smart televízoroch Samsung zriadiť prístup ku knihovni iTunes a zakúpiť si tu alebo požičať zo stoviek tisíc filmov či televíznych seriálov. Je to aj spôsob ako získať získať prístup k obrovskému výberu filmov v 4K HDR rozlíšení.

A potom už nasledovalo samotné predstavenie nového modelového radu. QLED 8K televízory sú očividne s rozlíšením 8K, čo je super. Samozrejme, 8K obsahu je zatiaľ minimum, to ale Samsung vyriešil novým procesorom Quantum 8K, ktorý v reálnom čase dokáže prepočítať obsah od SD, cez HD, FullHD a UHD do 8K. Na CESe sme si overili, že na prezentovaných ukážkach to vyzerá výborne, tešíme sa na test v redakcii.

Ďalším vylepšením je výborná čierna, čo sa dosahuje priamym podsvietením nových modelov. Na ukážkach na CESe to vyzeralo fajn a veríme tomu, že to bude aj v realite. Samsung predstavil modely nových televízorov od 65-, cez 75-, 82-, 85- až po rozmer 98 palcov, čo je naozaj dosť veľa. Je ale jasné, že toto je odpoveď na záujem ľudí a firiem o takto veľké displeje.

Prechádzame k širším pozorovacím uhlom nových televízorov. Na CESe sme sledovali ukážku, pri ktorej sa pohyboval televízor v uhle asi ± 120° od stredu a vyzeralo to veľmi dobre so zachovaním vernosti farieb aj v krajných polohách.

Vylepšenie je aj pri zobrazení detailov objektov a audio časti, ktorá sa dá prispôsobiť prezentovanému obrazu (šport, správy, film).

Na test nových televízorov sa tešíme, preveríme všetky ich vlastnosti.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.