Samsung na CESe úkázal mnohé televízory ale priamo na stánku uakzoval aj rozšírenie platformy o streamingové aplikácie a herné platformy. Veľmi zaujímavá je aj integrácia zdravotnej starostlivosti do televízora.

Nová aplikácia Samsung Telemedicine umožní chorým ľuďom získať domácu starostlivosť priamo cez televízorh.

Zadáte si symptómy a vyberáte lekára

Po tom, ako si ľudia vyberú to správne zo zoznamu symptómov a zadajú, ako dlho sú chorí, aplikácia zobrazí príslušných dostupných lekárov (myslí sa on-line). Samsung potom vytvorí prepojenie medzi lekárom a pacientom v domácom prostredí. Spoločnosť tvrdí, že jej služba spravidla spojí lekára do 60 sekúnd.

Špeciálna kamera

Po pripojení bude môcť lekár vykonať vyšetrenie prostredníctvom videokonferencie cez aplikáciu a to pomocou špeciálnej doplnkovej kamery pripojenej k televízoru. Aplikácia sa môže integrovať aj s inými zariadeniami mimo televízora vrátane hodiniek Samsung Galaxy Watch.

Zdroj: Samsung
Telemedicína cez televízor

Samsung uvádza, že po skončení vyšetrenia budú môcť používatelia nielen hodnotiť svoje skúsenosti, ale aj naplánovať následnú schôdzku, prípadne si nechať na diaľku vyplniť recept vrátane jeho doručenia priamo domov a to všetko prostredníctvom aplikácie na obrazovke.

Samsung pre svoj najnovší rad televízorov Neo QLED TV, OLED TV a inteligentných monitorov vytvoril spomenutú voliteľnú pripojiteľnú kameru. Tá umožní majiteľom televízorov monitorovať vlastný zdravotný stav bez invazívnej fyzickej diagnostiky. Podľa popisu výrobcu kamera využíva technológiu počítačového videnia nazývanú vzdialená fotopletyzmografia (rPPG), ktorá vyhodnocuje životné funkcie zisťovaním zmien farby pokožky tváre spôsobených tlkotom srdca.

Dôležité životné funkcie zmerané na gauči

Pomocou tejto technológie bude podľa spoločnosti kamera schopná merať päť kľúčových životných funkcií – srdcovú frekvenciu, variabilitu srdcovej frekvencie, frekvenciu dýchania, nasýtenie kyslíkom a index stresu. A to všetko v stave, keď vlastne sedíte doma na gauči.

Tieto nápady sú teoreticky pôsobivé, ale praktické dôkazy o tom, že to naozaj takto funguje zatiaľ chýbajú. Nie je známe, ako sa vlastne vyhľadávajú lekári a ako je to pri spolupráci so zdravotnými poisťovňami. Problém je aj to, že nikto zatiaľ nevie, ako stojí špeciálna kamera a ani kedy bude na trhu. Snáď sa dozvieme ďalšie podrobnosti, ako nápad to vyzerá veľmi dobre.

Monitor s kamerou na detekciu životných funkciíZdroj: David Katzmaier/CNET
Monitor s kamerou na detekciu životných funkcií

Zdroje: CES. Samsung, CNET

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.