Na jeho uvedenie si však budeme musieť ešte počkať.

Správy z prostredia spoločnosti Samsung naznačujú, že sa tak môže stať už v roku 2024, namiesto skôr predpokladaného roka 2025. Zástupcovia spoločnosti Samsung túto úvahu zdieľali na stretnutí s dodávateľmi, na ktorom uviedli, že spoločnosť očakáva, že Apple uvedie svoje prvé skladacie zariadenie už o dva roky. Podľa vyjadrení je pritom zrejmé, že by nemalo ísť o žiadny iPhone, ale o skladacie zariadenia, pri ktorých by spoločnosť Apple nešla do až tak veľkého rizika. Je tak možné, že prvým skladacím zariadením spoločnosti Apple bude tablet alebo notebook.

O skladacom zariadení spoločnosti Apple pritom nepočujeme po prvýkrát. Fámy o skladacom iPade podporila aj analýza spoločnosti CCS Insights, ktorá nedávno uviedla, že skladací tablet Apple by mohol prísť skôr ako skladací iPhone. Skladací iPhone by však mohol byť pre Apple veľmi rizikovým zariadením predovšetkým kvôli jeho extrémne vysokej cene. Tá kebyže je napríklad na úrovni modelu iPhone 14 Pro Max, tak skladací model by robil tým klasickým konkurenciu doslova „z vlastných radov„. 

iPhone 14 Pro MaxZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Cena iPhonu 14 Pro Max v 1TB verzii je až 2099 eur

Hoci sa o skladacom telefóne spoločnosti Apple hovorí dlhšie, zatiaľ nemáme žiadny potvrdený detail, keďže Apple nemá vo zvyku zverejňovať informácie o pripravovaných zariadeniach. Obzvlášť, keď ide o prvotinu z oblasti skladacích zariadení. Úvahy spoločnosti Samsung dopĺňa aj známy analytik Ming-Chi Kuo, ktorý sa domnieva, že Apple skladací iPhone uvedie až v roku 2025, čo je v súlade so správou kórejskej spoločnosti. 

Zvýšený záujem Samsungu o plány spoločnosti Apple v oblasti skladacích zariadení nie je náhodný. Vstup Applu do tohto segmentu je čoraz bližšie, čiže spoločnosť musí byť v strehu. Ide totiž o segment, v ktorom doteraz nemá priamu konkurenciu – aspoň čo sa týka počtu vydaných zariadení.

iPhone FoldZdroj: appleinsider.com
Koncept iPhone Fold

Samsung sa tiež údajne podelil o zaujímavé štatistiky – juhokórejskí používatelia iPhonov vo veku 20 až 30 rokov menia svoje zariadenia za skladacie telefóny Samsung v troj- až štvornásobne vyššej miere ako doteraz. To je z pohľadu konkurenčnej výhody zatiaľ veľmi pekný pomer v prospech Samsungu, je tak pochopiteľné, že nechce oň prísť.

Samsung tiež očakáva, že až 90 % používateľov skladacích smartfónov zostane pri tomto type zariadenia aj v budúcnosti, a “skladačku” si kúpia opäť.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.