Prémiové modely zo série Samsung Galaxy sú súčasťou programu na ochranu divokej zveri proti pytliactvu.

Smartfóny dnes môžu mať rôzne využitie. Okrem klasickej komunikácie s vašimi známymi či surfovania na internete sa však môžu stať aj skvelými pomôckami napríklad pri sledovaní divej zveri v juhoafrickej buši. Do takéhoto programu sa zapojila práve spoločnosť Samsung, ktorá využíva technológie dvoch svojich smartfónov prémiovej triedy, aby bolo možné sledovať divú zver a ochrániť ju pred pytliakmi.

Samsung pritom spolupracuje s organizáciou Africam a protipytliackou jednotkou Black Mamba. Vďaka modelom Galaxy S21 Ultra a Galaxy S23 Ultra rozširujú pilotný prístroj Wildlife Watch, čím sledujú zver v rezervácii Balule v Krugerovom národnom parku.

Virtuálni strážcovia parku v podaní Samsung smartfónov

Program Wildlife Watch vznikol v roku 2021, pričom od jeho začiatku významne prispel k ochrane afrického jednorožca, jedného z najohrozenejších živočíšnych druhov. Svoju zásluhu na tom majú aj technológie od spoločnosti Samsung, ktoré umožnili neustále online monitorovanie situácie. Technológia od Samsungu má skutočný úspech, pričom sa k situácii vyjadrila aj Leitah Mkhabela, strážkyňa protipytliackej jednotky Black Mamba.

Od začiatku projektu pytliacke útoky na nosorožcov v rezervácii úplne prestali, nezaznamenali sme ani jediný. Pre niektoré iné druhy to však, bohužiaľ, neplatí. Počet turistov stále nedosiahol predpandemické čísla,  preto zvieratá v parku nie sú pod takým dohľadom. Rast životných nákladov sa prejavil väčším prehĺbením chudoby a náber nových strážcov je ťažký, chýbajú nám peniaze na vyššie výplaty a pracovné podmienky sú náročné.

Program na ochranu divej zveri v Afrike prechádza vylepšením, keďže po novom budú na neustále monitorovanie zvierat využívať práve kamerovú technológiu modelov Samsung Galaxy S21 Ultra a Galaxy S23 Ultra.

Samsung Galaxy S23 Ultra Wildlife WatchZdroj: Samsung
Samsung Galaxy S23 Ultra

Galaxy S23 Ultra v hlavnej úlohe

Najväčšou hviezdou nástroja Wildlife Watch bude tak model Samsung Galaxy S23 Ultra, ktorý sa pýši najlepším kamerovým systémom z dielne spoločnosti. Smartfóny budú využívať na filmovanie počas 24 hodín 7 dní v týždni. Výhodou smartfónu sú samozrejme vylepšené schopnosti pre nočné filmovanie a fotografovanie, snímač s rozlíšením 200 Mpx a technológiou AdaptivePixel či teleobjektív s 10x optickým zoomom.

Záznam je pritom prenášaný do centrály strážcov parku a je natoľko kvalitný, že dokáže usvedčiť pytliakov z nelegálnej činnosti. Modely Samsung Galaxy S23 Ultra je pritom možné využívať aj pri väčšej vlhkosti, nakoľko disponujú certifikáciou odolnosti na úrovni IP68.

Samsung Wildlife WatchZdroj: Samsung
Samsung Wildlife Watch

Nie je to len o smartfónoch

Okrem modelov Samsung Galaxy S21 Ultra a Galaxy S23 Ultra sa súčasťou programu majú stať aj monitorovacie zariadenia Galaxy SmartTag, ktoré môžu pomôcť strážcom pri koordinácii. Pracovníci v organizácii Black Mamba tak budú môcť sledovať pohyb strážcov v rezervácii.

Samsung v spolupráci s organizáciou Black Mamba rovnako pracuje na zvýšení povedomia o ochrane životného prostredia medzi miestnymi obyvateľmi. Aj práve preto vznikol výukový projekt The Samsung Bush Babies Animal Insights, ktorého námetom je význam diverzity prírodných druhov, zásady ochrany prírody a zachovania prírodných rezervácií pre budúce generácie. Na prezentáciu sa pritom využívajú projektory Samsung Freestyle.

Projekt Wildlife Watch vníma pozitívne aj sama spoločnosť Samsung, pričom Mark Holloway, riaditeľ pre riadenie produktových kategórií v Samsung Europe prehlásil nasledovné slová.

Pilotný projekt Wildlife Watch umožnil tisíckam ľudí po celom svete podieľanie sa na ochrane zveri v africkej buši pred pytliakmi. Projekt slúži ako dôkaz, že technológia zohráva pozitívnu úlohu pri riešení reálnych problémov v každodennom živote. Samsung chce pokračovať v osvetovej činnosti ohľadom ochrany divokej prírody aj naďalej, nielen pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa zvierat. Chceme stále povzbudzovať ľudí po celom svete, aby podporovali organizáciu Black Mamba v jej snahe o ochranu prírody a aby sa na tejto ochrane sami podieľali svojím pozorovaním.

Samsung Freestyle Wildlife WatchZdroj: Samsung
Samsung Freestyle

Do monitorovania sa môže zapojiť ktokoľvek

Ak by ste sa chceli virtuálnym strážcom stať aj vy, môžete tak vykonať na stránke wildlife-watch.com. Virtuálni strážcovia môžu upozorňovať pracovníkov organizácie Black Mamba vo chvíli, keď zbadajú zviera v ohrození či náznak pytliackej činnosti.

Ak by vás zaujímali ďalšie informácie ohľadom pytliactva či ochrany zveri, dávame do pozornosti aj šesťdielny dokument The Black Mambas Boot Camp. Skúsení strážcovia v nej radia, na čo si v africkej buši dať pozor a taktiež poukazujú na prácu strážnikov v teréne.

Zdroj: Samsung (Tlačová správa)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.