Spoločnosť Samsung predstavila na svojej akcii Forum 2017 v Barcelone televízory z modelového radu 2017. Sú to televízory vyrobené v závode v Galante, my sme ich už videli v januári na výstave CES.

Samsung teda pre rok 2017 nepoužil technológiu OLED, ale technológiu, ktorú nazýva QLED. Samozrejme sme chceli vedieť  ako vyzerá obraz a čím tieto televízory zaujmú.

Prezreli sme si vystavené televízory, displeje rôznych veľkostí a konštatujeme, že nová QLED technológia prináša naozaj pekný obraz. Čierna je naozaj čierna, zobrazenie farieb je výrazné, problém nerobia ani rýchle deje. Demonštrácia bola zameraná na zobrazenie vysokého dynamického rozdielu medzi tmavou a svetlou časťou v obraze.

V čom je teda technológia QLED nová? Tento modelový rad vychádza z televízorov SUHD, ktoré Samsung predstavil minulý rok. Teraz ďalej vylepšil vyhotovenie displejov, do jadier zobrazovacích prvkov pribudlo metalické jadro. Zvýšený bol jas na 2000 nitov (v roku 2016 to bolo 1000 nitov) a pribudlo aj výraznejšie zobrazenie farieb.

Páčil sa nám aj nový podstavec, ktorý umožňuje veľmi pohodlné polohovanie televízora. Je to masívny podstavec, ktorý umožňuje stabilnú polohu televízora. Zaujímavo je tu vyriešený aj manažment káblov, ktoré vôbec nie je vidno.

Ďalšia demonštrácia bola zameraná na porovnanie zobrazenia obrazu QLED televízorov pri pohľade z rôznych uhlov. Samsung pritom porovnával najnovší QLED televízor s konkurenčným televízorom, nepodarilo sa nám však zistiť, aký presne to bol produkt. Údajne ide o najbližšiu konkurenciu vo svetovom meradle.

Vidno to aj pri statických aj dynamických záberoch. QLED televízor poskytuje výrobný obraz do pozorovacieho uhla zhruba 85° od priameho pohľadu.

Rovnaké porovnanie bolo zrealizované aj pri porovnaní kontrastu farieb. Demonštrácia bola urobená tak, že kamera snímala obraz a ten sme videli na dvoch televízoroch: QLED a rovnaký konkurenčný model.

Tiež sme videli porovnanie QLED televízora s konkurenciou pri zobrazovaní kontrastu v rôznych svetelných podmienkach. Pri exponátoch bol pritom simulovaný svit počas slnečného dňa aj tmy.

Tieto zábery boli asi najlepšie pri hodnotení kvality nových televízorov.

Novinkou je aj inovovaný diaľkový ovládač, ktorý už neobsahuje tlačidlá a umožňuje aj hlasové ovládanie.

Nové televízory sú s prepojovacím blokom prepojené mimoriadne tenkým káblom, ktorý má teraz dĺžku 5 metrov. Existuje aj dĺžka 15 metrov.

A tiež sme si pozreli nástavec, ktorý je určený na umiestnenie televízora na stenu. To umožňuje pripojenie televízora tak, že medzera medzi samotným televízorom a stenou je len niekoľko milimetrov. Montáž je pritom veľmi jednoduchá a máte aj možnosť finálne zarovnať televízor v rozsahu o 6°.

Toto si určite vyskúšame pri našom teste

Novinkou je aj prepojenie mobilu s televízorom. Napr. pomocou aplikácie Shazam môžete rozpoznať práve prehrávanú pesničku na televízore  s tým, že si môžete vybrať aj ďalšie podobné pesničky. Podobne je prepojenie realizované aj s inými aplikáciami.

K televízorom sú určené aj nové subwoofery – existujú zakrivené aj ploché. Tieto subwoofery je možné pripojiť aj na stenu.

Vyskúšali sme si reprodukciu zvuku s reproduktormi zabudovanými v televízoroch a reproduktormi v subwooferoch. Je to veľký rozdiel v prospech subwooferu. K nemu sú určené aj bezdrôtové satelitné reproduktory.

A ešte niekoľko zaujímavostí – videli sme aj 98-palcový televízor s rozlíšením 8K. Toto rozlíšenie bude pritom štandardom pri televíznom vysielaní Olympijských hier z Tokya.

O test televízora QLED sme samozrejme požiadali a zverejníme naše skutočné dojmy. Televízory QLED prídu na slovenský trh v apríli tohto roka.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.