Technologické pozadie televízorov zostáva pre mnohých skryté, poďme ho odhaliť.

Zamýšľali ste sa nad tým, kedy si kúpiť nový televízor a k čomu by vám to vlastne bolo, keď ten desaťročný ešte funguje a má pekný obraz? Samsung na špeciálnej akcii ukazoval, ako je to s novými technológiami a ako sa na ne pozerať a to doslova.

Hlavná vízia firmy je „obrazovka pre každého“. Z ponuky je to vidieť, najmä po tom, čo všetko sme videli na vlastné oči. Máte tu televízor, ktorý môžete mať na záhrade alebo vonku, či vo výklade predajne, v hoteloch ako zobrazovaciu jednotku na celoročné používanie alebo v nákupných centrách ako reklamný panel. Samozrejme tiež ako obrazovku do domácnosti.

Ceny noviniek nájdete v tomto článku. Určite sa pozrite aj na absolútne nový zážitok z veľkého obrazu v podobe Samsung The Premiere, ktorý bol inštalovaný v bratislavskom luxusnom hotely. Za pozornosť stojí aj naša minuloročná recenzia na The Frame vo forme televízora ako umeleckého diela.

Neo QLED 8K

Hlavnou špičkou Samsungu na tento rok sú televízory série 8K Neo QLED. Na výber sú tri modelové série, každá v troch verziách uhlopriečky. Ide o najvyšší sériu, ktorú nebude môcť dovoliť každý. Výrobca teda pridáva aj cenovo dostupnejšie modely v podobe 55“ uhlopriečok. Tu prichádza na rad obligátna dilema, na čo je nám 8K televízor? Vynechajme z tejto rovnice peniaze.

Porovnanie obrazov 4K vs. 8K na uhlopriečke 55“ nebude vykazovať nejaké rozdiely. To si treba na rovinu povedať. Rozdiel ale určite uvidíte na väčších uhlopriečkach aj pri 4K obraze. Ak teda máte 8K TV, aj 4K obraz bude ostrejší. Argument, že nie je treba 8K, keďže natívne je obraz 4K, neobstojí.

Smart Hub

Výrobca aktualizoval aj svoje rozhranie inteligentnej TV so systémom Tizen. Televízor sa bude dať ešte jednoduchšie začleniť do systému inteligentnej domácnosti a zobraziť funkcie zo systému Samsung TV Plus a SmartThings. Okrem toho je tu ale lepšia prispôsobiteľnosť viditeľná pri mediálnych službách.

Napríklad navrhovanie filmov na základe streamingových služieb. Ak ich máte viac, nemusíte do nich ani vstupovať a priamo Samsung vo svojej kategórii na hlavnej obrazovke ukáže navrhované filmy a seriály. Údaje zbiera z viacerých služieb, ktoré v TV používate.

Podsvietenie

Obrazová kvalita a sýtosť farieb sú parametre, ktoré nás zaujímajú medzi prvými. Hráčov ešte rýchlosť odozvy. Veď práve TV v drvivej väčšine prípadov slúži ako zobrazovací panel na hry. Samsung prináša vylepšenie aj v oblasti podsvietenia. To je dôležité na to, aby ste mohli vidieť ešte lepší obraz, najmä ten pohybujúci sa. Predstaviť si to môžete na ohňostroji, tak ako to prezentoval samotný výrobca. Je jasné, že ohňostroj asi nebudete sledovať každý deň a už vôbec nie na TV, no tu je práve vidieť, ako množstvo stupňov podsvietenia prinesie viditeľné zlepšenie na prvý pohľad.

Tradičné 10-bitové podsvietenie teda s úrovňou 1024 stupňov nahradí v Neo QLED technológii pre rok 2022 14-bitovým podsvietením. To znamená vyše 16 000 úrovní prispôsobiteľnej intenzity. Dobre, teraz ľudskou rečou, čo to prinesie vám a ako to zlepší obraz? Ako je vidno aj na obrázku, nebudete mať okolo časti obrazu, ktorý treba podsvietiť ďalšie svetelné artefakty.

Akúsi sivastú stopu. Vidíte ten rozdiel, to je práve nový spôsob zobrazenia. Nutné ale dodať, že toto sa deje v spolupráci s umelou inteligenciou a na základe algoritmov procesor na spracovanie obrazu „odhaduje“, ktoré body a v akom ohraničení bude treba podsvietiť zníženou intenzitou.

Technológia sa nazýva Quantum Matrix Technology Pro a ide o súbor časticových doplnkov, ktoré poskytnú jeden komplexný výsledok. Za oblasť podsvietenia je tu technológia Shape Adaptive Light Control.

Bez odrazu

Poznáte to, aby ste si k TV ľahli, no odráža sa vám na obrazovke lampa alebo stropné bodové svetlá. Nový typ displeja na rok 2022 v televízoroch série Lifestyle (teda napríklad aj The Frame). zamedzí odrazu z okolia. Vrstva navyše samozrejme nezakryje úplne všetko, avšak výrazne zníži odrazy. Na čiernej ploche je rozdiel evidentný. Opäť máte k dispozícii obrázok, aby ste si spravili názor sami.

To, čo vidíte, je zapnutý TV bez obrazu, keď ale zapnete prehrávanie filmu, dá sa hovoriť o nulovej odrazivosti. Správna pripomienka by bola, že rovnako tak sa zníži viditeľnosť odrazu aj na paneli z minulého roka. Áno, avšak na farby to bude mať dopad a budú viac svetlé či sivé.

Svet hráčov

Ďalšia oblasť, ktorá prináša užitočné technológie. Na tomto príklade bolo vidno, ako sa Samsung zameriava aj na tento segment a že nejde o vytvorenie kategórie, ktorá by bola nadbytočná. V zásade sa dá hovoriť, že kúpou niektorého z TV na rok 2022 získate automaticky TV, na ktorom sa dajú hrať hry s podporou najnovších funkcií. Napríklad je tu HDR10+ Gaming. To využijete priamo konzole, počítači alebo hraní cez streamingovú službu. Pre tých najnáročnejších uvádzame, že sa dá ísť až na 4K pri 144 Hz.

Zdroj: Spoločnosť Samsung hradila náklady spojené s tech konferenciou v Londýne

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.