Hustota pixelov je ohromujúca.

Samsung počas výstavy CES v Las Vegas ukázal nové displeje, ktoré by mohli zmeniť pohľad na skladacie zariadenia. Tie by sa vďaka nim mali stať univerzálnejšími. Počas výstavy však kórejská spoločnosť neukázala iba tento nový koncept, ale predstavila aj extra jemný displej pre náhlavné sady XR, čiže pre rozšírenú realitu, ktoré sú vybavené technológiou OLEDoS (OLED on Silicon).

Portál GSMArena informuje, že zrejme ide o prvý OLEDoS displej na svete s RGB subpixelovou štruktúrou. Ten vzniká nanesením organických materiálov na kremíkový plátok. Tento unikátny štvorcový displej má uhlopriečku 1,03 palca a jemnosť neuveriteľných 3500 ppi. Hoci presné rozlíšenie Samsung nespomenul, tak je zrejmé, že sa pohybuje na úrovni 2 550 × 2 550 pixelov. Pokiaľ by sa tento displej používal v náhlavnej súprave, tak v nej sa samozrejme použije pre každé oko jeden. Pre porovnanie spomenieme aj hustotu pixelov displeja telefónu Galaxy S23 Ultra, ktorá je 500 ppi.

Samsung ukázal extra jemný displej pre XRZdroj: Samsung
Samsung ukázal extra jemný displej pre XR

Okrem vysokej jemnosti Samsung tvrdí, že displeje ponúkajú verný obraz. Zatiaľ však nie je známa obnovovacia frekvencia tohto panela. Niektoré zdroje špekulujú, že by mohla byť na úrovni iba 90 Hz. Zaujímavosťou je, že displej je vyrobený americkou spoločnosťou eMagin, ktorú Samsung získal pred niekoľkými mesiacmi. Táto spoločnosť sa špecializuje na výrobu prilieb a okuliarov na nočné videnie pre vojenské účely.

Nakoľko spoločnosť Samsung nový displej pre XR oficiálne predstavila už teraz počas CES 2024, mohlo by to znamenať, že náhlavnú sadu pre rozšírenú realitu s týmto displejom už čoskoro uvidíme v predaji.

Apple Vision ProZdroj: Apple
Apple Vision Pro

V tejto súvislosti je potrebné spomenúť aj spoločnosť Qualcomm, ktorá iba nedávno predstavila nový čipset Snapdragon XR2+ Gen 2 pre XR headsety. Nie je preto vylúčené, že práve pripravovaná náhlavná sada pre rozšírenú realitu od Samsungu bude vybavená presne týmto čipsetom, aby mohla využívať všetky najnovšie funkcie, ktoré sú v tomto segmente dostupné. Iba tak bude môcť konkurovať sade Vision Pro od Apple.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.