Naša redakcia je priamo na predstavení nového telefónu Galaxy Note8 v New Yorku a prinášame vám prvý pohľad na tento očakávaný telefón.

Prečo očakávaný? Nuž preto, lebo napr. európski používatelia, ktorí si zvykli na pero v telefóne, museli čakať viac ako dva roky na to, aby si mohli kúpiť vytúženú novinku. Galaxy Note5 totiž nebol určený pre Európu, názov Note6 sa preskočil a Note7 bol telefón, ktorý sa síce dal kúpiť aj na Slovensku, ale bol veľmi rýchlo stiahnutý z dôvodu vybuchujúcej batérie.

Teraz je tu Note8, problémy s batériou sú zažehnané a tento telefón prichádza s najnovšou technologickou výbavou. Na batériu teraz používa Samsung špeciálnu 8-krokovú metódu na kontrolu kvality a ako sa ukázalo pri Galaxy S8, je to účinná kontrola. Nevybuchla totiž ani v jedinom prípade, aj keď sa recenzenti snažili. Kapacita batéria pri Note8 je 3300 mAh.

Samsung po prvý raz podľahol aktuálnemu trendu a použil dva fotoaparáty s optickou stabilizáciou. Okrem toho vylepšil spoluprácu s perom, pridal na aplikačnej výbave, ostal verný pomeru strán displeja 2:1 a na svete je tak Note8 v plnej kráse. Viacero únikov, o ktorých sme písali aj na našej stránke, sa potvrdilo, len máločo sa ukázalo ako falošné správy. To už tak býva, v každom prípade o tomto telefóne sa hovorilo dlho a teraz je konečne tu. Poďme ale pekne po poriadku.

Note8 je naozaj veľký

Ako hovorí Samsung, je to telefón pre ľudí, ktorí chcú robiť veľké veci. Preto je tu väčší – 6,3-palcový – nekonečný displej so zakrivenými rohmi. Ako sme si overili, napriek tomu, že je to rozmerovo naozaj veľký displej, pohodlne sa zmestí do ruky. Veľká plocha displeja potom prináša menej skrolovania – všetko totiž vidíte na prvý pohľad.

Čo sa týka typu displeja, Samsung nenechal nič na náhodu a je to QuadHD+ Super AMOLED. Funkcia Multi Window umožňuje pohodlne používať na displeji dve rôzne aplikácie. Môžete tak napr. sledovať video a súčasne si písať s priateľom cez sociálnu sieť. Alebo sa zapojíte do virtuálnej konferencie a pritom stále máte v samostatnom okne pred sebou dôležité fakty, ktoré chcete na konferencii predniesť.

Dotykové pero S Pen

Galaxy Note8 si kupujete preto, lebo chcete dotykové pero. Od prvého predstavenia telefónu Galaxy Note v roku 2011 na výstave IFA v Berlíne to bolo hlavne o dotykovom pere, ktorým sa dalo písať po displeji. Note je tak niečo medzi svetom digitálnym a analógovým. Je určený pre ľudí, ktorí ešte nezabudli písať perom a považujú práve písanie perom za najrýchlejšiu cestu, ako si napr. zapísať telefónne číslo alebo zaznačiť úlohu, ktorú treba splniť.

Note8 prichádza s novými funkciami, ktoré sú zamerané na pero. Má jemnejší hrot, pero a displej sú teraz vzájomne viac citlivejšie na silu prítlaku. Svoje nákresy realizované perom môžete teraz rôzne zdieľať s priateľmi alebo ich uložiť do animovanej podoby GIF súboru. Pero tak umožňuje vyjadriť viac emócií a o to v dobe sociálnych sietí aj ide. Note8 je telefón stvorený pre biznis, pomocou dotykového pera sa dajú okrem iného ľahko pripomienkovať dokumenty v PDF formáte.

Note8 samozrejme používa Always On Displej, kedy sú notifikácie a vybrané informácie neustále zobrazené na displeji a to bez tohto, aby ste museli telefón odblokovať. Pri Note8 je vylepšenie v tom, že na Always On Displej teraz môžete priamo písať poznámku a túto aj neskôr editovať. Note8 je tak pre vás naozaj rýchlym poznámkovým blokom, ktorý len tak nezabudnete.

S Pen pridal aj v tom, že si pomocou neho môžete prekladať text z jedného jazyka do druhého. Niečo podobné bolo aj v minulosti, ale teraz to funguje tak, že si perom označíte nie jedno slovo, ale celú vetu a systém vám ponúkne preklad opäť celej vety. Celkovo je takto podporovaných 71 jazykov, zatiaľ medzi nimi nie je slovenčina. Tiež sa podobným spôsobom dajú konvertovať jednotky – napr. palce na milimetre alebo peniaze v rozličných menách.

Fotoaparáty

Áno, sú tu dva zadné fotoaparáty, ako je to aj v prípade niektorých konkurenčných značiek. Samsung mal vždy dobrý fotoaparát a sami používane Galaxy S8 aj na reportážne fotografie.

Ale konkurencia nečaká a ľudia si svoj telefón vyberajú jednak na základe dizajnu, ceny, ale tiež aj podľa toho, ako vyzerajú fotky z neho. A tak je aj u Samsungu dvojica zadných fotoaparátov – oba majú rozlíšenie 12 Mpx a optickú stabilizáciu. Rozdiel medzi nimi je objektív – jeden je ultra široký a druhý je tzv. teleobjektív – teda zoom s priblížením vzdialených objektov. Novinkou je aj to, že si pomocou dvojice objektívov môžete nastaviť tzv. bokeh – teda stupeň rozostrenia pozadia s tým, že objekt v popredí bude ostrý a zo scény bude vystupovať. Takéto fotky vždy vyzerajú dobre a pred časom bol celkom problém takéto zábery spraviť so smartfónom. Dnes je to však inak a už nemusíte pre tento účel so sebou nosiť veľkú zrkadlovku.

V režime Dual Capture odfotia scénu v jednom okamžiku oba fotoaparáty a môžete si ich uložiť do dvoch samostatných súborov. Jedna fotka tak bude obsahovať záber zblízka a druhá zachytáva celú scénu so širokým uhlom záberu a kompletným pozadím.

Fotoaparát so širokým uhlom záberu pritom obsahuje snímač s dual-pixel technológiou, čo znamená naozaj spoľahlivé zaostrenie. To využijete hlavne pri fotení scény pri nízkej úrovni svetla.

Predná kamera má rozlíšenie 8 MPx a je s automatickým zaostrovaním.

Ďalšie vlastnosti Galaxy Note8

Note8 prichádza s úplnou odolnosťou voči prachu a tiež vode. Stupeň krytia IP68 má jednak telefón, ale aj samotné pero. Napájací adaptér je USB-C a tento musí byť pri nabíjaní telefónu dokonale suchý, podobne ako konektor napájacieho káblu. Nabíjanie je tak možné len pri úplne suchých konektoroch.

K dispozícii je ultra rýchle bezdrôtové nabíjanie a k tomu existujú aj nové ultra rýchle bezdrôtové nabíjačky, ktoré sa kupujú osobitne. Note8 používa odblokovanie telefónu cez biometrické prvky, ako odtlačok prsta alebo rozpoznanie očnej dúhovky či rozpoznanie tváre. Snímač odtlačku prsta je stále na tom istom – podľa nás nepraktickom mieste na zadnej časti telefónu vedľa zadných kamier. Voči Galaxy S8 sa ale zmenila poloha blesku a snímač odtlačku prsta je teraz viac vzdialený od objektívov fotoaparátu. To hodnotíme pozitívne, pri Galaxy S8 totiž často namiesto snímača odtlačku prsta trafíme práve objektív kamery a to môže spôsobiť jeho zašpinenie.

Note8 tiež podporuje zabezpečený priečinok, kam si môžete uložiť svoje tajomstvá a tento je chránený technológiou Samsung Knox. Hardvérovým základom telefónu je potom 10 nm procesor, 6 GB RAM, 64 GB pamäťový priestor a možnosť jeho rozšírenia pomocou microSD karty až o kapacitu 256 GB.

Samozrejmosťou je podpora dokovacej stanice DeX, ktorá zmení telefón na počítač pripojený k veľkej mechanickej klávesnici, myši a displeju s HDMI konektorom. Aj pre Note8 je špeciálne tlačidlo určené pre Bixby. Je zrejmé, že Samsung to s Bixby myslí veľmi vážne, pripomeňme, správu, že Bixby už podporuje hlasové ovládanie telefónu v angličtine aj na Slovensku.

Galaxy Note8 príde na trh v polovici septembra, čo je presne doba, kedy očakávame aj uvedenie novej vlajkovej lode od Apple. Cena telefónu Samsung Galaxy Note8 je 999 Eur. Galaxy Note8 príde na trh v čiernej, striebornej, zlatej a modrej farbe. Hlavne modrá farba vyzerá veľmi zaujímavo. Na Slovensku sa objaví čierna a zlatá farba.

Fotogaléria:

Viac o telefóne Samsung Galaxy Note8

Minúta po minúte: Predstavenie Samsung Galaxy Note8 priamo z New Yorku

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.