Žiadne opravovanie či repasovanie. Kórejský výrobca sa rozhodol všetky Galaxy Note 7 telefóny zlikvidovať. 

Ochrancovia životného prostredia sa určite nepotešia. Samsung nebude svoje Note 7 repasovať, ale plánuje všetkých 2.5 milióna vyrobených kusov zlikvidovať.

Len zhruba tucet z približne 50 materiálov použitých pri výrobe telefónu je možné efektívne recyklovať. To znamená, že väčšina použitých materiálov a komponentov v Note 7 je už teraz nenávratne stratená.

Recyklácia smartfónov je dnes jednoducho ešte v plienkach. Prakticky vôbec nedokážeme recyklovať kovy vzácnych zemín, pri recyklácií sa strácajú aj prvky ako indium (používané v dotykových obrazovkách), neodým (používaný v magnetoch v reproduktore a v mikrofóne), či kobalt (používaný v batériách).

Práve kvôli vysokým stratám pri recyklácií sa smartfóny aj niekoľko rokov staré väčšinou nerecyklujú. Materiály, ktoré dokážeme získať recykláciou, majú veľmi nízku hodnotu. Je ekonomickejšie a lepšie pre životné prostredie telefóny repasovať a predávať ďalej poisťovacím spoločnostiam či na rozvojové trhy.

Na druhú stranu, likvidácia telefónov v takomto rozsahu je príležitosťou pre vedcov objaviť nové a efektívnejšie metódy recyklácie smartfónov, ktoré znížia úder na životné prostredie.

Zdroj: Motherboard

Prečítajte si aj:

Samsung zverejnil bezpečnostné pokyny pre majiteľov Galaxy Note7

Značky: