SanDisk je po 13 rokov popredný výrobca pamäťových médií a posledných 10 rokov jeho microSD karty doslova lietajú z regálov.

32mb-sandisk-transflash-microsd-p-n-sdsdq-32mb-1_nowat

Mnohí si iste pamätáte na systém SandDisk U3 na jeho flash diskov. Ide o platformu podobnú ako Portable Apps aj s možnosťou zabezpečenia flash disku resp. dát heslom. Firma má dôvod na oslavu a je ním nielen samotné výročie ale aj viac ako 2 miliardy predaných microSD kariet. V prepočte je to viac ako šesť predaných kariet za sekundu. A trvalo len tri mesiac, kým dosiahli počet jedného milióna. Pre porovnanie – karte typu Compact Flash trvalo dosiahnuť takýto počet tri roky. Nevypovedá to však nič o zvyklostiach používateľov alebo kvalite karty. Jednoducho tak veľké karty nemohli byť rozšírené ako menšie formáty pre čoraz viac sa rozmáhajúce mobilného zariadenia.

microsd-sdsdqxp-ultra128_nowat

Kapacita karty z pôvodných 32 MB prekročila hranicu 200 GB (6250-násobné zväčšenie kapacity), aj keď treba dodať, že konkurencia má k dispozícii aj karty s 512 GB kapacitou.

Ultra_microSDXC_Black_UHS-I_C10_200GB_HR_nowat

Svoj podiel na náraste kapacít je nová výrobná technológia a teda nastupujúci a rozvíjajúci sa štandard UHS-I.

Spoločnosť udáva, že ich karty poskytli kapacitu 11 103 miliárd, čo by bolo 100 MB pre každého človeka, ktorý kedy na zemi žil (chudáci jaskynní ľudia, museli vystačiť s tak malou kapacitou…).

51vKf-zYJKL_nowat

Zdroj: GSM Arena, SanDisk

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.