Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na podujatí TechEd 2023  predstavil inovácie vo vývoji aplikácií generatívnej umelej inteligencie, možnosti vektorovej databázy, ako aj nové príležitosti na vzdelávanie pre vývojárov v ére AI

Spoločnosť SAP na svojom podujatí SAP TechEd predstavila komplexnú sériu možností a vylepšení generatívnej umelej inteligencie. Ich cieľom je vo veku AI posilniť podnikanie vývojárov na všetkých úrovniach zručností.

„Dnešné dynamické technologické a obchodné prostredie znamená, že každý vývojár musí byť AI vývojár,“ hovorí Jürgen Müller, CTO a člen predstavenstva SAP SE. „Inovácie, ktoré prinášame na podujatí SAP TechEd, či už to sú nástroje na profesionálne kódovanie s pomocou AI alebo jednotné miesto na vytváranie rozšírení generatívnej umelej inteligencie a aplikácií na SAP Business Technology Platform, podporujú vývojárov v jadre AI revolúcie a poskytujú im zdroje, potrebné na transformáciu spôsobu fungovania podnikania.“

Pre Java a JavaScript

Keďže cieľom organizácií je získavať z generatívnej AI hodnotu, je nevyhnutná efektívna spolupráca medzi profesionálnymi a neprofesionálnymi developermi. SAP uvádza na trh riešenia SAP Build Code. Tie zjednodušujú spoluprácu s obchodnými expertmi, ktorí používajú low-code riešenia SAP Build, uvedené na trh na podujatí SAP TechEd 2022. Riešenia SAP Build Code, vytvorené jedinečne pre aplikácie a ekosystém SAP, ponúkajú nástroje produktivity pre vývojárov, ktoré využívajú umelú inteligenciu. Sú optimalizované pre vývoj v jazykoch Java a JavaScript. SAP Build Code okrem toho ťaží aj z možností Joule, nového kopilota spoločnosti SAP, ktorý využíva generatívnu AI. Tento kopilot skutočne rozumie biznisu. Cieľom je ďalšie zvýšenie produktivity, zabudovanie možností tvorby kódu pre dátový model, aplikačnú logiku a tvorbu testovacích skriptov.

Základom dobrej AI sú dobré dáta. SAP HANA Cloud pokračuje v priekopníckej inovácii v dátovej oblasti. Do svojich multimodelových ponúk bez dodatočných nákladov pridáva nové funkcie vektorovej databázy. Vektorové dátové úložiská spravujú neštruktúrované dáta – napríklad text, obrázky alebo audio – aby poskytli modelom AI dlhodobú pamäť a lepší kontext. Zjednodušuje to rýchle vyhľadávanie a načítanie podobných objektov. Používatelia tak napríklad môžu vyhľadávať dodávateľov na základe jazyka použitého v zmluvách, aby mohli preskúmať históriu a sledovať jednotlivé objednávky. Tieto nové výkonné funkcie vektorovej databázy zlepšujú interakcie medzi rozsiahlymi jazykovými modelmi a kritickými dátami organizácie. Inovácia pomáha dostať vývojárov SAP na čelo pri poskytovaní radikálne nových úrovní informácií získaných z dát v bezpečnom súkromnom rámci, ktorý využíva údaje o zákazníkoch špecifické pre dané odvetvie.

Všetko na jednom mieste

Dosah a efektivitu vývojárov ešte posilní AI Foundation, nové jednotné miesto pre vývojárov na vytváranie rozšírení a aplikácií s využitím AI a generatívnej AI na SAP BTP. AI Foundation obsahuje všetko, čo vývojári potrebujú, aby mohli na SAP BTP začať vytvárať AI nástroje pripravené na obchodné nasadenie – od služieb AI pripravených na použitie a prístupu k rozsiahlym jazykovým modelom až po možnosti vektorovej databázy a správu runtime a životného cyklu AI.

Rýchle tempo technologických inovácií zvýšilo celosvetový dopyt po kvalifikovaných vývojároch – a spoločnosť SAP zároveň posilňuje svoje možnosti vzdelávania. Ako súčasť svojho záväzku zvýšiť kvalifikáciu dvoch miliónov profesionálov do roku 2025 a doplniť už existujúci bezplatný AI obsah, spustila spoločnosť SAP novú certifikáciu založenú na rolách a bezplatné vzdelávacie zdroje pre back-end vývojárov využívajúcich model ABAP Cloud. Dva nové vzdelávacie zdroje pokrývajúce vývojové nástroje ABAP na SAP BTP a SAP S/4HANA sú k dispozícii na SAP Learning Site. Sú navrhnuté na agilnú biznisovú transformáciu v súlade s cloudom. Vývojárom poskytujú zručnosti na vytváranie rozšírení pripravených na cloud, ktoré sú v súlade so stratégiou čistého jadra od spoločnosti SAP.

Spoločnosť SAP sa okrem toho pripojila ku korporátnemu affiliate programu Stanford HAI (Institute for Human-Centered AI). Výskumníci a inžinieri v spoločnosti SAP budú spolupracovať s akademickou komunitou Stanfordovej univerzity, vrátane výskumných pracovníkov a študentov, na prieniku generatívnej umelej inteligencie a biznisu.

Značky: