V dobe, kedy podniky zvažujú svoje budúce stratégie, je výhodou inteligentná platforma. O tom, čo to vlastne znamená inteligentný podnik sa hovorilo na konferencii SAP Innovation Day 2022 v Bratislave. Na tejto konferencii sme sa zúčastnili osobne a spoločný menovateľ viacerých prezentácií tu bola digitálna transformácia.

SAP sa ujal aj na Slovensku

Áno, hovorilo sa tiu predovšetkým o cloude a ukladaní dát v tejto modernej forme. Ako sme sa dozvedeli počas úvodnej prednášky Martina Ferenca, riaditeľa SAP Slovensko, už 60 firiem na Slovensku prenieslo svoj biznis do cloudu. A dozvedeli sme sa aj to, že samotný prechod do cloudu v dnešnej dobe už nestačí. Treba niečo navyše. Na SAP Innovation Day bolo na príklade dvoch slovenských firiem poukázané, čo v praxi tento krok znamená.

SAP Innovation Day 2022Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
SAP podľa Martina Ferenca investoval už 5 miliárd eur do výskumu a vývoja v roku 2021

Digitálna transformácia je nevyhnutnosťou

Hlavný príhovor mal na tejto prezentácii Tom Kindermans, riaditeľ spoločnosti SAP pre región strednej a východnej Európy. Podľa jeho slov „Ak dnes nemáte jasnú stratégiu digitalizácie, nebudete viac konkurencieschopní“.

SAP Innovation Day 2022Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Tom Kindermans, riaditeľ spoločnosti SAP pre región strednej a východnej Európy ako hlavný rečník na SAP Innovation Day 2022

Všetci žijeme v ťažkej dobe, je tu polovodičová kríza, dodávateľské vzťahy sú narušené a hlavne astronomicky rastie cena energií. „Najlepšou stávkou na istotu je cloud,“ doslova povedal pri prezentácii v tejto súvislosti T. Kindermans. Riešenie SAP S/4HANA pritom umožňuje firmám rýchlo a pružne reagovať, čo je pri narušených dodávateľských vzťahoch mimoriadne dôležité.

Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Na Slovensku už 60 firiem migrovalo na systém SAP v cloudu

Ak potrebujete vo firme rásť a k tomu potrebujete ukladať dáta, nemusíte si v prípade cloudu zaobstarávať servery alebo riešiť nedostatok IT špecialistov na trhu. Dáta si v cloude jednoducho uložíte a máte po starostiach s vlastnou infraštruktúrou. To vám dáva možnosť sústrediť sa na skutočný biznis a vašu stratégiu či nevyhnutné inovácie. Prechod do cloudu je tiež odpoveďou na vážny problém kybernetickej bezpečnosti. Opäť ho nemusíte riešiť vo vlastnej réžii, je to na prevádzkovateľovi cloudu, ktorý má na to špecialistov a dokáže ich aj udržať.

Tom Kindermans, riaditeľ spoločnosti SAP pre región strednej a východnej EurópyZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
SAP Slovensko má 250 zamestnancov a dve veľké centrá

Nie jednorazové výsledky, požiadavka je na systémové riešenie

Ako sme spomenuli, samotný presun do cloudu však na budovanie inteligentného podniku nestačí. V prednáške Luisa Alexa Militaru, šéfa SAP Business Technology Platform (BTP) pre strednú a východnú Európu sme počuli: „Cloud prináša veľké výhody: konkrétne udržateľnosť, flexibilitu, bezpečnosť. Podnik však inteligentným robí schopnosť učiť sa zo skúseností, predpovedať problémy a využívať znalosti na inovácie“.

SAP Innovation Day 2022Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Udržateľnosť ako významná časť inteligentného podniku – hovorí Luis Alex Militaru, šéfa SAP BTP

Inteligentný podnik môže trvalo využívať pokročilé technológie a dosahuje predvídateľné a opakovateľné výsledky. A to je veľká výhoda, ktorú môže ponúknuť platforma SAP BTP, keďže spája dáta a analytiku, umelú inteligenciu, vývoj aplikácií, automatizáciu a integrácie v jednotnom prostredí. Rovnako sme už informovali o princípoch No code a Low code, kedy sa dá prispôsobiť a nastaviť funkcia aplikácie aj bez toho, aby ste museli vedieť programovať. Platforma BTP uľahčuje orientáciu v dátach v obchodnom kontexte. Na ich základe potom môže manažment podniku prijímať správne rozhodnutia.

Luis Alex Militaru prirovnal riešenie SAP BTP k tomu, ako sa robí napr. steak metódou sous-vide. Vtedy sa mäso uloží do igelitového vrecúška, pridajú sa prísady a prílohy a takto sa varí vo vode. Výsledok je lahodný a vždy rovnaký – na rozdiel od grilovania mäso tu nespálite a podľa nastaveného programu dostanete presne typ medium-rare, ako si želáte. Výsledok nie je náhoda, je to pravidlo.

SAP Innovation DayZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
SAP BTP je ako sous-vide recept – výsledok sa dá vždy opakovať a je predvídateľný

Udržateľnosť nie je cieľ, je to nevyhnutná cesta

Príkladom, ako možno dátam dať zmysel, je udržateľnosť. SAP umožňuje organizáciám vytvoriť transparentnosť dát o udržateľnosti, zapracovať ich do kľúčových procesov a rozšíriť koncept na celú sieť obchodných partnerov.

SAP Innovation DayZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zjednodušenie riedenia procesov v celom podniku

Reálne príklady na Slovensku

Program RISE with SAP umožňuje prejsť na cloudové riešenia veľmi jednoducho. Overili si to už aj firmy na Slovensku. Na podujatí vystúpil napr. slovenský výrobca armatúr a sanity, myjavský SLOVARM. Práve na jeho príklade bolo vidieť, že prechod na SAP S/4HANA dokáže aj taká veľká spoločnosť zvládnuť už za 9 mesiacov. A bolo tu vidno, že štandardizácia jej procesov okrem jednoduchšej správy priniesla aj mnohé konkrétne výhody.

V SLOVARM sa napríklad doteraz neevidoval odpad, ktorý vzniká pri výrobe mosadze. Novozavedené riešenie to však už umožňuje, čo prináša prevádzkové výhody a je aj príspevkom k udržateľnosti. Firme to tak umožňuje lepšie plánovať prácu s materiálmi.

Na SAP S/4HANA prešla aj spoločnosť ŽOS Vrútky, ktorá sa špecializuje na opravu, modernizácie a výrobu koľajových vozidiel. Bola to predtým skôr konzervatívna firma, no dnes je to organizácia postavená na cloude. A výsledok sa dostavil.

SAP Innovation Day 2022
Prednáška ZOŠ Vrútky, o transformácii informoval Ján Mižúr, zodpovedný v tomto podniku za IT

Samotný podnik prešiel výrobnou transformáciou, keďže starý ERP systém totiž už produkciu brzdil. Riešenie vo vlastnej réžii (On-premise) si pritom vyžadovalo réžiu a manažment mal problém získať na jeho správu špecialistov. Prechod do cloudu to však vyriešil a firma sa môže venovať riešeniam s pridanou hodnotou.

Zdroje: vlastné, SAP

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.