SAP organizoval svoju kľúčovú konferenciu po dvoch rokoch naživo a účastníci si to naplno užili. Konala sa v Orlande na Floride. Okrem „živých“ účastníkov sa dalo k podujatiu pripojiť aj virtuálne.

Z priebehu konferencie sme pripravili aj komentované video, ktoré obsahuje aj vyjadrenie generálneho riaditeľa SAP Slovensko.

50 rokov SAP

V tomto roku SAP oslavuje 50. výročie založenia spoločnosti SAP a tým bolo toto stretnutie naživo slávnostnejšie. Hlavnými rečníkmi boli aktuálny CEO Christian Klein a šéfka marketingu a členka Executive Board Julia White. Už na začiatku sa téma točila aj okolo Ukrajiny. Ako vyhlásil Christian Klein, príspevky od účastníkov SAPPHIRE pre pomoc Ukrajine počas trvania tejto konferencie SAP zdvojnásobil.

CEO SAP Christian Klein pri svojej charizmatickej prednáške

Digitálna transformácia nie je jednoduchý proces

Ako ďalej CEO pokračoval, IT sa mení dramaticky rýchlejšie ako iné odvetvia. Pritom však len 25 % firiem vidí konkrétny pozitívny vplyv nevyhnutnej digitálnej transformácie. Ono totiž ani nie je jednoduché presadiť zmeny v spoločnostiach vtedy, keď je doterajší finančný model stále úspešný. Situácia s Covidom a vojnou na Ukrajina však tieto pomery mení a množstvo spoločností sa ocitlo v situácii, že digitálnu transformáciu jednoducho musí urobiť. A SAP je pripravený podať im v tomto snažení pomocnú ruku.

Dodávateľský reťazec v čase pandémie a vojny na Ukrajine

Kľúčový v tejto dobe je dodávateľský reťazec a hlavne jeho spoľahlivosť. Ten totiž prechádza v covidových dvoch rokoch a aktuálne pri obmedzení dodávok z Ruska, Ukrajiny, ale aj Číny výraznú zaťažkávajúciu skúšku. Až 75 % spoločností zaregistrovalo výrazné narušenie dodávateľského reťazca. Ide totiž o veľmi veľmi komplexný proces, ktorý je krehký a s nízkou úrovňou adaptácie.

Problémom je nízka transparentná udržateľnosť v priemysle a to si málokto uvedomuje. Bez trvalej udržateľnosti sa dostávame do boja s klimatickými zmenami a až 70 % firiem riskuje svoju dlhodobú ziskovosť. SAP tomu chce predchádzať aj v spolupráci so svojim ekosystémom 23 000 partnerov po celom svete.

Riešením je RISE with SAP ako holistická biznis transformácia ako služba

Skutočná digitálna transformácia sa neuskutočňuje len jednoduchou technickou migráciou IT do cloudu, ako si to niektorí myslia. Práve RISE With SAP vás prevezie cestou komplexnej transformácie a to nezávisle od tohto, v akom odvetví pracujete a ako veľká je vaša firma. A tiež nezávisle od toho, či ste nový alebo existujúci zákazník SAP.

RISE with SAP ako základná platforma digitálnej transformácie biznisu

SAP Signavio predstavuje manažment obchodných procesov a riešenie na dolovanie dát. Ako povedal Christian Klein, uveríte hlavne tomu, čo viete merať a čo vidíte. A ako všetci vieme, že nie je jednoduché urobiť zmeny v spoločnostiach, v ktorých majú rozhodujúce slovo akcionári. SAP Signavio tak dokáže otestovať celý proces komplexne (end-to-end) a vo vzťahu k dátam od 40 000 zákazníkov. Tento benchmark výrazne pomôže transformácii vášho biznisu a je kľúčom na nájdenie nových možností na rast v podnikoch.

Hlavné prvky SAP Signavio

SAP Signavio odhalí nové biznis modely a procesy v dodávateľskom reťazci. Nájde aj úzke hrdlo v interných procesoch, umožní ich automatizovať, zaradiť umelú inteligenciu a robotickú automatizáciu procesov. A samozrejme to všetko súvisí s komplexným prechodom do cloudu.

Platforma SAP Business Technology platform slúži na integráciu procesov. Získate tak 360° pohľad na vašu firmu a procesy v nej. Ak sa rozhodnete pre RISE with SAP, umožní vám to monitorovanie vašej spoločnosti a meranie jej výkonnosti ako aj zabezpečenie kyber-bezpečnosti. Navyše je to systematické riešenie, ktoré pracuje pre vás a za vás. Cez platformu SAP sa takto podniky dostávajú k najnovším inováciám.

RISE with SAP má teraz 2 000 zákazníkov

Po jednom roku má SAP už 2 000 zákazníkov, ktorí si vybrali platformu RISE with SAP. Viac ako 60 % z nich sú pritom noví zákazníci pre SAP. Christian Klein uviedol niekoľko veľkých firiem, ktorí využívajú RISE with SAP – napríklad Microsoft, Accenture, HCL, ATOS či IBM. Dôvodom ich rozhodnutia bola vízia celkového potenciálu rastu. Tieto firmy sú zákazníkmi SAP a fungujú zároveň aj ako partneri, ktorí podporujú cestu transformácie aj pre ostatných.

Zákazníci, ktorí sa už rozhodli pre RISE with SAP – teda pre jednotnú ponuku, ktorá otvára pre nich cestu k inteligentnému podniku

Ďalším príkladom je spoločnosť Philips domáce zariadenia, kde RISE with SAP pomáha transformovať celý biznis a lepšie sprístupňovať dáta.

Na konferencii vystúpila prezidentka spoločnosti AMD Lisa Su. Priblížila ako sa RISE with SAP využíva pri produkcii mikročipov. Ocenila, že v cloude sa teraz nachádza až 375 terrabajt dát a všetky procesy vo výrobe je teraz možné sledovať aj na mobilnom telefóne. Dá sa tak jednoducho analyzovať, aké sú trendy a zároveň aká je spokojnosť zákazníkov. Systém dokonca navrhne, koľko talentov treba prijať a presne v akej špecializácii treba prijať nových zamestnancov, aby sa zabezpečil ďalší rast firmy.

Prezentácia partnerských riešení na SAPPHIRE 2022

Ďalším hosťom na konferencii bola bola významná telekomunikačná spoločnosť Vodafone s kľúčovou témou zameranou na pozitívnu skúsenosť zákazníka. Táto firma s využitím technológií SAP ponúka pre zákazníka tovar presne podľa jeho preferencií. Okrem toho zabezpečuje k tomu aj finančné služby. A videli sme aj aplikáciu riešení SAP pri eSporte.

Transparentnosť dodávateľského reťazca

Ako teda naozaj urobiť dodávateľskú sieť viac transparentnou v celom rozsahu? Riešením je SAP Business Network. Zákazníci takto získavajú absolútny prehľad o dodávateľskej sieti. SAP vás ako firmu prepojí s dodávateľmi v rámci celej siete, tiež prepojí vašu požiadavku s konkrétnym dodávateľom a to aj s jej predikciou.

SAP Business Network

Dobrým príkladom je ministerstvo zdravotníctva Ukrajiny. Po zapojení sa do siete SAP je toto ministerstvo prepojené so 4 000 dodávateľmi a už dostáva medicínske vybavenie potrebné na záchranu životov. Konkrétne Ukrajinci takto získali napríklad 300 000 lekárničiek prvej pomoci.

Videli sme aj reálny príklad s nakupovaním nového notebooku na eShope Ariba (dnes súčasť SAP). Výrobca Lenovo si po zadaní objednávky otvorí zoznam materiálových požiadaviek. A hneď vidí, že napr. dodávateľ plastových častí ich má aktuálne nedostatok. Vzápätí však zistí, aká je situácia u alternatívnych dodávateľov v rámci siete SAP Business Network. Pritom sa môžete sústrediť len na takých dodávateľov, ktorí sú dlhodobo hodnotení ako stabilní. Videli sme napr. priamu komunikáciu s Ghanou, kde ľudia masovo zbierajú plasty, ktoré sa ďalej spracovávajú. Takto sa vlastne vytvorí úplne nový dodávateľ pre plastové časti do notebooku.

Julia White si preberá Lenovo notebook, ktorý vyrobili aj vďaka spolupráci s alternatívnymi dodávateľmi dielov

Zapojenie rozšírenej reality

Ďalším príkladom inovácií je rozšírená realita. Konkrétne sme videli situáciu pri výmene pamäťového modulu v serveri. Pomocou rozpoznania sériového čísla pôvodného modulu technik presne zistí správny náhradný diel. Ten sa nájde v konkrétnom sklade pomocou S/4Hana Cloud.

Zapojenie rozšírenej reality do procesu výmeny chybného modulu v serveri

Novým ohláseným produktom je v tejto súvislosti SAP Warehouse Robotics na spoluprácu pri robotizácii procesov v skladoch. Takto sa po skompletovaní notebooku tento doručí do vyskladňovacej stanice a následne do finálneho miesta odberu.

Spolupráca SAP a Apple

Toto je úplne nový typ spolupráce, pri ktorej SAP a Apple kooperujú práve v oblasti skladového hospodárstva. Zariadenia s iOS sa takto budú používať v skladoch a tieto zariadenia budú monitorovať celú cestu produktu pomocou riešenia SAP Warehouse Operators for iOS. To zjednodušuje bežné úlohy v sklade ako sú balenie, príprava dodávky a pod. Používa umelú inteligenciu na skenovanie čiarového kódu produktu a tiež lokáciu vo vnútri budov. SAP Direct Distributor umožňuje na iPhonoch a iPadoch napríklad využiť navigáciu k najbližšej úlohe v sklade, po zvolení vysokozdvižného vozíka sa dá hneď získať zoznam úloh, ktoré k nemu prislúchajú.

Rozpoznávanie bar kódu pomocou umelej inteligencie a iPhonu

Celkovo tento spoločný produkt zjednodušuje navigáciu v rozmernom sklade a integráciou s inteligentným ERP v podobe SAP S/4HANA je všetko vzájomne prepojené. Systém budú využívať aj vodiči kamiónov na bezpapierovú dodávku tovaru. Opäť sa tu používa kamera, manažment lokácie ako aj offline možnosti operačného systému iOS. Ďalšie aplikácie v spolupráci s firmou Apple budú ohlásené neskôr.

Aj bez programovania

Bezplatnou súčasťou SAP Business Technology Platform sú teraz dve riešenia, ktoré umožňujú rýchlo inovovať a to aj vtedy, keď nemáte skúsenosti z programovania. SAP AppGyver sa špecializuje na vývoj aplikácií bez potreby programovania alebo s jeho minimálnym využitím. Aj bežní zamestnanci tak dokážu automatizovať zdĺhavé a nudné činnosti a vytvárať aplikácie, ktoré zjednodušujú prácu. Bez toho, aby museli napísať jediný riadok kódu, sa tak budú môcť venovať činnostiam s vyššou pridanou hodnotou.

V rovnakej kategórii je i riešenie SAP Process Automation, ktoré je po novom prispôsobené práve na prostredie bez potreby programovania.

Inteligentná továreň a automobilový priemysel

Na SAPPHIRE vystúpili aj zástupcovia spoločnosti Lenovo, ktorá vytvára tzv. smart factory – inteligentnú továreň. Aj v nej je dôraz na udržateľnosť.

SAP k tomu pridáva svoje motto Power all B2B networks – prepojenie všetkých obchodných procesov a využitie ich vzájomnej synergie. Dobrým príklad je automobilový priemysel, pretože je to veľmi komplexná výroba s mnohými dodávateľmi. Všetko musí vzájomne hrať, aby boli zaistené dodávky just in time, teda bez veľkých skladov. Spomenutá bola aj iniciatíva Catena-X, ktorá združuje rozhodujúcich výrobcov automobilov hlavne z Nemecka a vytvára vzájomnú transparentnú, udržateľnú a spoľahlivú platformu. SAP v tejto iniciatíve hrá kľúčovú úlohu.

Stratégia ESG

ESG predstavuje vo všeobecnosti spojenie dát z environmentálnej, sociálnej a tzv. governance oblasti. V prípade SAP to znamená napr. dekarbonizáciu celej dodávateľskej a hodnotovej siete, pričom sa dosahujú merateľné hodnoty. Predstavuje to transparentnosť dát, ich zabudovanie do kľúčových procesov a rozšírenie udržateľnosti v celej sieti. SAP kladie dôraz na transparentnosť všetkých dát medzi predávajúcim a kupujúcim. Výsledkom je SAP Cloud for Sustainable Enterprises, ktorý je zameraný na redukciu emisií, minimalizuje odpad a zlepšuje sociálnu rovnosť.

Stratégia ESG v rámci SAP

SAP a Accenture

Na záver si nechal Christian Klein vystúpenie Julie Sweet, CEO Accenture. Bolo jasne vidieť veľmi tesné spojenie medzi oboma spoločnosťami. Ako sme počuli, firmy spolupracujú aj na beta verziách svojich produktov. Sú partnermi a zároveň zákazníkmi.

Celá úvodná kľúčová prednáška na SAPPHIRE 2022 končila mottom Christiana Kleina: Urobme to ešte raz – znovu obnovme priemysel pre ďalších 50 rokov.

Pohľad zo Slovenska

Na konferenciu SAPPHIRE sme sa boli spýtať aj v SAP Slovensko. Na naše otázky odpovedal generálny riaditeľ spoločnosti SAP Slovensko, Martin Ferenec.

TOUCHIT: S akým ohlasom sa stretla iniciatíva RISE with SAP u slovenských zákazníkov?

Martin Ferenec: Iniciatíva RISE with SAP ako aktuálna vlajková loď z ponuky SAP pre ERP novej generácie sa na Slovensku stretla s veľkým úspechom u zákazníkov. Jej prví zákazníci už u nás existujú, tento rok je rozbehnutých viacero nových projektov. Ide o integračnú platformu pre celé riešenie SAP a ako taká priniesla ponuku, ktorá mnohých oslovila.

Martin Ferenec,Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Martin Ferenec, generálny riaditeľ SAP Slovensko pri našom rozhovore

TOUCHIT: Videli sme zaujímavý spôsob, ako sa dajú v prípade nedostatku súčiastok nájsť alternatívni dodávatelia. Ako sa toto presadí na našom trhu?

Martin Ferenec: Riešenie dodávateľských vzťahov s hľadaním alternatívnych dodávateľov cez obchodnú sieť tak, ako to bolo prezentované na SAPPHIRE, je pre slovenského zákazníka úplne novým prvkom. Po čase nevyhnutnom na jeho detailnejšie predstavenie však v ňom vidím potenciál. A to hlavne u globálnych firiem, ktoré pôsobia na Slovensku.

TOUCHIT: Na záver, ako je to so SAP s riešeniami pre zariadenia iOS?

Martin Ferenec: Treba to brať ako začiatok novej cesty a z hľadiska podielu iOS zariadení to aj má reálny potenciál, pretože to prináša zvýšenú efektivitu hlavne do veľkých skladov. Navyše je možné, že takéto riešenie sa objaví aj pre iné platformy mobilných zariadení.

Zdroje: vlastné, SAPPHIRE 2022

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.