Obria kapacita pevných diskov by mohla byť na trhu ešte tento rok.

Podľa webu TechSpot Seagate oznámil, že bude sériovo vyrábať disky s kapacitou 32 a neskôr 40 TB. O rok by sa mohli na trhu objaviť kapacity 28 a 32 TB. Väčšina používateľov prechádza na disky typu SSD, avšak stále sú ľudia, ktorí hľadajú čo najväčšiu kapacitu, napríklad v rámci zálohovania dát. 20 TB disky si môžete kúpiť aj na Slovensku a takmer 500 eur.

Disky, o ktorých hovoríme, budú predovšetkým určené pre dátové centrá, minimálne spočiatku. Kapacita na úrovni 30 TB je pravdepodobne pre domáceho používateľa viac, než reálne potrebuje a dátové centrá by vďaka novej technológií mohli ušetriť. Disky budú vyrábané technológiou HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording), čo umožní zväčšiť dátovú kapacitu na jednu platňu. Na začiatku by mali disky obsahovať 10 platní, pričom by išlo o 32 TB verzie s kapacitou 3,2 TB na jednu platňu. Neskôr budú dostupné 40 TB verzie a aktuálne Seagate testuje 5 terabajtové platne, ktoré by umožnili mať disky s kapacitou 50 TB v nezmenenom tele.

Nie je to len navyšovanie kapacity, čo sa výrobca snaží priniesť, ale popritom chce zachovať kompatibilitu diskov tým, že bude používať rovnaké telo a z toho vyplývajúce rozmery. Práve tu má prísť k slovu technológia, ktorá krátkodobo zahreje časti každej platne na zvýšenie hustoty uložených dát. Výrobca plne prechádza na túto technológiu a zároveň končí s doterajšou technológiou kolmého alebo konvenčného magnetického záznamu označovaných ako Perpendicular Conventional Magnetic (PMR) a Conventional Magnetic Recording (CMR).

Dnes si môžete kúpiť pevné disky Seagate IronWolf Pro, ktoré majú maximálnu kapacitu 22 terabajtov. Konkurenčná firma Western Digital takisto používa technológiu HAMR na to, aby dosiahla čo najvyššiu hustotu zápisu, a teda aj najväčšiu kapacitu v takpovediac jednom balení disku. Vo finále by sme sa mali dočkať uvedenia 40 TB disku už budúci rok alebo v roku 2025 a 50 TB varianty by mohli byť dostupné od roku 2026. Firma má smelé plány a podľa predchádzajúcich stanovísk chce dosiahnuť cieľ hranice 100 terabajtov do konca desaťročia.

seagate hamr tabulka s kapacitamiZdroj: Seagate

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.