Generálny riaditeľ Seagate potvrdil plány na predstavenie novej línie diskov, s kapacitou až 12 TB.

S takto veľkou kapacitou sa môžeme stretnúť v najbližších mesiacoch. V roku 2018 by mali prísť na trh s 18 TB kapacitou. Tie budú založené na HAMR technológii, označované často ako archivačné disky a majú špecializované zhustenie zápisu. Technológia s teplotným generovaním magnetického zápisu.

Disky s kapacitou 12 TB už existujú a od novembra 2016 ich testujú zákazníci spoločnosti. Spätná väzba hovorí o spokojnosti a tak predpokladáme, že tieto disky uvidia bežní zákazníci o pár týždňov, nanajvýš mesiacov.

Disky by mali byť vo vnútri plnené héliom a dáta by sa mali celkovo ukladať na 8 platní. Dátová kapacita by mala byť 1,5 TB na platňu. Disky s 12 TB a 1,5 TB na platňu však predstavil už aj Western Digital a to oficiálne už v decembri minulého roka.

Nové technológie použité v diskoch síce zvýšia kapacitu, no budú aj drahšie. Zákazníci tak v novej generácii diskov zaplatia za rovnakú kapacitu viac. U sa však platí za „kompaktnosť. Jedna vec je vyskladať z pôvodných HDD bez tepelne asistovaného magnetického záznamu a rovnakú kapacitu. No druhá vec je otázka priestoru a lepšieho použitia. Nároční zákazníci dostanú v tomto smere jasnú výhodu, napríklad pre serverové riešenia.

Doteraz sme hovorili o 3,5“ pevných diskoch, avšak výrobcovia chystajú nárast kapacity aj v 2,5“ segmente. O tom budeme počuť čoraz viac a výrobcovia nesmú podceniť ani oblasť menších diskov. Nielen pre notebooky ale rôzne zariadenia do domácnosti, kde bude vyžadovaná aj úspora energie. Teda uprednostnia viac úsporu energie a kompaktnosť, ako rapídny nárast kapacity.

Zdroj: AnandTech

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.