V niektorých prípadoch to bude až o 10 %.

Technológie batérií sa vyvinuli do takej miery, že aj pri rastúcom výkone smartfónov im dokážu poskytovať čoraz lepšiu výdrž na jedno nabitie. Hoci na jednej strane stojí hardvér, tak na strane druhej zohráva čoraz väčšiu úlohu kvalitná optimalizácia softvéru. Samsung však ide ešte ďalej. Výrobca tentokrát siahne po umelej inteligencii pre správu batérií, ktoré dokážu telefónom série Galaxy S25 predĺžiť výdrž na jedno nabitie bez negatívneho dopadu na ich výkon.

Portál IT Home na základe anonymného zdroja z prostredia spoločnosti Samsung tvrdí, že „batériová AI“ v sérii Galaxy S25 dokáže poskytnúť až o 10 % lepšiu výdrž na jedno nabitie. Samsung však najväčší rozmach umelej inteligencie v smartfónoch zaznamenal už s príchodom série Galaxy S24, v ktorej sa tento AI softvérový balík nazýva Galaxy AI. Netreba zdôrazňovať, že ide o veľmi obľúbenú sadu funkcií, ktorá sa postupne dostáva aj do starších sérií telefónov Galaxy.

Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S24, S24+ a S24 Ultra s Galaxy AI

Niektoré staršie úniky týkajúce sa série Galaxy S25 naznačili, že model Galaxy S25 Ultra bude mať rovnakú 5000 mAh batériu ako aktuálny model Galaxy S24 Ultra. To síce môže na prvý pohľad sklamať záujemcov o tento model, avšak realita môže byť o niečo lepšia. Samsung totiž dokáže vďaka Battery AI v určitých scenároch predĺžiť výdrž batérie o 5 – 10 %. Predpokladá sa, že táto inteligentná funkcia síce dokáže výdrž batérie predĺžiť, ale dôležitejšie je, že proces šetrenia energie nebude mať vplyv na výkon zariadenia.

Hoci riešenia (softvér) na predĺženie výdrže batérie sa v smartfónoch nachádzajú roky, tak po ich aktivácii dochádza k poklesu výkonu nielen CPU ale aj GPU. Takéto šetrenie batérie môže mať vo veľa prípadoch významný dopad na celkový výkon zariadení, v ktorých sa používa. Škoda len, že v zdrojovom príspevku sa nespomína presné fungovanie AI na šetrenie batérie spoločnosti Samsung. Objavili sa však špekulácie, ktoré sa pohrávajú s teóriou, že Battery AI automaticky zakáže úlohy na pozadí, ktoré spotrebúvajú systémové zdroje, a tým predĺži výdrž batérie.

Nový rad telefónov Galaxy S24 je jednoznačne o umelej inteligenciiZdroj: TOUCHIT.sk
Nový rad telefónov Galaxy S24 je jednoznačne o umelej inteligencii. Séria Galaxy S25 prinesie ďalšie vylepšenia

Existuje dokonca nádej, že táto novinka nebude výhradne dostupná iba pre sériu Galaxy S25, pretože v príspevku sa nespomína exkluzivita pre túto budúcoročnú sériu vlajkových smartfónov. Je však možné, že spočiatku sa objaví skutočne iba v telefónoch série Galaxy S25. Pokiaľ fungovanie Battery AI zoberieme z nadhľadu, tak za jej implementáciou je možné hľadať nielen softvér, ale aj NPU čipových sád Snapdragon 8 Gen 4 a Exynos 2500.

Zdroj: IT Home

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.