Ktorý výrobca smartfónov tento rok získa pomyselné “právo prvej noci”?

Hoci Qualcomm už nie je taký dominantný ako v minulosti, tak jeho vlajková séria čipov Snapdragon každoročne vzbudzuje najväčšiu pozornosť nielen médií, ale aj laickej verejnosti. Inak tomu nebude ani tento rok, pričom už viaceré úniky naznačili, že tohtoročný Snapdragon 8 Gen 4 bude skutočnou beštiou. Aj tento rok sa však očakáva, že nový vlajkový Snapdragon bude predstavený už v októbri, čo poskytuje aj výrobcom smartfónov dostatočne veľký priestor na to, aby svoje vlajkové telefóny s týmto čipsetom stihli predstaviť ešte pred koncom kalendárneho roka.

Ako prvé si tento čipset adoptujú čínske značky, pričom nový únik mierne spochybňuje doterajšie informácie o jeho technických parametroch. Známy leaker Digital Chat Station totižto naznačuje, že predtým uniknuté benchmarky boli založené na vzorkách s nižšími frekvenciami, čo na druhej strane nie je pri testovaní v predprodukčnej fáze nič nezvyčajné, keďže v nej sa často testuje stabilita a nie výkon. To zároveň naznačuje, že hodnoty, ktoré sme doteraz videli, nemusia predstavovať konečný výkon.

Qualcomm logoZdroj: Qualcomm
Qualcomm pri Snapdragone 8 Gen 4 vsádza na vlastnú architektúru CPU Oryon

Viac svetla do tejto problematiky by mohla priniesť najnovšia testovacia verzia čipovej sady Snapdragon 8 Gen 4 s architektúrou jadier v rozložení 2+6. Predpokladá sa, že práve číslo dva označuje počet vysokorýchlostných jadier, ktorých taktovacia frekvencia by sa mohla už podľa predchádzajúcich fám pohybovať na úrovni 3,6 GHz až 4,0 GHz. Ešte zaujímavejšia je pritom informácia z marca tohto roka. Pred približne dvoma mesiacmi sa objavila informácia o ešte vyššej maximálnej taktovacej frekvencii. V tom čase išlo iba jedno superjadro CPU, ktorého frekvencia bola až 4,3 GHz s príkonom 1,3 V. Zdá sa však, že odvtedy sa veľa vecí zmenilo, ale aj tak je medzigeneračný nárast výkonu pomerne veľký. 

Ďalších šesť jadier bude “efektívnych”, pričom tie ich budú v skutočnosti iba suplovať, keďže skutočne efektívne jadrá sa v CPU SD 8 Gen 4 nebudú ani nachádzať. Zaujímavé sú aj výsledky, ktoré čipset dosiahol v benchmarku Geekbench 6 – v single core teste CPU dosiahlo približne 2 700 bodov a 10 000 bodov v multi core teste.

Aj tohtoročné vlajkové lode od Xiaomi a OnePlus získajú nový Snapdragon 8 Gen 4 ako prvé

Nie je prekvapením, že aj tento rok sa medzi prvými výrobcami smartfónov s novým čipsetom Snapdragon 8 objavia OnePlus alebo Xiaomi. Práve títo dvaja výrobcovia si prehadzujú túto konkurenčnú výhodu ako horúci zemiak. To zároveň naznačuje, že nové série Xiaomi 15 a OnePlus 13 by mohli byť predstavené už v októbri. Aj tento rok sa predpokladá, že predstavenie týchto telefónov prebehne najskôr v Číne a až neskôr sa dostanú na globálny trh.

Zdroj: GizmoChina, DigitalChatStation

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.