Umelá inteligencia hýbe svetom.

Čipové sady Exynos v používateľoch Samsung zariadení vyvolávajú zmiešané pocity. Majiteľov modelov série Galaxy S23 po predstavení série Galaxy S24 pravdepodobne najviac zaujímal rozdiel medzi čipsetmi Exynos 2400 a Snapdragon 8 Gen 3, avšak nedávno sa už začali objavovať prvé informácie o čipovej sade Exynos 2500. Pred jej predstavením sa však očakáva, že 3nm čipové sady tento rok prinesú výrazné zvýšenie výkonu s ešte väčším dôrazom na umelú inteligenciu. Samsung aj preto v tejto oblasti výrazne prehlbuje spoluprácu so spoločnosťou Google.

Samsung tento rok vsádza na umelú inteligenciu, ktorá sa spomína predovšetkým v súvislosti so sériou Galaxy S24, avšak nová generácia vlajkových telefónov série Galaxy S má byť aj vďaka TPU od spoločnosti Google oveľa lepšia. Tensor Processing Unit, alebo TPU, je integrovaný obvod špecifický pre aplikáciu akcelerátora AI vyvinutý spoločnosťou Google na strojové učenie neurónových sietí pomocou vlastného softvéru TensorFlow. Ak však pracujete s AI, môžete si dokonca prenajať vyššie verzie TPU zo služby Google Cloud.

Rodina telefónov Galaxy S24Zdroj: TOUCHIT.sk
Rodina telefónov Galaxy S24

TPU jednotka je pritom súčasťou Pixel telefónov už niekoľko rokov, čo znamená, že je zároveň neoddeliteľnou súčasťou čipových sád Google Tensor. Tie sú vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Samsung, čiže je vidieť, že Google a Samsung svoje partnerstvo naďalej prehlbujú nielen pri vývoji čipových sád, ale aj v oblasti umelej inteligencie.

Pokiaľ sa pozrieme do budúcnosti, tak už teraz je jasné, že séria Galaxy S25 bude čerpať výhody strojového učenia spoločnosti Google. Pre Samsung to znamená krok vpred, keďže súčasná verzia umelej inteligencie pre telefóny Galaxy je väčšinou cloudová. Kórejská spoločnosť tento model zvolila hlavne preto, že ani súčasný Exynos 2400 nie je dostatočne výkonný na to, aby poskytoval služby umelej inteligencie priamo na zariadení.

Samsung ExynosZdroj: GizChina
Samsung Exynos

Predpokladá sa, že Exynos 2500 bude obsahovať dve neurónové procesorové jednotky – G-NPU a S-NPU. „G“ znamená „všeobecné“ a je flexibilnejšou verziou NPU s pevnou funkciou, ktoré sú súčasťou Exynos čipsetov od verzie Exynos 2200. Hoci už teraz sa objavujú rozporuplné informácie o čipových sadách pre sériu Galaxy S25, tak najnovšia správa tvrdí, že séria Galaxy S25 bude používať nielen Exynos 2500, ale aj Snapdragon 8 Gen 4, ktorý ponúkne neskutočný nárast výkonu v každej oblasti.

Exynos 2500 bude vyrobený druhou generáciou 3nm výrobného procesu spoločnosti Samsung (3nm GAP/SF3). Súčasťou bude CPU s jedným jadrom Cortex-X5 taktovaným na 3,2 GHz, tromi jadrami A730 taktovanými na 2,3 – 2,5 GHz, dvomi jadrami A730 s ešte nižším taktom a štyrmi jadrami A520. Súčasťou sady bude aj GPU Xclipse 950, o ktorom nie sú zatiaľ známe žiadne detailné informácie.

Predpokladá sa, že pripravovaný Exynos 2500 bude v konečnom dôsledku “inteligentnejší”, výkonnejší a efektívnejší ako Tensor G4 od spoločnosti Goolge.

Zdroj GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.