Zatiaľ nie je potvrdené, že modely zo série Galaxy S25 ponúknu na všetkých trhoch len Snapdragon 8 Gen 4.

Nedávno sa v rámci únikov a špekulácií objavila informácia o tom, že séria smartfónov Samsung Galaxy S25 by mala vsadiť len na jedného dodávateľa čipsetov. Ním by mal byť Qualcomm ako spoločnosť, ktorá stojí za čipsetmi Snapdragon. To sa však nakoniec nemusí potvrdiť, nakoľko Samsung môže nakoniec využiť aj iné čipsety, konkrétne tie z vlastnej dielne. V príprave je aj čipset Exynos 2500, ktorý by sa neskôr mohol objaviť v niektorých modeloch série.

Po predstavení série Galaxy S23, ktorá využívala len čipsety Snapdragon 8 Gen 2 upravené špeciálne pre modely Galaxy, zaznamenal Samsung veľký úspech. Tento rok pri sérii Galaxy S24 však ponúka najnovší Snapdragon 8 Gen 3 len v prípade modelu Ultra aj na globálnom trhu. Zvyšné dva lacnejšie modely v Európe sú vybavené čipsetom Exynos a rovnaká stratégia by mohla nastať aj v prípade vlajkových lodí určených pre budúci rok.

Séria Samsung Galaxy S25 aj s Exynosom 2500

Podľa posledných informácií by dôvodom pre využitie Snapdragonu 8 Gen 4 vo všetkých modeloch série Galaxy S25 mohli byť problémy s výrobou čipsetu Exynos 2500. Zdá sa totiž, že má stále nízke výnosy a aktuálne by ich Samsung mohol mať na úrovni 20 %. Aby však čipsety mohli vstúpiť do sériovej výroby, potrebuje ich mať aspoň na 60 %. V súčasnosti je teda ohrozená najmä sériová výroba tohto čipsetu, ktorý by nakoniec z tohto dôvodu nemusel byť v žiadnej verzii modelov zo série Galaxy S25.

Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S4 Ultra
Galaxy S24, Galaxy S24+ a Galaxy S4 Ultra

Samsung už však nemá veľa času na to, aby pracoval na čipsete Exynos 2500. Keďže rátame so skorým predstavením novej generácie vlajkových lodí v januári či februári 2025, Samsung sa musí poponáhľať. Konečné rozhodnutie o čipsetoch Exynos 2500 bude musieť spraviť najneskôr v treťom kvartáli tohto roka.

Informácií o čipsete Exynos 2500 je však stále málo. Podľa všetkého by tento čipset mal byť postavený na druhej generácii 3 nm procesu od Samsungu. Vďaka tomu by sa mal prirovnávať k Snapdragonu 8 Gen 4 aspoň v oblasti energetickej úspory. Zatiaľ ale nie je možné vôbec určiť, ako na tom bude v oblasti výkonu či zahrievania.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.