Očakávaný model Xiaomi 14 Lite je zatiaľ tajomstvom aj pre fanúšikov, úniky naň odkazujú minimálne.

Séria Xiaomi 14 v zložení základného modelu a telefónu s prívlastkom Ultra na našom trhu zožala veľký úspech. Predstavenie telefónov v Barcelone sprevádzala aj atraktívna kampaň v predpredajoch, kedy ste si tieto modely mohli kúpiť ešte výhodnejšie. Ako však býva každý rok zvykom, vlajkové lode zvyčajne sprevádzajú aj modely s prívlastkom Lite. O takomto smartfóne tento rok ale zatiaľ veľa nevieme a je otázkou, či vôbec príde na náš trh.

Už v sérii Xiaomi 12 bolo predstavenie Lite modelu pomerne problematické. Xiaomi 12 Lite sa predstavil o niečo neskôr v čase, kedy fanúšikovia už s takýmto smartfónom už nerátali. Naopak Xiaomi 13 Lite bol minulý rok predstavený v Barcelone po boku hlavnej série Xiaomi 13. Tento rok sme ale opäť na vážkach, keďže o Xiaomi 14 Lite nevieme takmer nič.

Xiaomi 14 Lite v globálnej verzii? Príde vôbec?

Doterajšie úniky odkazovali na model Xiaomi 14 Lite len v zmysle, že vôbec existuje. Podľa fanúšikov a rôznych predpovedí by tento model mal vychádzať z čínskeho Xiaomi CIVI 4 Pro, ktorý je cenovo dostupným telefónom so skvelou výbavou. Jeho základom je čipset Snapdragon 8s Gen 3, ktorý len nedávno prišiel na trh. Vo výbave tohto smartfónu však nájdete aj 50 Mpx fotoaparát, 67 W nabíjanie a 6,55 “ AMOLED displej.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

Model Xiaomi CIVI 4 Pro bol v Číne certifkovaný ako 24053PY09C, pričom tento model sa objavil aj pod číslom 24053PY09I. Druhé kódové označenie by malo patriť práve modelu Xiaomi 14 Lite, avšak písmenko I na konci kódu značí, že ide o indickú verziu smartfónu. Žiadna certifikácia pritom neodkazuje na model, ktorý by bol určený na globálny trh.

Príde teda Xiaomi 14 Lite aj na globálny trh? A budeme si ho môcť kúpiť na Slovensku? Zatiaľ na tieto otázky odpovedať nevieme. Xiaomi sa v súčasnosti orientuje na predaje modelov Xiaomi 14 a 14 Ultra. Zároveň sa však sústreďuje na aktivity spojené so Xiaomi Fan Festivalom, čo sú oslavy výročia založenia spoločnosti. Práce na Lite verzii Xiaomi 14 pravdepodobne pre výrobcu nie sú prioritou a ak by tento model prišiel na globálny trh, pravdepodobne by sa tak stalo až o pár mesiacov.

Zdroj: xiaomiui.net, vlastné

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.