Qualcomm 18. marca predstavil novú čipovú sadu, ktorá rozširuje sériu Snapdragon 8.

Už staršie správy naznačili, kde sa čipová sada Snapdragon 8s Gen po jej uvedení na trh zaradí, avšak po oficiálnom predstavení môžeme už na tieto informácie pozerať s istotou. Keďže Snapdragon 8s Gen 3 je plnohodnotným zástupcom vlajkovej série čipových sád spoločnosti Qualcomm, tak predsa len si nachádza svoje špeciálne miesto. Technické parametre tento čipset umiestňujú na rozhranie medzi sadu Snapdragon 8 Gen 3 a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Je však pomerne zaujímavé sledovať, ako sa ponuka vlajkových čipov tento rok rozrastá, pretože neskôr v tomto roku dorazia verzie Snapdragon 8+ Gen 3 alebo Snapdragon 8 Gen 4.

Dobrou správou pritom je, že Qualcomm pri novej verzii Snapdragon 8s Gen zredukoval iba niektoré parametre a funkcie, aby bol tento vlakový čipset cenovo dostupnejší. Táto stratégia bude mať samozrejme priamy vplyv na konečnú cenu vlajkových smartfónov a tabletov, ktoré budú na trh uvedené neskôr v tomto roku.

Jedným z hlavných rozdielov je, že nový čipset má o jedno výkonnejšie jadro menej ako štandardná verzia 8 Gen 3. Okrem toho, všetky jadrá sú taktované na nižšie frekvencie. Snapdragon 8s Gen 3 má teda štyri výkonné jadrá namiesto piatich. Hlavnému jadru Cortex X4 je dokonca taktovacia frekvencia znížená na 3 GHz namiesto 3,4 GHz. Výkonné jadrá 8s Gen 3 potom bežia na frekvencii 2,8 GHz a efektívne jadrá na frekvencii 2 GHz.

Snapdragon 8s Gen 3 vs Snapdragon 8 Gen 3Zdroj: Wccftech
Snapdragon 8s Gen 3 vs Snapdragon 8 Gen 3

Qualcomm sa ďalej rozhodol 8s Gen 3 vybaviť starším modemom Snapdragon X70 5G s podporou WiFi 7, ktorý mal svoju premiéru v čipovej sade Snapdragon 8 Gen 2. Nechýba ani ray-tracing, avšak určité kompromisy prináša aj staršie GPU Adreno 735 (Qualcomm tento parameter v oficiálnych prospektoch opäť neuvádza).

Súčasťou čipovej sady Snapdragon 8s Gen 3 je aj podpora AI priamo na zariadení, avšak oproti štandardnej verzii Snapdragon 8 Gen 3 existujú určité obmedzenia. Čipová sada však dokáže spustiť aj veľké jazykové modely s až 10 miliardami parametrov, ako napríklad LLaMA 2 od Mety a Gemini Nano od Google.

Samsung Galaxy S24 UltraZdroj: TOUCHIT
Model Galaxy S24 Ultra je vybavený aktuálne najvýkonnejším čipsetom od Qualcommu

Hoci Qualcomm naznačil, že telefóny s čipsetom Snapdragon 8s Gen 3 sú za rohom, tak zároveň sa dozvedáme, že tie budú uvedené pod značkami Xiaomi, Redmi, Realme, iQOO alebo Honor. Už pri pohľade na výpis značiek je jasné, že čipové sady Snapdragon 8s Gen 3 a Snapdragon 8 Gen 3 predstavujú strategický prístup spoločnosti Qualcomm k ešte lepšiemu odlíšeniu telefónov priamo vo vlajkovom segmente.

Snapdragon 8s Gen 3 konečne prinesie do vlajkového segmentu vysoký výkon v nie až takom (nanútene) nablýskanom balení. To určite ocení nejeden používateľ, keďže pri bežnom používaní ani nezistí, že mu oproti najvýkonnejšej sade súčasnosti niečo potrebné chýba.

Qualcomm zároveň zaisťuje, že spotrebitelia budú mať lepší prístup k najvýkonnejším čipsetom. Zároveň si môžu na základe vlastných priorít vybrať presne tú sadu, ktorá im bude vyhovovať najviac, čím môžu ušetriť nemalé peniaze dokonca aj vo vlajkovom segmente.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.