USB-C konektory sa postupne stávajú štandardom a nájdeme ich už aj v cenovo dostupných zariadeniach

USB-C je novým štandardom rýchleho prenosu dát, synchronizácie zariadení a prémiových periférií. Výhodou USB-C je aj to, že nepotrebujete hľadať správnu stranu konektoru, nakoľko je symetrický (podobne ako Lightning konektor od Apple). Nájdu sa však aj menšie nevýhody – nekompatibilita s generačne staršími káblami (microUSB), perifériami (USB-A) a rôznymi inými zariadeniami.

Túto nevýhodu však vieme jednoducho eliminovať a používať aj staršie periférie, resp. káble. Riešením sú adaptéry a redukcie – viacerí používatelia ich síce odcudzujú, ale toto riešenie je jednoduché a relatívne lacné. Teda určite lacnejšie, ako vymeniť celé portfólio periférií a káblov.

Už dlhší čas používame dve jednoduché redukcie, ktoré nám uľahčujú každodennú prácu. Prvou je USB-C redukcia od spoločnosti RaidSonicICY BOX USB 3.0 Cable Adapter. Ide o dobre spracovanú káblovú redukciu, ktorá je kompaktná a pôsobí odolne.

Z jednej strany je USB-C konektor (samec) a z druhej USB-A konektor (samica). Výhodou je podpora rýchleho prenosu dát, s max. prenosovou rýchlosťou 5 GBit/s. Táto redukcia má všestranné využitie – k notebookom, USB-C powerbankám alebo na prenos dát z USB kľúča do smartfónu, ktorý podporuje funkciu OTG.

Druhá redukcia nie je ničím výnimočná, ale je jednoduchá, funkčná a lacná. Z jednej strany je USB-C (samec) a z druhej microUSB (samica). Takýto gadget vám môže pomôcť v rôznych situáciách. Ak budete nosiť takúto redukciu napr. v peňaženke, váš smartfón si nabijete kdekoľvek – aj za pomoci microUSB kábla, ktorý je stále svetovo najpoužívanejší. Nevýhodou však je, že nepodporuje OTG a synchronizáciu dát; slúži iba na nabíjanie.

Páči sa nám, že USB-C štandard sa pomaly, ale isto rozmáha, pričom aj v reštauračných zariadeniach alebo na čerpacích staniciach nájdete rôzne „nabíjacie stanice“ pre zákazníkov, kde sa často objavujú aj USB-C káble. Takúto jednoduchú redukciu nájdete aj v iných konfiguráciách konektorov.

Cena: (ICY BOX USB-C > USB-A) 5,51 eura / (USB-C > microUSB)  2 eurá

Možnosť zakúpenia: www.agem.sk / www.goquick.sk

Mohlo by vás zaujímať:

USB 3.2: Čo prinesie najnovšia špecifikácia pre USB-C?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE