Spoločnosti ako OPPO či vivo idú obmedziť výrobu svojich skladateľných smartfónov.

Doplnené 20.2. 2024: Spoločnosť OPPO vydala vyjadrenie k výrobe skladateľných smartfónov.

Oddanosť spoločnosti OPPO k neustálemu vývoju technológie skladacích smartfónov zostáva nezmenená. Pre aktuálne informácie môžete sledovať globálne stránky OPPO a počkajte na oficiálne vyjadrenie.

Pôvodný článok: Na trhu so skladateľnými smartfónmi zvyčajne dominujú dva druhy telefónov, jeden typu Fold a druhý typu Flip. Prvý spomínaný model, teda typ Fold, sa uzatvára do tvaru knihy či už smerom dovnútra alebo von. V konečnom dôsledku však z takéhoto zariadenia máte v rozloženom stave menší tablet vhodný aj na prácu so stylusom. Druhý typ skladateľných smartfónov, teda Flip, je už však o niečo komplikovanejší na používanie, keďže v rozloženom stave máte k dispozícii klasický smartfón. V zloženom stave ho tak síce vložíte kompaktný do vrecka, no zároveň ho príliš nevyužijete.

Práve modely typu Flip by sa mali na trhu tento rok zredukovať, čo oznámili aj popredné čínske spoločnosti OPPO a vivo. Tieto dve značky by sa tak mali sústrediť na iné modely, najmä na čínskom trhu. Na globálnom trhu síce nádej na predstavenie modelov typu Flip existuje, no je skutočne malá.

OPPO a vivo zredukujú ponuku skladateľných modelov

Telefóny typu Flip so skladateľnou konštrukciou po vzore starších „vyklápačiek“ sú na trhu populárne najmä pre nižšiu cenu. V porovnaní so skladateľnými modelmi typu Fold je ich cena výrazne nižšia a zákazníci tak radšej siahnu po lacnejších Flipoch. Zdá sa však, že pre niektorých výrobcov nemusí byť zisk z týchto modelov taký vysoký, nakoľko sa rozhodli ich tento rok z portfólia vynechať. OPPO aj vivo, teda veľkí hráči na čínskom trhu, sa sústredia na iné modely.

Samsung Galaxy Z Flip5Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip5

Zatiaľ nie je známe, čím vyplnia dieru v portfóliu tento rok. Okresanie ponuky o skladateľné modely typu Flip však môže znamenať, že sa chcú sústrediť na vývoj iných telefónov, medzi ktorými môžu byť aj iné typy skladateľných zariadení. Len nedávno sme sa totiž dozvedeli, že už tento rok by sa na trhu mohli objaviť prvé trojité skladateľné smartfóny. Stáť za nimi majú však spoločnosti ako Samsung či Huawei.

Skladateľné smartfóny sú dnes už stálou súčasťou portfólia mnohých značiek a rozpráva sa o tom, že v budúcnosti nahradia bežné smartfóny. Vysoké ciele má v tomto najmä spoločnosť Samsung, ktorá je svetovým priekopníkom v oblasti skladateľných telefónov. Na trhu však nájdeme viacerých hráčov, ktorí majú rovnaké ciele.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.